Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Diákmunkából lett designkukák a Hegyvidéken

hg.hu - 2012. április 23.

A MOME másodéves formatervező hallgatóival fogott össze a Hegyvidéki Önkormányzat kutyapiszok-ellenes kampányának keretében. A tervezett munkák közül Kőrös Benedek koncepciója, a működési elve után elnevezett Csiga meg is valósult és a kerület száz pontján könnyíti meg az ebtartók és a Hegyvidék lakóinak életét. Az ötletes pályaművekből nyílt kiállítás május 6-ig látogatható a MOM Park Bevásárlóközpontban.
A feladaton a másodéves formatervező diákok Koós Pál tanszékvezető és Püspök Balázs egyetemi adjunktus iránymutatásával dolgoztak. A cél egy kifejezetten csak a kutyapiszok tárolására alkalmas speciális tárolóedény tervezése volt, mely már kinézetével is sugallja a használati területet és a használat módját, illeszkedni tud a XII. kerület építészeti sajátosságaihoz, és gyártása, karbantartása, üzemeltetése is optimálisan megoldható.
A tervezési feladat értékelésekor a 15 hallgató közül első körben Galbács Tamás, Jelinek Dávid, Kőrös Benedek és Korossy-Khayll Bence munkáit választották ki. A következő lépcsőben, a gyártókkal való egyeztetést követően ezekből kettőt, Galbács Tamásét és Kőrös Benedekét dolgoztak ki részletesen. Végül kivitelezésre és kihelyezésre Kőrös Benedek, Csiga elnevezésű koncepcióját választotta ki a Hegyvidéki Tervtanács, melyben neves építészek, Budapest Város Kormányhivatalának Kulturális Örökségvédelmi Irodája, valamint a Budapesti Építészkamara képviselői vettek részt.
A Csiga koncepciójának lényege, hogy kizárólag szabályosan, zacskóval összegyűjtött kutyapiszkot lehet beledobni – így kerülve el, hogy a tároló idő előtt háztartási és vegyes hulladékkal teljen meg, illetve hogy a zsebkendővel kidobott ürülék különböző közegészségügyi problémákat vessen fel.
A felhasználó a zacskót a tetőlemezen erre a célra kialakított résen vezeti be az edény bedobó nyílásába.
A MOME kiemelten fontosnak tartja a design társadalmi hatását, a vizuális kultúra jelentőségét és a formatervezésben rejlő környezettudatosságot.
A projekt kapcsán ezért is külön kiemelendő a XII. kerületi Önkormányzat progresszív és innovatív gondolkodásmódja, amellyel a designt hívta segítségül egy fontos közösségi probléma megoldásához. Az eredmény rávilágít az alkalmazott művészetben rejlő komoly lehetőségekre, egyúttal bizonyítéka annak, hogy a MOME és a magyar művészetalapú tervezői kapacitás képes a szakmai kihívásokra válaszolni, és minőségi tárgyakat a megvalósításig kifejleszteni. Az önkormányzattal való hatékony és példaértékű együttműködésben egy design tárgy született, amely egyszerre reagál a szakmai, kommunikációs és esztétikai problémákra.

A Csigát és a felkérésre beérkezett további munkákat a nagyközönség május 6-ig ingyenesen tekintheti meg a MOM Park Bevásárlóközpontban.
A kiállítás célja, hogy a hazai fiatal tehetségek művein keresztül is mind többen találkozzanak a kerület problémájára kínált kreatív megoldással.
A szervezők bíznak abban, hogy a munkák nem csupán a Hegyvidék polgárait, hanem további intézményeket, lakóközösségeket is inspirálnak a kulturált környezet kialakítására.

nyertes_palyamu_1