Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység

Bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység

Üzlet, bolt, étterem, csomagküldő

A jogszabályban meghatározott adatok közlése és dokumentumok benyújtását követően az ügyfél által folytatni kívánt kereskedelmi tevékenységet a jegyző nyilvántartásba veszi.

Bejelentéshez és engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenységek nyilvántartása


AZ ÜGYINTÉZÉS FOLYAMATA

 1. Bejelentés benyújtása a Hatósági Irodához.
 2. Nyilvántartásba vételről döntés.
Az ügyintézési idő: 15 nap

SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK, OKMÁNYOK


DÍJAK, BEFIZETÉSEK

Illetékmentes

ADATVÁLTOZÁS, NYITVA TARTÁSI IDŐ VÁLTOZÁSA, TEVÉKENYSÉG MEGSZÜNTETÉSE

 • A kereskedő az adatokban – neve, székhelye, statisztikai számjele, forgalmazott áruk köre stb -bekövetkezett változást haladéktalanul köteles bejelenteni (A változás bejelentéséhez nincs formanyomtatvány)
 • A nyitvatartási idő változását a kereskedőnek a változást megelőző 8 napon belül be kell jelentenie. Cégkapus feladáshoz: nyitvatartás nyomtatvány letöltése
 • A tevékenység megszüntetését – az üzlet bezárását – a megszüntetéstől számított 8 napon belül be kell jelenteni. Cégkapus feladáshoz: megszüntető nyomtatvány letöltése
 • A 2021. január 1-ig bejelentett, már működő vendéglátó üzletek üzemeltetői – a 2021. január 1-jén hatályba lépett jogszabályváltozás értelmében - kötelesek voltak 2021. március 31-ig bejelenteni a jegyzőnek, hogy milyen vendéglátóhely típusba tartozó vendéglátóhelyet üzemeltetnek.

  Azoknak a kereskedőknek, akik a fenti határidőre ezen kötelezettségüket bármely okból elmulasztották, a bejelentésüket haladéktalanul meg kell tenniük az innen letölthető nyomtatványon, melynek tájékoztató melléklete a jogszabályban foglalt vendéglátóhely típusokat és azok jellemzőit tartalmazza:

  Vendáglátóhely üzlettípus bejelentése – nyomtatvány letöltése


  A vendéglátóhely üzlettípusának bejelentését elektronikus úton (hivatali kapu: rövid név HEGYVIDEK; KRID kód: 205048928) kell benyújtani.