Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Száz új dizájnkuka a tisztább Hegyvidékért

Hegyvidék Újság - 2012. április 25.

Kutyapiszkot a dizájnszemetesekbe!
Száz új, különleges megjelenésű szemetes került ki a napokban a hegyvidéki utcákra, parkokba. Az egyedi tervezésű kukák kizárólag kutyagumigyűjtésre valók: a csigavonalszerűen vezetett bedobónyíláson keresztül a zacskóba csomagolt piszok egyszerűen és higiénikusan eltüntethető.

A Hegyvidékre tervezett kutyapiszokgyűjtők első darabját Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester szerelte fel a Margaréta utcai játszótér mellett. A többi, összesen száz vadonatúj gyűjtőedény szintén kikerült a hegyvidéki közterületekre, egy részük a régi szemeteseket váltotta fel, ugyanakkor számtalan új helyen is megjelentek a különleges, egyedi tervezésű kukák. Ezekről a helyszínekről mi, hegyvidékiek szavazhattunk az interneten, az önkormányzatnál, illetve a forgalmas csomópontokban figyelemfelkeltő céllal felállított, „kutya WC” feliratú színes ajtóknál, ahol az érdeklődők tájékoztatást is kaptak a kerületi kutyapiszok-ellenes kampány részleteiről.
„Több mint tizenkétezren léptek át az utcákon felállított valódi, illetve a lepjunk12.hu oldalon kialakított virtuális ajtókon, azaz ennyi ember jelezte, hogy egyetért kampányunk céljaival” – mondta a polgármester a MOM Park Bevásárlóközpontban rendezett sajtótájékoztatón. Pokorni Zoltán megköszönte a kampány támogatóinak közreműködését, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóinak munkáját, akik az önkormányzat felkérésére jobbnál jobb tervekkel álltak elő.
Kutya alakú kuka, színes, tojás formájú szemetes, táska alakú tároló egyaránt feltűnt a tervek között – a kiváló ötleteket a nagyközönség is megismerhette a MOM Parkban, ahol tablókon állították ki a pályamunkákat. Ezek közül az önkormányzat végül Kőrös Benedek elképzelése mellett tette le a voksát, amely nemcsak küllemében, hanem funkciójában is újat mutatott. A fiatal tervező egy csigavonalszerű bedobónyílást tervezett, amelynek előnye, hogy csak a higiénikusan, zacskóba csomagolt kutyapiszok helyezhető a szemetesbe, nem lehet teletömni másfajta hulladékkal, például üdítős palackokkal és sörösdobozokkal.
„A tervezés előkészületei során sokat beszélgettem a kerületi kutyásokkal, kérdőíves formában is felmértem az igényeiket” – mesélte Kőrös Benedek. A teljesen új technikai megoldású gyűjtőedényt egy prototípuson tesztelték, a bedobónyílás szélességét például a próbák során véglegesítették. „Az alapkoncepciót önállóan dolgoztam ki, de a formaterv finomításában sokat segítettek a tanáraim, Koós Pál tanszékvezető és Püspök Balázs oktató” – emelte ki a MOME hallgatója.
A MOME Design Intézetének igazgatója, Barcza Dániel a pályamunkák bemutatóján arról beszélt, hogy a múlt őszi szemeszterben, a formatervező tanszék második évfolyamán tizenöt hallgató készített kukaterveket a Hegyvidékre. Közel féléves munka, rengeteg szakértői konzultáció előzte meg a győztes terv kiválasztását.
„A dizájn sokak elképzelései szerint csak az elitizmushoz, a luxusmagazinok címoldalaihoz kötődik, ám ez nem erről szól. A dizájnnal társadalmi, környezeti problémákat lehet megoldani, ahhoz segít hozzá, hogy élhetőbb legyen a világunk” – jegyezte meg az igazgató. Örömtelinek nevezte, hogy hallgatóik, akik évről évre kiváló eredménnyel szerepelnek nemzetközi megmérettetéseken, itt, Budapesten, a saját kerületükben a saját közösségük javára is kamatoztathatják tudásukat. Szerinte a most utcára kerülő ötletes kukák tovább erősíthetik a Hegyvidékről alkotott jókedvű, dinamikus és kreatív képet az emberekben.
Az új dizájnszemetesek avatásán két zenész, Németh Juci és Novák Péter is részt vett. Németh Juci, a Nemjuci zenekar énekese szerint a környezetvédelem nemcsak a nagy, világméretű kezdeményezések szintjén működhet, a helyi közösségek tagjai maguk is tudnak tenni közvetlen környezetük állapotának javításáért. Idetartozik az is, hogy a gazdák összeszedik sétáltatás közben a kutyapiszkot.
„Pesten élek, ezért nincs kutyám, de a szüleim kisállat-kereskedők vidéken, így tisztában vagyok azzal, mekkora felelősség az állattartás” – mesélte az énekesnő. Németh Juci úgy véli, jobban oda kellene figyelnünk egymásra, „onnan kezdve, hogy átölelem az anyukámat, megsimogatom a partneremet, a lakótársaimra, a szomszédjaimra is tekintettel kell lennem – például azzal, hogy nem hagyom az utcán a kutyám piszkát, amibe senki sem szeret belelépni”.
Novák Péter a „belülről fakadó közteherviselés igényének fontosságát” hangsúlyozta, és felidézte Hankiss Elemér szociológus egyik gyerekkori történetét. A harmincas évek végén a kisiskoláskorú Elemér együtt utazott villamoson az édesapjával, aki, miután leszálltak, eltépte a jegyét, ugyanis útközben nem találkoztak kalauzzal. „Miért tépted el a jegyet? Legközelebb fel tudtuk volna használni!” – fordult a fiú értetlenül az apjához. Mire ő így felelt: „Azért, mert a villamos is a miénk.”
A zenész szerint a Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezése közös ügyeinkről, közösségi tereinkről szól, arról, hogy milyen viszonyban vagyunk egymással. „Aki elgondolkodik, hogy fel kellene takarítania a kutyája után, azon is elgondolkodik, mit tehet még a lakókörnyezetéért – fogalmazott Novák Péter, majd nevetve hozzátette: –, én is érintett vagyok a kérdésben, mert mind kiterjedésben, mind súlyban egy hozzám hasonló termetű kutyát nevelek. A neve Mandula, egy közel százkilós leonbergi, aki anyagcsere tekintetében piacvezető.”

36_250x250