Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Hadat üzent a Hegyvidék a kutyapiszoknak

Hegyvidék Újság - 2012. március 30.

„Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” szlogennel átfogó kampányt indított a Hegyvidéki Önkormányzat, ami a kutyatartók felelősségére hívja fel a figyelmet. Az akció részeként számlálóval ellátott, „kutya WC” feliratú ajtókat állítottak fel a kerület forgalmas pontjain, amelyeken átlépve egyetértésünket fejezhetjük ki, hogy a kutyapiszkot a közterületekről a gazdáknak kell eltakarítaniuk. Április 12-ig a www.lepjunk12.hu oldalon szavazhatunk arról, hová helyezze ki az önkormányzat az új, egyedi tervezésű kutyapiszokgyűjtő szemeteseket.

A Hegyvidéken 3200 regisztrált kutya él és termel évente közel 350 tonna ürüléket, aminek jelentős része sajnos az utcákon marad. A kutyapiszok nem csak esztétikai kérdés: az utcákon, tereken, parkokban és játszótereken hagyott kutyaürülék súlyos egészségügyi problémák okozója, komoly betegségek hordozója lehet. Ebből a szempontból a legveszélyeztetettebbek a kisgyerekek, akik a földön mászva, a játszóterek homokozóiban játék közben közvetlenül is érintkezhetnek a kutyasétáltatás melléktermékeivel.

Hogyan lehet javítani ezen a lehetetlen állapoton? Sokat segítene a helyzeten, ha a kutyák gazdái minden esetben felszednék az ürüléket kedvenceik után. A Hegyvidéki Önkormányzat most induló, pozitív hangvételű, átfogó attitűdváltásra építő társadalmi célú kampánya korábban sohasem látott módon kívánja felhívni a figyelmet a kutyatartók felelősségére. A koncepciót az egyik legnevesebb hazai reklámügynökség, az ACG dolgozta ki, amely már a két évvel ezelőtti, nagy sikerű ZebraFest közlekedésbiztonsági kampány megvalósításában is közreműködött.

A mostani, többlépcsős, kerületi összefogásra építő akció az elmúlt hetekben figyelemfelkeltő szórólapok kihelyezésével indult. Ezeken a hagyományos apróhirdetéshez hasonló módon egy-egy közterületi kutyapiszok keresi gazdáját, és irányítja az érdeklődőket a kampány honlapjára, a www.lepjunk12.hu oldalra.

A kampányindító sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán polgármester beszélt a kezdeményezés hátteréről. A kerületben időről időre közvélemény-kutatásokat készítenek, s ezek azt mutatják, hogy az itt élők a kátyús utak után a kutyapiszkos közterületeket látják a legnagyobb problémának. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy jelentős lépést tesz a helyzet javítása érdekében.

Az önkormányzat március 29. és április 15. között a kerület hat forgalmas csomópontján színes, „kutya WC” feliratú ajtókat helyez ki annak szimbólumaként, hogy a kutyák számára a közterület egy hatalmas illemhely – mondta Blaskó Nikolett, az ACG ügyvezetője. Akik egyetértenek azzal, hogy ezt a közös illemhelyet a kutyatartóknak kell tisztán tartaniuk, azok a kihelyezett ajtók bármelyikén átlépve ugyancsak szimbolikusan jelezhetik csatlakozásukat a kampányhoz. Az átlépők számát az ajtókba beépített számláló regisztrálja. A kampány weboldalára látogatók egy virtuális ajtón áthaladva szintén támogathatják az ügyet.

A csatlakozók a kerület száz új, egyedi kutyapiszokgyűjtő edényének legjobb elhelyezéséről is dönthetnek, ehhez egy szavazólapot kell kitölteniük. A szavazatokat 2012. április 12-ig várják a kihelyezett ajtóknál, a Hegyvidéki Önkormányzat gyűjtőládájában, illetve a www.lepjunk12.hu honlapon.

A kampányt számos ismert ember támogatja. A meghirdetett célok mellett kiállt többek között Árpa Attila, Bede-Fazekas Annamária, Csiszár Jenő, Hollósi Frigyes, Kolovratnik Krisztián, Liebhaber Judit, Monspart Sarolta, Nagy Judit, Németh Juci, Novák Péter, Taróczy Balázs, illetve Korom Gábor, a Tükör módszer megalapítója. Többen közülük a nyitó rendezvényen is megjelentek és nyilatkoztak.

Csiszár Jenő – aki egyébként kutyatulajdonos is – egyebek között arról beszélt, hogy a kutyapiszok-kérdés az igényességről szól, azaz ha magunkkal szemben igényesek vagyunk, akkor a környezetünkkel szemben is legyünk azok. És szégyellje magát az, aki nem szedi össze a kutyája piszkát. „A mai nap legyen a kutyapiszok temetése” – mondta a műsorvezető.

Monspart Saroltának az eszébe sem jut, hogy a földön hagyja a kutyapiszkot. Szerinte olyan természetes, hogy felszedi, mint az, hogy az ember a saját dolgát is oda intézi, ahova kell, és nem mellé…

Korom Gábor, a Tükör módszer megalapítója és több ilyen módszerrel működő kutyaiskola vezetője azt hangsúlyozta, hogy a kutyatartó számára az első „lecke” az ürülék eltakarítása. E nélkül a kutyások és kutya nélküliek nem tudnak együtt élni a városban.

Az önkormányzat kezdeményezéséhez számos szervezet, vállalkozás, intézmény is hozzájárult. Fő támogató az MVM Zrt., a MOM Park Bevásárlóközpont, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint sok segítséget nyújtott a Royal Canin Kft., a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft., valamint a Gesztenyés kerti Ebek Szövetsége is.

A hegyvidéki csomópontoknál kihelyezett, szimbolikus ajtók április 15-én záródnak, de a kampány nem ér véget. A szavazatok feldolgozását követően a helyükre kerülnek azok a különleges kutyapiszokgyűjtő edények, amelyek tervei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készültek el. A kifejezetten kutyapiszok gyűjtésére tervezett szemetesek kihelyezésével ismét egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy tisztább legyen a környezetünk.