Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Interjú Árpa Attilával

Interjú Árpa Attilával, aki az első hívó szóra a Hegyvidéki Önkormányzat kutyapiszok elleni kampánya mellé állt.

arpa

Először is adódik a kérdés, hogy van-e kutyád?

Van kutyám, de vidéken tartjuk, egyszerűen azért, mert úgy gondolom, ott sokkal jobb helye van, mint bent a városban. Ugyanakkor rövidebb időszakokra itt lakik velünk, olyankor sétáltatni is viszem természetesen.

Itt laksz a kerületben? Tapasztalod, hogy itt is sok az utcán hagyott kutyapiszok?

Igen, itt lakom a Hegyvidéken szép zöldövezetben, és sajnos ott is jelen van a probléma. Mivel sok a zöld, erdős, parkos terület, rengetegen sétáltatják arra a kutyájukat, aminek hozománya, hogy kutyapiszokkal is jócskán találkozom az utcákon. Ez a helyzet még rosszabb lehet a kerület sűrűbben lakott részein.

Ha olyan járókelőt látsz, aki nem szedi össze kutyája után az ürüléket, rászólsz?

Igen, egészen biztosan. Két lehetőség van, vagy kedvesen figyelmeztetem, hogy elfelejtett valamit, vagy kicsit keményebben felszólítom, hogy tegye a dolgát. Volt már erre példa. Sokszor volt olyan, hogy valakinek szóltam, hogy legyen szíves felszedni az ürüléket, és úgy tett mintha nem is hallaná. Ez felbosszant, és kicsit határozottabban reagálok. Például megemlítem, hogy, ha ő nem szedi fel a piszkot, akkor majd én, és mindet odaviszem a háza elé.

Mit gondolsz, mi lenne a legjobb módszer a probléma megoldására?

Én a bírság mellett teszem le a voksom. Akárhogy is nézzük, a pénztárca mindig a legjobb tanítóeszköz. Persze igaz, hogy büntetni csak bizonyíték mellett, azaz például tettenéréssel lehet, és ez nagyon nehéz. A szégyenfalat sem tartom rossz ötletnek. Mindemellett nagyon jó dolog, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat egy ilyen jól felépített, remélhetően hatékony kampányt indított a probléma kezelésére.

Ha a kampány lefut, látsz reményt az attitűdváltásra?

Azért is álltam én is a kezdeményezés mellé, mert bízom abban, hogy ez a kampány ilyen radikális eszközök nélkül is hatásosnak bizonyul majd. Ezt nagyon gyorsan le lehet majd mérni, amint kikerülnek az új kukák. Ha bejön, tényleg sikeres volt a koncepció, és még több kukát várunk szeretettel.