Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Normafa fejlesztés

A Normafa rehabilitációja

2016.05.05._12.ker_81
Kerületünk olyan egyedi természeti értékkel büszkélkedhet, amelynek ápolása, óvása mindannyiunk számára fontos. A Normafa és környéke páratlan természeti kincs, amely évtizedeken keresztül méltatlanul elhanyagolt, rendezetlen területté vált.
A Magyar Országgyűlés 2013-ban törvényt alkotott a Normafa területének rehabilitációjáról. Magyarország Kormánya a Hegyvidéki Önkormányzatot bízta meg a terület rendezésével, biztosítva az ehhez szükséges pénzt is. Közel két éven át zajlottak az egyeztetések a zöldszervezetekkel, civil szervezetekkel, hegyvidéki polgárokkal azért, hogy közösen találjuk meg a Normafa rendbetételének legjobb és leginkább támogatott módját. A Normafa természetvédelmi terület, ezért a Natura 2000 keretein belül független környezeti hatásvizsgálatot is indítottunk, amely két vegetációs időszakon keresztül vizsgálta az érintett területet. A Normafa rendbetételét a környezeti fenntarthatóság, a társadalmi hasznosság, a gazdasági fenntarthatóság alapelveire építjük, úgy, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön.
jatszoter1
Erről szólt a megvalósíthatósági tanulmány is, amelyre a konkrét tervezés épült. A terveket megismertettük az itt élőkkel, akik a 2015. május 17-i helyi népszavazáson a Normafa rendbetétele mellett döntöttek. Az azóta eltelt időszakban helyreállítottuk a kirándulóutakat és ösvényeket, stabilizált murvaburkolatot kapott a legjobban használt sétány. Megújult a rendszámfelismerő sorompóval ellátott belső Jánoshegyi út, amely mellett intelligens, mozgásérzékelős lámpával felszerelt, öntött gumiburkolatú futóút várja a sportolókat. Padok, asztalok, szemetesek, tűzrakóhelyek, egységes megjelenésű irányító- és tájékoztatótáblák, a környezetbe illeszkedő faborítású illemhelyek és mosdók kerültek ki, valamint elkészült a sífutó pálya. Több helyen építettünk ki kültéri fitnesz eszközöket, és teljesen megújult a népszerű Anna-réti játszótér, valamint a Libegő felső végállomásánál levő játszótér is. A 2017-es évben újjáépítettük a Zugligeti úti, egykori Lóvasút végállomás műemléképületét, amivel létrejött a Normafa lenti, déli kapuja.
lovasut4
A Normafa rendbetétele és fejlesztése tovább folytatódik a Budai Tájvédelmi körzethez tartozó területre vonatkozó szigorú természetvédelmi besorolás figyelembevételével, valamint folyamatos társadalmi egyeztetéssel.A kormány 2016-ban döntött a Normafa-program további támogatásáról. A következő évek további feladatai között szerepel többek között a parkolás környezetkímélő és kulturált szabályozása, az egykori Fácán vendéglő épületének felújítása és új funkcióval való megtöltése, továbbá a mellette található Hild-villa újjáépítése. Elbontjuk az évek óta a terület szégyenfoltjának számító, üresen álló, elhanyagolt Hotel Olimpia épületét, aminek a helyén park lesz. Az Eötvös út 48. alatt található régi villaépületet teljesen megújítjuk, itt lesz a Normafa Park fogadóközpontja, azaz egy új látogató- és információs központ. Szintén a tervek között szerepel a Libegő felső végállomása előtti terület rendezése, tájba illeszkedő pavilonok kihelyezése és a környezet zöldállományának rehabilitációja, valamint a téli sportok rendezése.
A Normafa történetéről, a terület rendbetételéről, fejlesztéséről, a kikapcsolódási lehetőségekről, szolgáltatásokról részletesen a https://normafapark.hu oldalon olvashat.