Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Új, különleges kutyapiszokgyűjtő kukák a Hegyvidéken

kutya.hu, 2012. április 19.

A Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat 2012 március végén indított, „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” elnevezésű kampányának első szakasza lezárult.

A kerület hat forgalmas csomópontján kihelyezett „Kutya WC” feliratú ajtókon és a lepjunk12.hu honlapon létrehozott virtuális ajtón több mint tízezren léptek át mintegy kifejezve egyetértésüket és elkötelezettségüket a kezdeményezés iránt. A hegyvidékieknek lehetőségük volt szavazni is arra, hogy hova kerülhessenek ki új kutyapiszokgyűjtő szemetesek a kerületben.

A szavazás lezárultával a Hegyvidéki Önkormányzat a legtöbb szavazatot kapott helyszínekre és a már meglévő kutyapiszokgyűjtők helyére kihelyezett 100 új, funkcionálisan egyedi kukát.

Az egyedi kukák formatervezésére a Hegyvidéki Önkormányzat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóit kérte fel. A tervezés során kiemelkedő szempont volt, hogy a tárolóba lehetőség szerint csak kutyaürülékkel teli zacskót lehessen beledobni, háztartási hulladékok, PET palackok ne kerülhessenek bele. E kihívásnak eleget téve lett Kőrös Benedek másodéves hallgató terve a kiválasztott, amely alapján az új kukák elkészültek.
A fiatal tervezőt a részletekről kérdeztük:

 

Melyek voltak a fő szempontok a tervezés során?
A feladat az volt, hogy tervezzünk egy esztétikusan funkcionális kukát, amelyet nem lehet összetéveszteni a mostani szemetesekkel, emellett innovatív legyen és maximálisan higiénikus. Kiemelt szempont volt, hogy olyan legyen, amibe csak kutyaürülékes zacskót lehet beledobni, más szemetet nem. Minden komolyabb tervezés egy széleskörű kutatással kezdődik, így ebben az esetben is ezzel indultam.

Milyen eredményre jutottál a kutatásokkal?
Megvizsgáltam, hogy a mostani gyűjtőkkel milyen problémák vannak, illetve, hogy más országokban van-e erre megoldás? Aztán felvázoltam a célokat, miszerint ne lehessen más hulladékot beledobni csak kutyapiszkot - azt is csak zacskóban az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében. A lezárt zacskós megoldás egyszerűnek és higiénikusnak bizonyult.

Ha valakinél éppen nincsen zacskó, mi a teendő?
A szemetesekre a praktikusság kedvéért zacskótartót is terveztem, bár ez nem volt fő szempont. Mert bár az önkormányzat időről időre feltölti ezeket, az igazi cél az, hogy ahogyan természetes, hogy nyakörvet, pórázt tesz a kutyatulajdonos a kedvencére, legyen a mindennapi rutin része az is, hogy mindig magánál tart egy-két zacskót, hiszen ez is fontos eleme a felelős kutyatartásnak. Aki nem tudja megfizetni a bolti kutyapiszokgyűjtő zacskót, arra is van megoldás, hiszen a háztartásban mindenkinek rengeteg felgyülemlett zacskója van a napi bevásárlásokbó, ezek is teljesen alkalmasak erre a célra.

Hiszel a kampány sikerében, illetve abban, hogy a kukák megfelelnek az elvárásoknak?
A kampányt maximálisan pártolom, teljesen egyetértek vele. Ezzel nem csak én vagyok így, hanem az ismerőseim, barátaim is, és az a több mint tízezer ember, aki a jelképes lépéssel is a kampány mellé állt. A Hegyvidéki Önkormányzat az ACG Reklámügynökség valóban kreatív csapatával együttműködve, véleményem szerint igazán jól felépítette ezt a kampány koncepciót, és az általában inkább elutasításba ütköző tiltás, szankcionálás helyett a motiváció, a pozitív, újszerű hangvétel eszközével közelítette meg a problémát. A kukák használatát illetően is bízom a sikerben. Talán néhányan az elején bonyolultnak fogják gondolni, hogy például zsebkendővel hogyan lehet használni, illetve a zacskót sem lehet csak úgy belehajítani, mint egy hagyományos kukába, ugyanakkor pont ez a titka, többek között ezzel teljesíti azt a higiéniai követelményt, amit az emberek elvárnak. A legfontosabb talán az, hogy a szagot bent tartja, könnyedén belenyúlni nem lehet, nem borul ki belőle a hulladék, és nem tömhető tele minden más hulladékkal. Bízom a kampány sikerében, és abban, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat eléri a célul kitűzött attitűdváltást a kutyatulajdonosoknál.