Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Közbiztonság

Trükkös lopások

MINDEN, AMIT A TRÜKKÖS LOPÁSOKRÓL TUDNI KELL

Budapest XII. kerülete jelentősen érintett az időskorú személyek sérelmére elkövetett bűncselekményekben, kiemelten az úgynevezett trükkös módszerrel elkövetett lopások tekintetében.

A kerületben nagyon sok idős ember él, az ilyen módszerre szakosodott bűnözők pedig a ő jóhiszeműségüket használják ki.

Fontos tudni, hogy az említett trükkös módszerrel elkövetett bűncselekmények változatosak, agyafúrtak, és azok elkövetése szinte minden olyan esetben befejezetté válik, amikor a kiszemelt áldozat és a bűnelkövető közötti kommunikáció megindul. Az elkövetők jó beszédkészséggel és pszichológiai érzékkel rendelkeznek, egy-két mondat után az idős emberek bizalmába férkőznek, azonnal olyan témáról próbálnak beszélni, ami szokásosan az idősebb korosztályt érinti.

Korábban megfigyelhető volt, hogy az elkövetés a sértett lakásában, figyelemeltereléssel történt, amikor is valamilyen hivatalos, vagy szolgáltató szervezet munkatársának kiadva magukat – víz-gázszolgáltató, önkormányzat munkatársa, rendőr - jutottak be az áldozatokhoz. A bűnmegelőzési felvilágosítás miatt szerencsére ezen módszerek visszaszorulóban vannak, hiszen egyre kevesebben engednek be idegeneket a lakásukba.

Az elkövetők más trükkökhöz folyamodtak. Elszaporodott az a módszer, hogy az idős, nehezen mozgó áldozatot a lakásából kicsalva, a legkülönfélébb indokokkal veszik rá arra, hogy másik kerületbe, vagy akár a város messzebb eső részébe elutazva saját maga vigye el a sokszor milliós pénzösszeget, vagy más értékeket.

Leggyakrabban telefonon keresik meg a későbbi sértetteket, nem egy esetben keresztnevükön szólítva őket. Általában betegségre, balesetre, vagy valamilyen hirtelen jött, nem várt eseményre hivatkoznak, illetve lakásvásárlásra kérnek pénzt, ezzel csalva ki nagyobb összegeket a gyanútlan idős emberektől. Bemutatkozáskor magukat a sértett gyermeke, unokája, közeli rokona barátjaként tüntetik fel. Kérdésre elmondják, hogy azért nem a hozzátartozó beszél személyesen, mivel baj történt vele, vagy olyan helyzetben van, hogy ő maga nem tudott személyesen telefonálni.

Ezt követően folyamatosan szóval tartják a hír hallatán megrendült sértettet, elkerülve azt, hogy nyugodtan végiggondolja a hallottakat, azok valóságtartalmát.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy elkerülhetőek a "trükkös" módszerrel elkövetett bűncselekmények, ha nem feledkezünk meg az alábbi alapelvekről:

Érdemes a bevált szokásainkon alkalmanként változtatni, így elkerülni, hogy esetlegesen kifigyeljenek bennünket. Ha vásárolni, vagy ügyet intézni megyünk, érdemes nem minden nap ugyanakkor elindulni otthonról, de ha mégsem akarunk erről lemondani, akkor lehetőség szerint:

  • ne álljunk szóba idegenekkel,
  • ne dőljünk be a kedves felajánlásnak, hogy hazavisznek autóval, vagy segítenek cipekedni
  • tartsuk szem előtt, hogy ha beszélgetésbe elegyedünk az utcán, vagy a lakásunk előtt idegenekkel, biztos, hogy meg fogják találni azt a beszédtémát, ami bennünket érdekel, aggaszt, vagy amitől tartunk.
  • elhunyt házastársunk, egészségi állapotunk, rokonaink felől érdeklődnek, - megpróbálják elhitetni velünk, hogy ismerjük egymást, csak idős korunk miatt nem emlékszünk már jól,
  • pénzt ajánlanak fel, vagy eladó holmik iránt érdeklődnek,
  • hatósági személyeknek adják ki magukat, a legrosszabb esetben elhitetik magukról, hogy rendőrök, akik éppen az időskorúak sérelmére elkövetni tervezett bűncselekmény véghezvitelét hivatottak megakadályozni.

