Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Léptek, hogy ne lépjünk bele!

NOL- 2012. április 17.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2012 tavaszán kampányt indított a kutyapiszokkal kapcsolatos kutyatartói hozzáállás megváltoztatásáért. Az új, egyedi kukákat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói tervezték, melyek a kerület száz pontján szolgálják a kutyatulajdonosokat.

A Hegyvidéki Önkormányzat 100 új kutyapiszoktartót helyezett ki. A szemkápráztató kutya WC-ket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem másodéves formatervező hallgatói tervezték.
A tervezés során fontos szempont volt, hogy kialakításuk révén lehetőség szerint csak a zacskóba gyűjtött kutyaürüléket lehessen elhelyezni bennük; háztartási hulladék, PET palack ne kerülhessen bele. „Szakmailag nagy kihívás egy ennyire funkcionális tárgyat megalkotni, mégis sok érdekes, innovatív munka született, ami remekül mutatja, hogy a hallgatók számára is fontos problémáról van szó” – mondta a pályázattal kapcsolatban Barcza Dániel, a MOME Design Intézetének igazgatója.
A terveket a Hegyvidéki Önkormányzat Tervtanácsa zsűrizte, amelynek tagjai között neves, Ybl- és Kossuth-díjas építészek, Budapest Város Kormányhivatala Kulturális Örökségvédelmi Iroda, valamint a Budapesti Építészkamara képviselői választották ki Kőrös Benedek hallgató munkáját, azaz azt a „győztes” kukát, amely most már a Hegyvidék 100 pontján megtalálható.
A kezdeményezés nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülálló: a világon eddig még sehol sem volt példa arra, hogy ilyen egyedi dizájn megoldással segítsék a gazdikat abban, hogy megszabadulhassunk végre az utcákat elborító kutyapiszoktól.
A felkérésre beérkezett 15 pályamű ötletes megoldásait bárki megismerheti a MOM Park rendhagyó kiállításán május 6-ig.
A kukák kihelyezésével együtt a kampány újabb szakasza is elkezdődik, amelyben amellett, hogy felhívják a lakosok figyelmét a kihelyezett újfajta szemetesekre, három egyszerű lépésben segítenek megtanítani a gazdikat azok használatára is. Legyen kutyapiszokmentes a Hegyvidék: „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!”