Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kutyával a hegyvidéken

Kutya jó nap 2023

Hogyan lehet valaki tudatos gazdi? Tényleg szükség van a pórázra? Mit köszönhet az emberiség a kutyáknak? Mit tehetünk kutyatámadás esetén? A hegyvidéki Kutya Jó Napon nemcsak izgalmas előadásokkal, vitafórummal vártuk az érdeklődőket, de az interaktív programok segítségével szavak nélkül is megtanulhattuk megérteni négylábú barátainkat.


Kutya jó nap volt a Hegyvidéken!

Látványos kutyás bemutatók, érdekes előadások és interaktív játékok – a Gesztenyés kertben még az eső sem tudta beárnyékolni a Kutya jó nap hangulatát, amely immáron másodszor várta az ebek szerelmeseit. A kalandokban gazdag programon ezúttal is számtalan kulisszatitkot tudhattunk meg az ember leghűségesebb barátjáról.

„A kutyatartás nagy felelősséggel jár. Nem csupán kedvencünk jóllétéről kell gondoskodnunk, de a körülöttünk élők nyugalmára és környezetünk tisztaságára is ügyelnünk kell. Ezért is érezzük fontosnak, hogy rendszeresen felhívjuk a figyelmet a városi kutyatartás etikájára, illetve lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a kutyások és a nem kutyások megtalálják a közös hangot és békésen tudjanak egymás mellett élni” – fogalmazott Fonti Krisztina, aki arra is emlékeztetett, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat még 2012-ben indította el a több nemzetközi díjjal is elismert Lépjünk, hogy ne lépjünk bele! elnevezésű kampányt, amelynek köszönhetően ma már közel háromszáz kutyapiszok-gyűjtő edényt telepítettek. „Sokkal kevesebb kutyapiszok van a Hegyvidék utcáin, de sajnos valamelyest rosszabbodott a helyzet, ezért újabb kampányt indítunk: a járdafelületeken piktogramokkal is felhívjuk majd a gazdik figyelmét a gyűjtők használatára” – mondta az alpolgármester.

Fonti Krisztina kedvencéről, Pofiról is mesélt lapunknak. „Ő az első kutyám; bevallom, szerelem volt első látásra! Sokat tanultam tőle: megmutatta, hogy milyen fontos a mozgás, neki köszönhetően jóval többet járunk a természetbe. S bár van két gyermekem, de már felnőttek, Pofival viszont ismét átélhetem a gondoskodás örömét, ami mindig is fontos volt számomra” – árulta el nekünk Fonti Krisztina, aki idén is kutyajó napot kívánt a hegyvidékieknek.

Habár az időjárás ezúttal nem volt kegyes hozzánk, a boldog kutyacsaholásoktól hangos Gesztenyés kert hangulatát még az eső sem tudta elmosni.

Izgalmas programokból, érdekességekből nem volt hiány: a Kutya jó napra ezúttal is ellátogatott Korom Gábor, a Tükörmódszer megálmodója, aki Barabás Évivel beszélgetett a tudatos kutyatartás fontosságáról. „A kutya hihetetlen módon tud az emberi társadalomhoz alkalmazkodni. Találkoztam már olyan láncon tarott tizenhároméves németjuhásszal is, akiből fantasztikus kedvenc lett. A kutya csodája sok más mellett az, hogy idősebb korában is tanítható” – tudtuk meg Korom Gábortól, aki a pórázzal kapcsolatban is elmondta a véleményét. „2700-ban, a hiper-ükunokáink szerintem azt fogják gondolni rólunk, 2023-ban élő emberekről, hogy barbárok vagyunk, amiért a kutyákat pórázon tartjuk. Hozzáteszem, és ez fontos, a póráz ma még elengedhetetlen. A gazdiknak a felxipórázt is szoktam javasolni, ami áthidaló megoldás lehet, hiszen valamennyi szabadsága lesz a kutyának. Csak és kizárólag olyan engedje póráz nélkül a kedvencét, aki be tudja hívni” – hívta fel a figyelmet a kutyakiképző.

A Gesztenyés közkedvelt pontjai között volt a játékos agility, a Mancskonyha, ahol a kutyusok egészséges táplálkozásával ismerkedhettünk meg közelebbről, de a kutyafitnesz, valamint a kutya-gazdi fotózás is sokakat vonzott, ahol tökéletesen megkomponált fényképek készülhettek.

A színpadon egymást váltották az izgalmas előadások: a Noé Állatotthon, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége, a Magyar Komondor és Kuvasz Egylet, valamint a Tükörsuli a tudatos kutyaválasztásról beszélgettek – így sok más mellett azt is megtudtuk, hogy milyen feltételei vannak az örökbefogadásnak, és mire ügyeljünk akkor, ha leendő kedvencünket megvásárolnánk.

„Muszáj szigorú feltételekhez kötnünk az örökbefogadást, mert mi a hozzánk kerülő állatok számára örök életükre szeretnénk jó gazdit találni” – hangsúlyozta Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője, aki arra is kitért, hogy minden segítségnek örülnek – legyen szó az adó 1 százalékáról (Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány, adószám: 18169696-1-42), anyagi és tárgyi felajánlásról vagy önkéntességről.

„Habár az időjárás most nem olyan szép, mint tavaly volt, ez a néhány csepp eső nem tudott minket otthon marasztalni. Zizi és én is felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk” – mondta lapunknak Ballai Anita, aki hároméves vizslájával töltött egy kutya jó napot a Gesztenyésben.

2023-ban az alábbi programokkal vártuk a kutyásokat és nem kutyásokat a Kutya jó napon:

2023_Kutya_Jo_Nap_online