Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Közbiztonság

Önkéntes katasztrófa-elhárítás

KÖZÉP-BUDAI ÖNKÉNTES POLGÁRI VÉDELMI EGYESÜLET

Rövidített elnevezése: ÖPVE
Levélcíme: 1126 Budapest, Beethoven utca 11.
Műveleti bázis: 1123 Budapest, Kék Golyó utca 19.
Ügyelet: +36 30 269 7670
E-mail címe: opvekozpont
Adószáma: 18252903-1-43
Bankszámlaszáma: OTP Bank 11705998-21283956

Kik vagyunk?

A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület a budai lakosság védelmének növelése, a katasztrófák hatásaival szembeni kiszolgáltatottságuk csökkentése érdekében létrehozott, közhasznú szervezet. Munkánk során kiegészítjük a hivatásos katasztrófavédelmi szervezeteket, önkéntesen segítünk a kárfelszámolásban, valamint a lakosság felkészítésében, tájékoztatásában.

Egyesületünk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködője, a Budapest Mentőszervezet alapító tagja, és az Észak-budai Önkéntes Mentőcsoport nemzeti minősítési rendszerben minősített tagszervezete. 2012 augusztusa óta a FEMERAID Nemzetközi Mentőszervezetek Szövetségének a budapesti egységeként is működünk, valamint 2016 májusában csatlakoztunk az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesületek Szövetségéhez (EVOLSAR) is.

Mit csinálunk?

A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület képességei közé tartozik az ár- és belvíz elleni védekezés; a viharkárok felszámolásához szükséges műszaki mentési feladatok végrehajtása; kutatási és mentési feladatok ellátása romosodott városi környezetben; kötéltechnikai mentés; elsősegélynyújtás és orvosi segélyhely telepítése, üzemeltetése; sérült osztályozás és tömegesbaleset-ellátáshoz szükséges sebesült gyűjtőhely telepítése, vezetése; Mobil Vezetési Pont üzemeltetése, benne saját híradástechnika; szennyezett terület mentesítése, valamint sérültek kimentése szennyezett területről. Az Egyesület minden évben részt vesz különböző lakosságfelkészítési programokon, előadásokat és foglalkozásokat tart óvodák, általános- és középiskolák, valamint felsőoktatási intézmények rendezvényein.

Lehetek én is önkéntes?

Igen, a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület szívesen lát mindenkit, aki kedvet érez az önkéntes katasztrófa-elhárítási feladatokhoz. Ha van időd, kedved, vagy csak szeretnél egy komoly szakmai tudással, gyakorlattal és felszereléssel rendelkező, jó csapat tagja lenni és segíteni másoknak, köztünk a helyed!
A kárhelyi munkára történő felkészítés részekén minden jelentkezőnek ajánljuk, hogy vegyen részt BASIC Önkéntes Alapfelkészítő Programunkon. A tanfolyam 6 napján megismerkedhetnek az Egyesület életével, képességeivel, eszközeivel, valamint azok gyakorlati alkalmazásával és megszerezhetitek az alapvető tudást a megjelenő feladatok ellátására. Oktatásainkat mint bejegyzett felnőttoktatási intézmény tartjuk.

Jelentkezz az opveonkentes címen, vagy a +36 30 269 7670 ügyeleti telefonszámon!

Nem múltam el 18. Én is csatlakozhatok?

Az alapító tagok még középiskolás korukban kezdtek el foglalkozni a polgári védelemmel, így fontosnak tartják a fiatalok bevonását a katasztrófa-elhárítási munkálatokba. E cél hozta létre a Közép-Budai Önkéntes Ifjúsági Polgári Védelmet, mely a 18 év alattiakat várja, és nem titkolt szándéka a jövő önkénteseinek kinevelése. Az ÖPVE IFI keretében a fiatalok megismerkedhetnek az Egyesület életével, technikáival, képességeivel, valamint szakmai irányítással bekapcsolódhatnak a kárfelszámolási munkálatokba. Az ifjúsági polgári védelem közösségi szolgálati partner is, így az itt eltöltött idő leigazolható.

Ha kedvet kaptál, jelentkezz az opveifi címen, vagy a +36 30 269 7670 ügyeleti telefonszámon!

Iskolában/óvodában dolgozom. Tartanának nekünk foglalkozásokat?

Igen, a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület önkéntesei komolyan veszik a lakosságfelkészítést, ennek keretein belül szívesen tartunk különböző témájú foglalkozásokat óvodákban, illetve az általános- és középiskolákban egyaránt. A hallgatóság korosztályi igényeit figyelembe véve állítjuk össze a foglalkozás anyagát, így az mindenki számára élvezhető és érthető.

Hol kaphatok bővebb információt?

Az Egyesület életével, mindennapjaival kapcsolatos információkat olvashatsz a www.facebook.com/OPVE.hu és a www.opve.hu címen.