Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Esővízgyűjtés

Lakossági esővízgyűjtés támogatása

A jelentkezés lezárult.
A Hegyvidéki Önkormányzat a LIFE Városi Eső projektjének (LIFE in Runoff – LIFE20 CCA/HU/001774) keretében szeretné támogatni a csapadékvízkezelést és felhasználást a magánterületeken is. Ennek érdekében 300 db esővízgyűjtő csomagot (300 literes tartály, tartályfedél, talp és csap) biztosít kedvezményes áron a kerületiek számára, a rendelkezésre álló keret erejéig.

1. A jelentkezés feltételei:

Jelentkezők köre:
 • a XII. kerület közigazgatási területén kerttel, udvarral rendelkező szervezetek, magántulajdonosok, társasházak, lakásszövetkezetek.
Ingatlanonként 1 db tartály igényelhető. Amennyiben egy ingatlanról több igény is érkezik, akkor a jelentkezés dátuma alapján a legkorábban benyújtott igény kerül elfogadásra, minden egyéb, az adott ingatlanra vonatkozó jelentkezés törlésre kerül, az esetlegesen befizetett önerő visszautalásával.

A jelentkezőtől elvárt önerő, amelyet a jelentkezés során kell befizetni: bruttó 9.000 Ft.

Az önerő befizetése a jelentkezési folyamat során a visszaigazoló e-mailben közölt információk alapján történhet bankkártyával, vagy a jelentkezési folyamatot követően átutalással.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az önerő átutalásának a jelentkezés beküldését követő 24 órán belül meg kell történnie. Amennyiben az összeg nem érkezik meg 24 órán belül, úgy a leadott jelentkezés törlésre kerül. Utalás esetén a közlemény rovatban kérjük az „esővízgyűjtő” megnevezést feltüntetni.

Jelentkezni kizárólag online, Hegyvidék Fiókon keresztül lehet:
 • kizárólag XII. kerületi kerttulajdonosok;
 • azonosított fiókkal,
 • regisztrációt/bejelentkezést követően,
 • a „Zöld Iroda” menüpont alatt,
 • az önerő teljes összegének befizetésével.
Az önerő befizetéséről a rendszer automatikusan kiállítja a számlát, ezért a jelentkezési folyamat előtt kérjük, hogy ellenőrizze, hogy a felhasználói fiókjában, a számlázási adatoknál azokat az adatokat adta meg, amelyekre a számlát szeretné kérni.
Amennyiben a jelentkező egy társasház nevében jár el, és az önerő befizetését igazoló számla kiállítását is a társasház nevére kéri, a cégképviseleti ügyintézést kell választania, melyről a Cégképviselet oldalon található segédletben tájékozódhat.

Csak azok jelentkezését várjuk, akik az önkormányzat által megadott időpontban a tartály elszállításáról gondoskodni tudnak, mivel annak kiszállítására és megőrzésére nincs lehetőségünk.

2. Jelentkezési időszak:

2023. április 18-tól május 15-ig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. Az elbírálás során a jelentkezések beérkezési sorrendjét vesszük figyelembe.

3. Az átvétel módja:

Átvételkor az önkormányzat használatbavételi megállapodást köt a jelentkezőkkel, melyben a jelentkező vállalja, hogy
 • az esővízgyűjtőt az átvételtől számítva egy hónapon belül beüzemeli.
 • az esővízgyűjtő beüzemeléséről és felhasználási módjáról, az önkormányzat által meghatározott időtartamon belül fényképes beszámolót küld az önkormányzatnak.
 • az átvételtől számított minimum 5 éven át a tartályt esővíz gyűjtésére használja, és az esővizet helyben hasznosítja. Az Önkormányzat jogosult szúrópróbaszerűen ellenőrizni a helyszínen az esővízgyűjtő szett használatát az átvételtő számított 5 éven belül. Az esővízgyűjtő telepítési helyszíne nem térhet el a jelentkezéskor megadott címtől, a jelentkezésben szereplő ingatlan határain kívülre nem eshet.
 • az esővízgyűjtőt karbantartja, a csatorna bevezetést vagy a zárt tetőn, vagy szúnyoghálón keresztül alakítja ki oly módon, hogy nyílt vízfelület ne legyen.
 • az önkormányzat mérőeszközt helyezhet el az esővízgyűjtő tartályon/tartályban. A vízmennyiség mérő célja, hogy nyomon követhessük, hogy a kerület különböző pontjain mennyi esővizet tudnak összegyűjteni, és ebből mennyi kerül felhasználásra, valamint hogy az adatok kiértékelését követően javíthassunk a vízhasználati szokásokon. Azoknak a jelentkezőknek, akik mérőműszerrel felszerelt esővízgyűjtő tartályt kapnak, annak működtetésével kapcsolatban nincs teendőjük, csupán azt kell vállalniuk, hogy a mérőműszert nem távolítják el, és biztosítják a hozzáférést, amennyiben javításra vagy elemcserére van szükség.

4. Az átvétel időpontja:

Várhatóan: 2023. május folyamán
A sikeres jelentkezést követően az önkormányzat e-mailben értesíti a jelentkezőket az átvétel pontos idejéről, helyéről.

5. Az esővízgyűjtő csomag tartalma:
 • 300 literes, henger alakú, műanyag tartály;
 • tartályfedél;
 • talp;
 • csap.
Az összeállított esővízgyűjtő méretei:
 • magasság (talppal, fedéllel együtt): 130 cm
 • átmérő (fedéllel együtt): 80 cm
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az eszköz összeszerelését és használatba helyezését a jelentkezőknek kell elvégezniük.

A határidőig át nem vett esővízgyűjtő csomagokat az önkormányzatnak nem áll módjában a jelentkező részére megőrizni és egy későbbi időpontban átadni. Ez esetben a korábban leadott jelentkezés törlésre kerül.

6. A tartályok elszállítása:

A jelentkezők vállalják, hogy az önkormányzat által megadott időpontban a tartály elszállításáról gondoskodnak.

A tartályban minden tartozék (talp, fedél, csap) elhelyezhető a szállításhoz. A tartály méretei: felső átmérő: 80 cm, alsó átmérő 54 cm, magasság: 90 cm, súly: ~10 kg

A tartály és tartozékai legalább középméretű 3, vagy 5 ajtós személygépkocsiban, a hátsó ülések lehajtásával, vagy tetőcsomagtartóra szerelve szállíthatók. A tartály a tömegközlekedési eszközökre nem fér fel.

7. További információk:

A programmal kapcsolatban bővebb felvilágosítás a zoldpont(kukac)hegyvidek.hu email címen kérhető.


SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK, OKMÁNYOK


DÍJAK, BEFIZETÉSEK

Önerő: 9000 Ft