Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hegyvidéki Onvédelmi Program

Hegyvidéki ONvédelem Program

A0_MEGALLITOTABLA_v2

Hegyvidéki Onvédelem Program

A Hegyvidéki Önkormányzat egy átfogó kerületi kutatás eredményeképpen 2016 őszén többlépcsős, társadalmi célú kampányt indított, melynek célja a gyerekek tudatos médiafogyasztásra való nevelése, a figyelem felkeltése a digitális világ veszélyeire, továbbá a program gyakorlati megoldásokat kínál a szülőknek, gyerekeknek, pedagógusoknak a problémák megelőzésérére, kezelésére.

A fiatalokat érő lehetséges veszélyek megismertetése mellett fontos, hogy átfogó információkat, ismeretanyagot adjunk arról, hogy milyen a tudatos médiahasználat, mire és hogyan érdemes az internetet használni, mik az árnyoldalai, amelyeknek tudatában kell lenni.

A Hegyvidéki ONvédelem Program három fontos elemet tartalmaz: a pedagógusképzést, a szülők tájékoztatását, illetve a kortársmentor-képzést.

A 60 órás akkreditált pedagógusképzés a témában nagy tapasztalattal, gyakorlattal, kiváló szakemberekkel rendelkező a MédiaSmart Hungary Kft. szervezésében zajlik. A Hegyvidéki Önkormányzat által finanszírozott tanfolyamon a média, ezen belül is az internet gyerekekre gyakorolt hatásairól sokféle megközelítésből szerezhetnek tudást, és kapnak gyakorlati, kézzelfogható ismereteket, eszközöket a tanárok. A foglalkozásokon többek között pszichológus, filmrendező, a Google Magyarország vezetője, generációkutató, családjogi szakjogász, internet-biztonsági szakértő, író, iskolapszichológus, drámapedagógus, kommunikációs szakértő oktatja a hegyvidéki pedagógusokat.

A szülőknek ún. Szülői Akadémiát szervezünk, ahol a témában jártas szakemberekkel interaktív kerekasztal-beszélgetések zajlanak, valamint digitális képzést nyújtunk az érdeklődőknek.

A program harmadik nagyon fontos eleme a tinédzser korosztályon belüli kortárs-mentorképzés. Úgy véljük, hogy a fiatalok jobban elfogadják a tanácsokat, javaslatokat, figyelmeztetéseket a korban hozzájuk közelebb állóktól, mint a szüleiktől vagy a pedagógusoktól. A programban mind a három kerületi gimnázium részt vesz, ahol 10. osztályos tanulók kapnak gyakorlati képzést, amely tudással, tapasztalatokkal az általános iskolákba mennek a fiatalabbakhoz előadásokat, beszélgetéseket tartani.

A programmal, a kerületi kutatási eredményekkel kapcsolatos részletes információkat a www.hop12.hu weboldalon találnak.

A Magyar Idők cikke a témáról
itt.