Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Ismeretterjesztő előadások

Ismeretterjesztő előadások és séták

Madárbarát tanösvény-bemutató kezdőknek

BETELT

Időpont: 2024. május 30. 17 óra (kb. másfél óra)

Helyszín, találkozási pont: Csörsz park, a parkot átszelő gyalogos út mentén található két nagy madárbarát kert tanösvénytábla előtt

Sétavezető, előadó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A madárbarát mintakert tanösvény mentén az alábbi témákat érintjük:

• etetés, itatás;

• fészkelés segítése;

• madárbarát kert, balkon;

• gyakran előforduló madarak Budapesten.

 A sétát elsősorban azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a madárvédelem iránt, és a madárbarát tevékenységük megtervezéséhez, elindításához szeretnék elsajátítani az alapokat.

 Résztvevők száma: maximum 25 fő

Jelentkezéshez kötött, ingyenes program.

Jelenkezni 2024. május 14. 16:00-tól lehet, amíg a szabad helyek el nem fogynak.


Botanikai séta az Apáca-réten

BETELT

Időpont: 2024. május 24. 15:00

Találkozás: A Fogaskerekű vasút felső végállomásánál lévő Kőbüfé előtt.

Útvonal: Rege Park – Agancs út – Csíz utca – majd a Farkasvölgyi út végén érjük el az Apáca-rétet, ahonnan körsétát teszünk. Útközben meglátogatjuk a bokorerdő sávok mögött meghúzódó tisztásokat is, végül a mintegy 2 órás program után visszaérkezünk a Kőbüféhez.

A sétát vezeti: Dr. Csontos Péter, botanikus, élővilágvédelmi szakértő

A történelmi időkben vélhetően túllegeltetés miatt erdőtlenné vált hegytetőn 1915-ben kiváló golfpályát építettek. Itt 1951-ig rendeztek versenyeket, mígnem a területen megépült az ország első TV-adótornya. Ezután az Apáca-rétet visszafoglalta a természet, ami a természeti adottságoknak megfelelően sztyeprétek és karsztbokorerdők formájában öltött testet. Mindkét növénytársulást, de különösen a sztyepréteket hazánk legfajgazdagabb élőhelyei között tartjuk számon, ennek megfelelően sétánk során a lágyszárú növényfajok, impozáns vadvirágok egész sorával ismerkedhetünk meg. A természetvédelem alatt állók közül említhető az árlevelű len, a selymes boglárka, az erdei szellőrózsa, a sugaras zsoltina, vagy éppen a törpemandula. De nem kevésbé szépek, sőt kerti dísznövénynek is beillők az előzőknél gyakoribb piros gólyaorr, koloncos legyezőfű, spanyol pozdor, vagy a Kárpát-medencei bennszülött szakállas csormolya. A lágyszárúak színes kavalkádja mellett cserjékkel és fákkal is szép számban találkozunk majd. Az egybibés galagonyát, vagy a hársakat mert gyógynövények, a húsos somot mert gyümölcsadó bokor érdemes felkarolnunk, a virágos kőris pedig pompás díszfaként állhat a házuk előtt. Őshonosságuk révén a felsorolt fásszárúak jól alkalmazkodtak a hazai időjáráshoz, így a mai hektikus viszonyok között is megbízható tagjai lehetnek kertünknek.

Jelentkezéshez kötött, ingyenes program.

Jelentkezni 2024. május 14. 16:00-tól lehet, amíg a szabad helyek el nem fogynak.

AZ ÜGYINTÉZÉS FOLYAMATA

Online, előzetes regisztrációhoz kötött.

DÍJAK, BEFIZETÉSEK

Az előadás ingyenes.