Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Gyógyászati támogatás

Gyógyászati támogatás

gyógyszer, segédeszköz, krónikus betegség, háziorvos, támogatás, segély

A gyógyászati támogatás a szociálisan rászoruló személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó gyógyszer-, illetve gyógyászati segédeszköz kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás. Az ellátás lehet rendszeres, illetve bizonyos segédeszközök tekintetében eseti jellegű.

Támogatott gyógyszerek: Az ellátás kizárólag a diagnosztizált krónikus betegségek kezelésével közvetlenül kapcsolatba hozható havi rendszerességgel szedett gyógyszerek támogatására nyújtható, azonban a vitaminok közül csak a D3, a fájdalomcsillapítók közül csak egyes betegségcsoportokhoz rendelt készítmények támogathatók.

Támogatott gyógyászati segédeszközök: kizárólag a jogosult diagnosztizált cukorbetegségének kezeléséhez szükséges tesztcsíkok, egyszer használatos fecskendőtűk, valamint vizelet és széklet inkontinencia esetén használható pelenkák és betétek támogathatók.

Az eseti gyógyászati támogatás szemüveg, hallókészülék, ortopéd cipő megvásárlásához, valamint fogpótláshoz nyújtható.

A havi rendszeres gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-szükségletet a háziorvos igazolja. A gyógyszertámogatás elbírálásához kizárólag három hónapnál nem régebbi igazolás fogadható el. A háziorvosi igazoláson feltüntetett gyógyszer(ek) térítési díjának összege a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján közzétett gyógyszerkeresőben megjelölt árak alapján kerül meghatározásra, azonos hatóanyag mellett a legolcsóbb termék árának figyelembevételével. A gyógyászati segédeszköz(ök) térítési díjának összege a NEAK által közzétett Online Segédeszköz Jegyzékben (SEJK) megjelölt bruttó térítési díjak alapján kerül(nek) meghatározásra.

Nem állapítható meg támogatás, ha a kérelmező alanyi vagy normatív közgyógyellátásra jogosult.

AZ ÜGYINTÉZÉS FOLYAMATA

A kitöltött kérelmet a szükséges mellékletekkel együtt, ügyfélfogadási időben, a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Irodáján lehet benyújtani.

A Népjóléti Iroda ügyfélfogadása:

Cím: 1126 Budapest, Ugocsa utca 11. (bejárat a Királyhágó tér felől)

Ügyfélfogadási napok:

hétfő: 13:00-17:30
szerda: 8:00-16:00
péntek: 8:00-12:00

Telefonszámok: (06 1) 224-5900/mellékek: 5146, 5154, 5111, (06 1) 224-59-32

06/70/938-8511, 06/70/938-8475, 06/70/938-8478, 06/70/938-8476


SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK, OKMÁNYOK

A kérelem nyomtatvány a Népjóléti Irodán is átvehető ügyfélfogadási időben.

A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell mellékleni:

  • a támogatást kérő személy, család jövedelmi viszonyait tanúsító igazolásokat
  • első alkalommal történő kérelmezés esetén: jogerős elutasító határozatot, vagy hivatalos igazolást arra vonatkozóan, hogy a kérelmező sem alanyi, sem normatív alapú közgyógyellátásra nem jogosult
  • a háziorvos igazolását a havonta rendszeresen szedett gyógyszerekről, illetve rendszeresen használt segédeszközökről
  • eseti segédeszköz esetén a szakorvosi igazolását

DÍJAK, BEFIZETÉSEK

Illetékmentes.