Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kutyával a hegyvidéken

Kutya jó nap 2022

Kutya jó nap nem csak kutyásoknak

Miért fontos, hogy alaposan megismerjük saját kutyánkat? Hogyan kössük le a felesleges energiáit, mivel lehet szófogadásra bírni őt? Egyebek közt ezekre a kérdésekre kaphatnak válaszokat az érdeklődők az első Kutya Jó Napon.

Szó lesz a kutyások és nem kutyások viszonyáról is, leginkább arról, hogyan élhetnek harmóniában egymás mellett. Épp ezért azokat is várják a szervezők a Gesztenyés kerti rendezvényre, akiknek nincs kutyája, vagy akár ellenzik a városi kutyatartást.

Bár ilyen napot most először rendez a Hegyvidéki Önkormányzat, a kutyákkal és kutyásokkal való foglalkozás korántsem előzmény nélküli. 2012-ben nagy sikert aratott a „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” elnevezésű, kutyapiszok elleni nagyszabású kampány, amely több rangos nemzetközi díjat nyert. Az ekkor telepített 100 speciális kukát a MOME egyik dizájnerhallgatója tervezte. A lakossági kéréseket figyelembe véve azóta további kutyapiszokgyűjtők kerültek ki a közterületekre, a számuk megközelíti a 300-at. Az idén további gyűjtők kihelyezését tervezi az önkormányzat, a zacskót pedig ingyen biztosítja annak érdekében, hogy minél kevesebb ürülék maradjon az aszfalton.

Az utóbbi években összesen 11 helyszínen épült zárt kutyafuttató, ahol póráz nélkül, biztonságosan el lehet engedni a kedvenceket. Erre egyébként csak itt van mód, az érvényes törvényi szabályozás szerint kutyát közterületen kizárólag pórázon szabad vezetni. Igaz ez a parkokra, sőt az erdőkre is. Aki megszegi a szabályt, komoly pénzbírságra számíthat.

Az önkormányzat igyekszik megteremteni a kulturált kutyatartás feltételeit, ennek ellenére az utóbbi időben több panasz érkezett a polgármesteri hivatalhoz elsősorban az össze nem szedett kutyapiszok, az otthon hagyott állat hangos ugatása, vonyítása, kutyatámadás vagy póráz nélküli sétáltatás miatt. Ezért tavaly egy felmérés készült a kutyások és nem kutyások körében, s az így összegyűjtött tapasztalatok alapozták meg a mostani rendezvény megszervezését.

A cél a szemléletformálás, hiszen mindenki számára a békés egymás mellett élés lenne a legjobb. Ebben segít a Kutya Jó Nap, amelynek legtöbb programját a Tükör Módszer alapítójával, Korom Gáborral – aki a Noé Állatotthon részére ajánlotta fel a tiszteletdíját – és az általa alapított kutyasuli őrmezői iskolájával közösen szervezi az önkormányzat.

Korom Gábor azt mondta, szerinte nincs valódi kutyás, nem kutyás ellentét. Az igazi problémát a „tudatos” és a „felelőtlen” szembenállása okozza, ami viszont az élet bármely területén tapasztalható, a kerékpározástól a környezetvédelemig.

„Ha megértjük a másik motivációit, érzéseit, közelebb kerülünk a megoldáshoz. Ha viszont nem teszünk erőfeszítést erre, csak a másiktól várjuk el, hogy megváltozzon, akkor mérgező környezetet teremtünk magunk köré” – véli a szakember.

A tudatos kutyatartást és különösen a városi kutyatartás kultúráját népszerűsítenék – szólt céljaikról a kutyasulit vezető Kresák Ágnes. Lesz olyan program, amin a gazdik tesztelhetik, mennyire ismerik saját kutyájukat, hogyan tudják fegyelmezni bizonyos helyzetekben. Tippeket adnak a kutyák szakszerű megmozgatására, hangsúlyozva, hogy nemcsak kutyások vannak, hanem olyanok is, akik nem tartanak otthon állatot, így sétáltatás, futtatás közben rájuk is figyelni kell. „Szerintem mindkét oldalnak megvan a maga igaza. Le kell ülni, és megbeszélni a sérelmeket, mert biztos lehet csökkenteni a feszültséget” – tette hozzá.

Mint mondta, látszik az előrelépés, például egyre több gazdánál van zacskó kutyaürülékhez. A konfliktusok elsősorban akkor alakulnak ki, ha a kutyán nincs kontroll. Ezen segíthetnek a kutyaiskolák, és örvendetes, hogy egyre többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást, mert minden állatot meg lehet tanítani az alapokra. Ha viszont valakinek nincs energiája, ideje, nem következetes, akkor inkább ne tartson ebet.

„Szerencsések vagyunk, hogy Budapest egyik legzöldebb kerületében élhetünk, ahol sok a park, az erdős terület, igazi paradicsom nemcsak nekünk, hanem kutyáinknak is. Én is kutyatulajdonos vagyok, így tudom, mekkora felelősség az állattartás” – árulta el Fonti Krisztina alpolgármester. Szerinte a kutyások egyszerre felelősek kedvencük jóllétéért, a környezet tisztaságáért és a többi ember nyugalmáért. A Kutya Jó Nappal az önkormányzat ezekre a szabályokra szeretné felhívni a figyelmet, és újabb alkalmat kínál arra, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz kutyások és nem kutyások.

kutya_jo_nap_online