Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Póráz, jutalomfalatok - és zacskó

Hegyvidék Újság - 2012. február 28.

Amennyire természetes, hogy pórázzal, nyakörvvel, jutalomfalatokkal indulnak sétáltatni kedvenceiket a kutyatulajdonosok, annyira egyértelműnek kellene lennie annak is, hogy mindig visznek magukkal ürülékgyűjtő zacskót, hisz az eltakarítatlan kutyapiszok súlyos fertőzéseket is előidézhet. Ne a bírság elkerülése legyen a leglényegesebb szempont, hanem az egészség védelme, környezetünk rendjének, tisztaságának megőrzése. Mert nem az a ciki, ha felszedik, hanem az, ha otthagyják.

A februári hóesés segített feledtetni azt, amivel az év legnagyobb részében rendszeresen találkozunk: a kutyapiszokkal éktelenített utcákat. Sajnos a hólepel csak rövid ideig borított fátylat a problémára, mostanra visszatértek a barnásszürke hétköznapok, amikor a gyalogosok fejüket leszegve kémlelhetik a járdát, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részük.
Az utcákon, parkokban sétáltatott játékos, barátságos, simogatásra, netán néhány jó falatra ácsingózó négylábúakra igazán senki sem haragudhat, hiszen a lakásban nem végezhetik el a dolgukat, így hát a szabadban teszik meg ezt. Gazdáiknak azonban kutya kötelességük lenne elvégezni a piszkos munkát, eltüntetni a nyomokat.
A szabályok régóta egyértelműek: kormányrendelet mondja ki, hogy aki közterületen nem gondoskodik a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés megszüntetéséről, köztisztasági szabálysértést követ el, és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ám a kivethető magas összegű bírság sem elég visszatartó erő, hiszen a közterület-felügyelők csak ritkán érik tetten a renitens gazdákat.
Kevesen tudják, hogy a kutyapiszok bélférgek petéinek gyakori hordozója. A féregpetéket terítő ürülék leginkább a gyerekeket veszélyezteti, akik a játszótereken, parkokban rengeteg piszkot szednek össze a kezükre, arcukra, szájukba. A kutya-orsóféreg, a Toxocara canis lárvája a mi éghajlatunkon nagyon gyakori megbetegedések okozója.
Mivel a lárvák a szervezetben vándorolnak, különféle szerveket képesek megbetegíteni, azokra jellemző klinikai tüneteket okozva. A légutakban megtelepedve asztmatikus panaszokat, a bőrön nagy kiterjedésű kiütéseket, az agyba kerülve epilepsziás rosszulléteket is provokálhatnak az élősködők. Ha a szembe kerül akár csak egyetlen lárva, annak következménye még vakság is lehet. Életet veszélyeztető betegségekkel is összefüggésbe hozható a bélféreg, például a lárva a vándorlása során megfertőzheti a külső szívburkot, a mellhártyát is, ahol fokozott folyadékképzést vált ki, és ez súlyos légzészavart, vagy szívmegállást idézhet elő.
Fontos tehát, hogy a kutyagazdák megértsék: amennyire természetes, hogy pórázzal, nyakörvvel, jutalomfalatokkal indulnak sétáltatni kedvenceiket, annyira legyen egyértelmű az is, hogy mindig visznek magukkal ürülékgyűjtő zacskót. És ne a bírság elkerülése legyen a leglényegesebb szempont, hanem az egészség védelme, környezetünk rendjének, tisztaságának megőrzése. Mert nem az a ciki, ha felszedik, hanem az, ha otthagyják.