Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Zöld Hegyvidék

Föld napja

Gyertek ki a rétre!


fn

2019. ÁPRILIS 28.
10:00 – 17:00

Madárismereti játékok: A Madárbarát kert program bemutatása, madárvédelmi eszközök, játékos feladatok, kirakók, a természet kincseinek bemutatója (madártollak, fészkek, tojások) vár benneteket a Magyar Madártani Egyesület standján.

Sok-sok érdekesség a kétéltűekről és a hüllőkről: A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya játékos természetismereti foglalkozásokkal várja a kedves érdeklődőket. Lesz kvíz, memóriajáték, és számos érdekesség, ami hazánk kétéltűiről és hüllőiről megtudható.

A világ erdei: keressétek meg a világ erdeiről készült izgalmas fotókat, szemezgessetek a világ különböző tájain szedett préselt növényminták között. Tanuljátok meg, hogy mi a különbség a termések és a tobozok között, s azt is, hogy hogyan kell szakszerűen növényt préselni.

Gombaismereti játékok: Magyar Mikológiai Társaság segítségével gomba módra fog nőni az ismeretetek, és nem csupán az év gombájáról, a bronzos vargányáról.

Magyar Természettudományi Múzeum: Láttatok már közelről darázsfészket? A Magyar Természettudományi Múzeum jóvoltából most erre is lehetőségetek nyílik. Megnézhetitek az ismertebb hazai darázsfajok gyűjteményi példányait, de lesz totó és kifestő is.

Természetismereti játékok: Látogassátok meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság standját, játsszatok és bővítsétek az ismereteiteket.

Legyetek ti is Vadonlesők! Ha hiszitek, ha nem, a mindennapi "vadonlesés" nem csak tökéletes szórakozási lehetőség, de nagyon hasznos is lehet a vadon élő védett állatok és növények megőrzésében. Például egy kertben bóklászó süni, egy kirándulás közben megfigyelt mókus, vagy épp egy kenutúra közben a vízen ringatózó fehér tündérrózsa előfordulásának rögzítése is fontos adat, és az adatgyűjtésben bárki részt vehet. Ezen a napon érdekes, interaktív természetismereti játékok keretében mindent megtudhattok a Vadonleső programról, és az idei év emlőséről, a titokzatos hiúzról.

Természetvédelmi játékok: Teszteljétek a tudásotokat a Budapest környéki erdők állatvilágával és természetvédelmi kérdéseivel kapcsolatban és tájékozódjatok a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület tevékenységéről.

ÖKO-játékok: Ennél az állomásnál játszva gyarapíthatjátok az ismereteiteket többek között az energiatakarékosság, a komposztálás, a veszélyes hulladékok kezelése, valamint a szelektív hulladékgyűjtés témáiban.

Zenebatyu Élményprogram: Lássatok és halljatok csodát! Készítsétek el saját ÖKO-hangszereiteket és megtapasztalhatjátok, hogy szinte bármiből készíthető valamilyen dallamkeltő eszköz.
Interaktív előadások: 11:00, 13:00 és 15:00

Környezettudatos táplálkozás: Felismeritek a hazai terményeket? Tudjátok, hogyan vásárolhattok és étkezhettek tudatosan? Ezen az állomáson a Felelős Gasztrohős Alapítványtól nemcsak ezekre a kérdésekre találhatjátok meg a válaszokat, hanem ültethettek fűszernövényeket és zöldség- és gyümölcshős papírbábokat is készíthettek.

FŐKERT Nonprofit Zrt.: Ennél az állomásnál a vállalat kezelésébe tartozó természeti kincsekhez és épített zöldfelületekhez kapcsolódó játékos, interaktív feladatokkal találkozhattok.

Hegyvidéki Zöld Iroda: Ismerkedjetek meg a szervezőkkel, akikkel nemcsak a Föld napján, hanem a XII. kerület hétköznapjaiban is találkozhattok, és társatok a környezetvédelemben.

Növényismereti séták: Vegyetek részt egy fél órás sétán, és pillantsatok be az Anna-rétet övező területek növényvilágába. A Hegyvidéki Zöld Iroda standjától induló sétákat Csontos Péter botanikus, a Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztályának elnöke vezeti.
A séták indulási időpontjai: 11:00, 12:00, 14:00, 15:00, 16:00

Mézeskuckó Családi Játszó-Tér: Kíváncsiak vagytok a méhek titkaira? Ha szeretnétek bepillantani a méhek életébe, megtudni például azt, hogy hányan élnek egy családban, hogyan és miből készítik a mézet, milyen virágokat szeretnek, akkor mindenképpen látogassatok el erre az állomásra, ahol gondolkodtató és izgalmas feladatok várnak benneteket.

A méhészet titkai egy méhész tolmácsolásában: Nézzétek meg közelebbről, milyen felszerelésekkel dolgozik a méhész, beszélgessetek el vele, kérdezzétek bátran a méhészet rejtelmeiről és közben kóstoljatok mézet.

Gondoljátok újra, készítsetek újat! Kézműves foglalkozásra hív a Cellux Csoport. Készítsetek hulladék alapanyagokból természetbúvár füzetet, kis tárcát, minitáskát, pecsétet.

Magbomba-készítés: saját kezűleg garantálhatjátok, hogy a magbombába rejtett magokból idővel méhbarát növények fejlődjenek.

Parkfenntartó géppark: ha még nem találkoztatok a Normafa Park traktorjaival, akkor most itt a jó alkalom.

Arcfestés, csillámtetoválás és hennafestés

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a rendezvényen kép- és videofelvétel készülhet. A rendezvényen való részvételével a látogatók hozzájárulnak ahhoz, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat a felvételeket a kerületi sajtóban, az önkormányzat honlapján és közösségi oldalain felhasználja. A zoldpont@hegyvidek.hu e-mail címen visszavonható a hozzájárulás, és a kérés alapján az online felületekről töröljük a vonatkozó felvételeket.


Szervező: Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Iroda
Közreműködnek: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Mikológiai Társaság, Magyar Természettudományi Múzeum, Vadonleső Program, Nemzetközi Dendrológai Alapítvány, Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztály, Mézeskuckó Program, Brunner méhészet, Zenebatyu Zengő Élményprogram, FŐKERT Nonprofit Zrt., Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény, Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület, Felelős Gasztrohős Alapítvány, ÖKO-Játék Kft., Cellux Csoport