Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Harc a tisztaságért

hetivalasz.hu, 2012. április 2.

„Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!" címmel indított harcot a kutyapiszok ellen a XII. kerületi önkormányzat. Az elmúlt hetek kerületet elárasztó figyelemfelkeltő szórólapjai után március 29-én egy sajtótájékoztató keretében Pokorni Zoltán polgármester ismertette a kutyatartók magatartásának megváltoztatására törekvő társadalmi célú kampány részleteit.

„A kutyapiszok felszedését sok kutyás nem tartja feladatának, mi ezen szeretnénk változtatni." - fogalmazott a polgármester. Április 15-ig a kerület hat forgalmas pontján helyeznek el élénk színű, „kutya-WC" felirattal ellátott ajtókat, azt jelképezve, hogy a közterületek jelentik valójában a kutyák számára az illemhelyet.

Mindazok, akik támogatják a kezdeményezést, tehát egyet értenek azzal, hogy a kutyatartók felelőssége a kutyapiszok feltakarítás áthaladhatnak az ajtón, hogy szimbolikusan egy tisztább, higiénikusabb kerületbe lépjenek. Az ajtókba beépített számláló méri a kampány támogatottságát, az első napon már közel ezren csatlakoztak az akcióhoz.

A kezdeményezést a www.lepjunk12.hu honlapon egy virtuális átlépéssel is lehet támogatni. Hamarosan az utcákon lesznek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által tervezett speciális, kifejezetten erre a célra készült gyűjtőedények is, az önkormányzat április 12-ig várja a lakosság javaslatait arra vonatkozóan, hogy hol lenne a legjobb helyen a száz új egyedi szemetes.

A kampány kidolgozója és kivitelezője a XII. kerületi székhelyű ACG Reklámügynökség volt. Nevéhez fűződik a 2010-es nagy sikerű Zebrafest közbiztonsági kampány is, amely szintén a Hegyvidéki Önkormányzat társadalmi célú programja volt.

A „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!" kezdeményezéshez helyi és nemzetközi vállalkozások, intézmények mellett számos ismert ember is csatlakozott. A sajtótájékoztatón jelenlétével is kifejezte a program támogatását Taróczy Balázs, Csiszár Jenő, Nagy Judit, Bede-Fazekas Annamária és a kutyájával érkező Monspart Sarolta is. Jelen voltak továbbá a kampányt támogató Gesztenyés kerti Ebek Szövetségének képviselői, valamint Korom Gábor, a Tükör Módszer megalapítója, és kutyaiskoláinak kutyás „hallgatói" is.
A Hegyvidéken 3200 regisztrált kutya él, évente mintegy 350 tonna ürülék keletkezik, ami nemcsak esztétikai, hanem komoly közegészségügyi problémát is jelenthet a lakosság számára.