Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Zöld Hegyvidék

Víz

Építési szabályzat

A klímaváltozás következtében a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék kezelése kerületünk domborzati viszonyai miatt kiemelt figyelmet érdemel. A csapadékvíz visszatartása és gyűjtése fontos szerepet tölt be a kerület klímaadaptációs törekvéseiben. Többek között a Kerületi Építési Szabályzat is tartalmaz csapadékvíz megtartására vonatkozó előírásokat.

Ivócsapok a kerületben

Az ivókutakkal kevésbé ellátott, ám forgalmas városrészeken telepítendő ivócsapok nemcsak több ezer ember komfortérzetét javíthatják, hanem a nyári időszakban, hőhullámok idején jó lehetőséget kínálnak a klímaváltozással kapcsolatos figyelemfelkeltésre is. A kerületi és fővárosi ivócsapok térképe elérhető itt.

Az ivócsapok tűzcsapokra történő telepítését minden egyes helyszínen vízminőség-vizsgálat előzi meg. A Hegyvidéki Önkormányzat 2017 nyarán öt kerületi helyszínen telepített ivócsapokat közterületi tűzcsapokra. A Fővárosi Vízművekkel együttműködésben telepített eszközök száma a jövőben bővíthető.

Víztakarékosság a közintézményekben

A kerületi közintézmények perlátorral (vízmegtakarító eszközzel) felszerelt csapjai évek óta több ezer liter vizet takarítottak meg. A jövőben tervezzük a hálózat bővítését.

Párakapuk a kerületben

A nyaranta kialakuló hőhullámok elsősorban a belvárosias környezetben, a magas fokú beépítettség és a felmelegedő szilárd burkolatok nagy aránya miatt jelentenek problémát. A hőhullámok egyre gyakoribbak és hosszabbak, továbbá a nyári hónapok mellett már kora ősszel is kialakulhatnak. A hőség elviselésének enyhítésére megoldás lehet a párakapuk telepítése. A párakapuk lényege, hogy az ebben keletkező vízpermet egészen finom, 5-10 mikron nagyságú vízcseppekből áll, a vízköd másodpercek alatt elpárolog és a folyamat során a párolgás hő elvonó hatása miatt a környező levegő lehűlése érzékelhető, így hatásosan csökkentve a hőérzetet is.