Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Dizájnkukákkal a tisztább környezetért

glamouronline.hu - 2012. április 27.

Példaértékű kezdeményezést indított Budapest XII. kerületének önkormányzata. 100 darab új, egyedi formatervezésű gyűjtőedény került az utcára a Hegyvidéki Önkormányzat közelmúltban indított, kutyapiszok elleni kampányának második fázisában. Az új, egyedi kuka tervezésére az önkormányzat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóit kérte fel. A győztes terv alapján megvalósult új kukák mostantól a kerület száz pontján szolgálják a kutyatulajdonosokat.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2012 tavaszán kampányt indított a kutyapiszokkal kapcsolatos kutyatartói hozzáállás megváltoztatásáért. Az akció április 15-én lezárult szakasza során számlálókkal ellátott, színes, „Kutya WC” feliratú ajtókat helyeztek ki a kerület forgalmas pontjain jelezve. Az ajtókon átlépve bárki kifejezhette egyetértését a kezdeményezéssel. Az ajtókon virtuálisan is át lehetett lépni a www.lepjunk12.hu honlapon, ahol érdekes alkalmazásokkal, hírekkel is várták a célért tenni akarókat.

Az egyedi kialakítású kutyapiszokgyűjtő szemetesek megtervezésére az önkormányzat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem másodéves formatervező hallgatóit kérte fel. A tervezés során fontos szempont volt, hogy kialakításuk révén lehetőség szerint csak a zacskóba gyűjtött kutyaürüléket lehessen elhelyezni bennük; háztartási hulladék, PET palack ne kerülhessen bele.

„Szakmailag nagy kihívás egy ennyire funkcionális tárgyat megalkotni, mégis sok érdekes, innovatív munka született, ami remekül mutatja, hogy a hallgatók számára is fontos problémáról van szó” – mondta a pályázattal kapcsolatban Barcza Dániel, a MOME Design Intézetének igazgatója.

A kezdeményezés nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülálló: a világon eddig még sehol sem volt példa arra, hogy ilyen egyedi dizájn megoldással segítsék a gazdikat abban, hogy megszabadulhassunk végre az utcákat elborító kutyapiszoktól.

A felkérésre beérkezett 15 pályamű ötletes megoldásait bárki megismerheti a MOM Park rendhagyó kiállításán május 6-ig.

A kukák kihelyezésével együtt a kampány újabb szakasza is elkezdődik, amelyben amellett, hogy felhívják a lakosok figyelmét a kihelyezett újfajta szemetesekre, három egyszerű lépésben segítenek megtanítani a gazdikat azok használatára is. Legyen kutyapiszokmentes a Hegyvidék: „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!”

cikk_novak