Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

A kutyafáját! Lépjünk át az ajtón!

kutya.hu - 2012. március 29.

Ahogy beköszöntött a tavasz és elolvadt a hó, ismét előbukkant az utcákon a gusztustalan és egészségügyi veszélyeket is rejtő kutyapiszok.

Ez a probléma mindenkit érint, de csak kevesen veszik komolyan. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a kutyapiszok milyen fertőzéseket okozhat. Dr. Varga Zsolt, a Pfizer Állategészségügyi divíziójának szakmai vezetője elmondta, hogy a kölyök-és felnőtt kutyák hengeresférgek okozta fertőzöttségei – az orsóférgesség és a kampóférgesség nagyon elterjedt betegségek világszerte. Ezek a megbetegedések egyaránt okoznak bajt kutyáknál és embereknél. Az orsóférgesség elleni védekezés legfontosabb eleme a kölykök kéthetes korában kezdett és három hónapos korukig kéthetente elvégzett tervszerű féregtelenítés. A kampósférgesség hasonlóan az orsóférgességhez a kölyökkor jellemző megbetegedése.
„Amennyiben Ön kutyát vásárol, minden esetben kérdezze meg a tenyésztőt a megelőző féregellenes kezelésekről és mielőbb vigye állatorvoshoz, aki segítségére lesz egy hatékony stratégia kidolgozásában” – hangsúlyozta Dr. Varga Zsolt.
A betegségek megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy a kutyatulajdonosok eltakarítsák az ürüléket kutyáik után. Sok gazda már tudja, hogy mi a dolga, de sajnos jó néhány kutyatulajdonosnak még mindig nem természetes.
A XII. Kerületi Önkormányzat úgy döntött, hogy most is akárcsak a két évvel ezelőtti, nagy sikerű „Zebrafest” során, a tőle már megszokott, új megközelítéssel lép fel a probléma ellen,. A kampányt széleskörű közvélemény-kutatás előzte meg, mely megerősítette az Önkormányzat elhatározását, hogy lépjen a helyzet megoldásáért. A Hegyvidék 2012 tavaszán hadat üzent a kutyapiszoknak.
Az Önkormányzat felkérte a kerületben élőket, hogy összefogásukkal támogassák a kampányt. A társadalmi célú kampány célja és hívószava egyértelmű: „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!”
A közterület a kutyák számára egy nyilvános illemhely. Ehhez kapcsolódva a kampány első szakaszában az Önkormányzat 6 jelképes, „kutya WC” feliratú ajtót helyezett ki a kerület forgalmas pontjain. Az ajtókon átlépve bárki kifejezheti elkötelezettségét a kampány mellett. Az ajtóknál álló hostessektől az arra járók a kampányt bemutató szórólapokat és a kutyások kutyapiszok gyűjtő zacskót is kapnak. Az ajtókon április 15-ig lehet átlépni, illetve a kezdeményezéssel szimpatizálók virtuálisan is csatlakozhatnak a kampányhoz a www.lepjunk12.hu weboldalon.
A Hegyvidéki Önkormányzat a kampány második szakaszában száz új, funkcionálisan egyedi kutyapiszok-gyűjtő szemetest helyez ki, ezzel megduplázva a már meglévő kukák számát. A gyűjtőedények helyszíneire a kampány első szakaszában, 2012. április 12-ig szavazhatnak a kerületben élők.
A kampányhoz helyi és nemzetközi vállalkozások, cégek, intézmények, valamint olyan ismert emberek csatlakoztak, akik örömmel adták arcukat és nevüket ehhez a kezdeményezéshez. Azok a hírességek, akik a kampány mellé álltak, elkötelezettek az iránt, hogy megváltozzon ez az áldatlan állapot. Úgy gondolják, az ismertség erejével, nagyobb hatékonysággal képesek felhívni az emberek figyelmét a probléma nagyságára. Csiszár Jenő, aki azonnal a kampány mellé állt, felelős kutyatartóként úgy gondolja, hogy mindenki számára nagyon fontos, hogy a kutyások megértsék végre, az ő dolguk a kutyaürüléket feltakarítani kutyáik után. Taróczy Balázs, aki három kisgyermek édesapja, rendszeresen találkozik kutyapiszokkal a kerület utcáin, így nagyon hálás, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat fellép a probléma ellen. A kampányban Monspart Sarolta, Bede-Fazekas Anna, Németh Juci, Liebhaber Judit, Novák Péter, Hollósi Frigyes, Árpa Attila és Kolovratnik Krisztián is aktívan részt vesz.
Az Önkormányzat szeretné, ha ez a kampány előmozdítaná, hogy egy tisztább, kutyapiszok-mentes, higiénikusabb kerületben élhessünk. Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere elmondta, bízik abban, hogy a hegyvidéki kezdeményezés országos visszhangot kap, és a kampány hatása túlmutat majd a kerület határain is.
Csatlakozzon a kampányhoz Ön is egy szimbolikus lépéssel! „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!”