Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hegyvidéki Onvédelmi Program

Okos Zebralánnyal kampányol a 12. kerület a biztonságos zebrákért

2018 első felében 10%-kal több gázolás történt zebrákon, mint 2017 ugyanezen időszakában. Idén hat hónap alatt már 438 gyalogost ért baleset gyalogátkelőhelyeken országszerte.

A Budapest Főváros XII. ker. Hegyvidéki Önkormányzat ezért az iskolakezdéssel párhuzamosan országos közlekedésbiztonsági kampányt indított 2018 szeptemberében.

Terkep_Budapest

A balesetek többségét figyelmetlenség, vagy a szabályok be nem tartása okozta. A leggyakrabb okok: a gyorshajtás, a szabálytalan előzések, a mobiltelefonok használata, és a hangos zenehallgatás, amely elvonja a figyelmet a forgalomról.
A balesetek egy része elkerülhető lenne, ha a gyalogosok is odafigyelnének pár alapvető szabályra, hiszen egyre több az olyan gázolás, ahol azért lép le a tilosba a gyalogos, mert valamilyen digitális eszköz elvonja a figyelmét a közlekedési lámpa tilos jelzéséről vagy egy közeledő járműről.
zebrafest03

Ezekre a veszélyekre figyelmeztet ZIZI, a tinédzser zebralány, az önkormányzat kampányfigurája, akivel mostantól Budapest legforgalmasabb csomópontjaiban ledkivetítőkön, online felületeken, interaktív szórólapokon, és az országban jó néhány iskolában is találkozhatnak a gyerekek és a szüleik.
Nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki nagyvárosokban is gyakoriak a zebrán történő gyalogosgázolások: Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Pécs, Győr, Miskolc területén az átlagosnál több az ilyen eset.

Összességében az elmúlt másfél évben országszerte közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon.
Terkep_Orszagos_v2

A főváros XII. kerületében is történt ilyen baleset, ezért az Önkormányzat célja mind az autósok, mind a gyalogosok figyelmének felhívása a veszélyekre és a helyes közlekedésre. A kampány egyes elemeit szeptembertől a kerületi rendőrség is beépíti az iskolákban zajló tájékoztató munkájába.

„Tanévkezdéskor jelentősen megnövekszik a gyalogos- és járműforgalom az iskolák környezetében. A XII. kerületi Rendőrkapitányság a Hegyvidéki Rendészettel és a Polgárőrséggel együttműködve, hagyományosan komplex intézkedéseket vezet be az oktatási intézményeknél közlekedő gyermekek biztonsága érdekében. Ezen intézkedések magukban foglalják a közlekedés segítését az intézmények környékén, valamint a diákok körében folytatott felvilágosító tevékenységet is. A Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezésének köszönhetően közkedvelt technikai eszközök segítségével, még hatékonyabban jutnak el a helyes közlekedéssel kapcsolatos információk a gyermekekhez.” – mondta el Sztanyó István r. alezredes, a 12. kerületi Rendőrkapitányság vezetője.

A kampány nyitányaként az önkormányzat interaktív kaput állított fel a kerület egyik legforgalmasabb, iskola melletti zebrához. A kapu már messziről felhívja az autósok figyelmét a gyalogátkelőhelyre. Fontos, hogy lassítsanak és legyenek körültekintőbbek, valamint semmiképpen ne előzzenek zebrán! A kapu oszlopaiba beépített tableteken egy kvíz kitöltése után a gyalogosok ötféle rövid, hatásos kisfilmet nézhetnek a veszélyforrásokról és a helyes közúti viselkedésről. Az interaktív kapu filmes oszlopai a sajtótájékoztatót követően turnézni indultak, és a Hegyvidéki Önkormányzat az ország minden olyan iskolájának térítésmentesen átadja azokat, amelyek igényt tartanak rájuk.
zebrafest09

Pokorni Zoltán polgármester már több vidéki és fővárosi kollégájával felvette a kapcsolatot, hiszen más kerületekben, illetve az ország többi nagyvárosában is probléma a szabálytalan közlekedés a zebrákon. Legutóbb augusztusban került nyilvánosságra egy felvétel, amelyen jól látszik, ahogy Szentendrén, egy zebránál szabálytalanul előző autós 3 gyereket és az őket kísérő felnőttet üt el.

„Az ember, ha pár száz kilométerre – például a szomszédos Ausztriába - elutazik, szinte meglepődik, hogy mennyire egyértelmű az autósok számára, hogy a gyalogosnak a zebrán elsőbbsége van. Már egy kisebb méretű autó is több mint 1000 kg. Ilyen tömegnél nincs kis hiba, kis tévedés. Bár megtanultuk a KRESZ-vizsgára, valahogy mégis elfelejtjük, hogy a zebra a gyalogosoké.” – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester.

A kampány mellé állt a 12. kerületben élő Nagy László kézilabdázó, aki maga is családapa. Nagy László, szeretné, ha Európa nagyvárosaihoz hasonlóan Magyarországon is egyértelmű lenne, hogy a zebrákon a gyalogos az úr, és ne a gyalogosoknak kelljen megköszönni az autósoknak, hogy átengedik őket a zebrán.
zebrafest31

Fontosnak tartja és támogatja a kampányt az Országos Mentőszolgálat is, amely korábban már szintén kampányolt ún. vírusfilmekkel azért, hogy a forgalomban résztvevők vegyék ki a fülhallgatókat a fülükből, mert az elvonja a figyelmet az utcán zajló eseményekről, és ez balesetveszélyes.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője telefonon keresztül elmondta, hogy évente közel 15 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történik Magyarországon. A statisztikai adat önmagában száraz és semmitmondó addig, amíg magunk, valamelyik családtagunk, esetleg kisgyermekünk nem válik áldozatává egy ilyen balesetnek. A mentők naponta szembesülnek a tragédiákkal, ahol egy pillanat alatt omolhat össze egy ember, vagy esetleg családok élete. A balesetek megelőzhetőek, ezért fontos, hogy mindannyian betartsuk a közlekedési szabályokat, ne kezdjünk könnyelmű előzésbe, ne a telefonunkra figyeljünk vezetés közben, és még rövid utaknál is használjuk a biztonsági övet. Szeptember elején különösen aktuális a gyermekek biztonsága, ami egyrészt figyelmesebb vezetést, másrészt az iskolások közlekedésbiztonsági tanítgatását is jelenti. Vigyázzunk egymásra!

A Hegyvidéki önkormányzat az iskolakezdésre számos forgalmas csomóponton vagy átkelőhelyen újrafestette a zebrákat, új, a gyalogátkelőhelyre figyelmeztető közlekedési táblákat helyeztek ki, valamint 6 db új sebességkijelző táblát szereltek fel, oktatási, nevelési intézmények közelében.
tabla04
Az interaktív szórólapok életre keltéséhez pedig csak egy ingyenesen letölthető applikációra van szükség (a szervezők azt kérik, hogy az autósok csak parkolás után játszanak a technikai eszközzel).
IMG_1565

A kampány kisfilmjeit több kerületi közintézmény belső csatornáin, valamint az önkormányzat Youtube csatornáján lehet még megtekinteni:
#1

#2

#3

#4

#5