Itt kell megemlíteni, hogy a rendőr az utcán nem érdeklődik az idős ember szokásairól, sem arról, hogy milyen értékeket és hol őriznek a lakásukban. Ha a fent említett okra hivatkozva is állít meg, vagy hív fel valaki bennünket, információt soha ne adjunk ki számára! Kérdezzük meg a nevét, a szolgálati helyét, és a 112-es, vagy 107-es segélyhívón keresztül ellenőrizzük le, hogy valóban rendőrről van-e szó.

Ezen túlmenően érdemes arra is figyelni, hogy amikor hazaérünk, senkit ne engedjünk be magunk után a lépcsőházba. Csak akkor nyissuk ki a ház, vagy lakás ajtaját, miután meggyőződtünk, hogy nincs a közelben idegen. Ha ilyet észlelünk, inkább várjunk addig, amíg biztonságos távolságba nem kerül a bámészkodó, betolakodni szándékozó ember. Jó, ha ilyenkor több embernek is jelezzük, hogy idegent láttunk a ház körül.

Külön hangsúlyt kell fektetni arra, hogy ha nem mindennapi, váratlan, szokatlan dologgal kapcsolatosan keresnek meg bennünket telefonon - pl. csőtörés, áramkimaradás, balesettel, bűncselekménnyel, betegséggel kapcsolatos hír, gázszivárgás, stb. - minden esetben igyekezzünk annak a valóságtartalmáról meggyőződni, még akkor is, ha a telefonálónak külön az a kérése, hogy senkinek ne szóljon az ember.

Minden ilyen jellegű hírnek egy telefonhívással utána lehet járni az adott szolgáltatónál, a rendőrségnél, vagy a rokonoknál!

A lakásajtót senkinek ne nyissuk ki, a kitekintő ablakon nézzünk ki, és azon keresztül kommunikáljunk, úgy, hogy mielőtt azt kinyitjuk, vegyük ki az ajtó zárjából a benne lévő lakáskulcsot, és azt a lakás egy távolabbi pontján helyezzük el, hogy amíg a kulcsért elmegyünk, időt nyerjünk telefonálásra, és akkor se engedjünk be a lakásba senkit, ha az előadása meggyőzőnek tűnik.

Értékeinket és pénzünket ne egy helyen rejtsünk el, és lehetőleg ne a hivatalos iratok közelében tartsuk ezeket!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nagy hangsúlyt fektet az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére, elkövetőinek felkutatására, éppen ezért a Bűnmegelőzési Osztály munkatársai minden sértettnél megjelennek, akár befejezett bűncselekményről, akár kísérletről van szó. Bejárják a helyszín környékét, információt gyűjtenek és tanácsokkal látják el a sértetteket, hogy a későbbiekben ne váljanak ismét áldozattá.

Az alábbi linken egy figyelemfelhívó kisfilm látható, mely szintén azért készült, hogy felhívja a figyelmünket, mit tegyünk az áldozattá válás elkerülése érdekében. Szereplője Fodor Zsóka színésznő, aki szívesen tett eleget a felkérésnek.

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/bunmegelozesi-kisfilmek/a-csalas

A legfontosabb tehát, hogy figyeljünk a szokatlan, mindennapitól eltérő eseményekre, ezen információkat osszuk meg hozzátartozóinkkal, szomszédainkkal. Gyanús telefonhívások esetén kérjünk visszahívást, majd értesítsük rokonainkat, a szolgáltatókat, és a rendőrséget. A fentiek betartásával a minimálisra csökkenthetjük annak esélyét, hogy „trükkös” lopás sértettjévé váljunk.