Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Közösségi tervezés, szavazás

Csorszpark_20171024_latvany_004

A CSÖRSZ PARK FEJLESZTÉSE


2016-ban a környékbeliek kérseit figyelembe véve – az Önkormányzat közbenjárására - a Testnevelési Egyetem jelentősen átalakíttatta a Csörsz utcai sporttelepének beépítési terveit. A Hegyvidéki Önkormányzatnak sikerült elérnie egyebek között azt, hogy az egyetem ne vegyen el területet a Csörsz utcai parkból, ez az eredmény pedig új lendületet adott a park régóta tervezett felújításának. 

3 koncepció készült, amelyet 2016 tavaszán szavazásra bocsátottunk:

 1. Az első verzióban a játszótér fejlesztését tűzték ki célul. Egy vagy két nagyobb, kombinált játszóeszközt helyeznének ki, a környezetüket biztonságos öntött gumival burkolnák a jelenlegi kavics helyett. Egy faborítású toalettpavilon kiépítése is szerepel a tervben.
 2. A második változat a játszótér bővebb fejlesztését tartalmazza. Ebből a koncepcióból hiányzik a költséges közműépítéssel járó toalettépítés, ennek árából viszont több játszóeszközt telepítenének, ezek körül szintén gumiburkolatot alakítanának ki. Egy térkő borítású, felfestésekkel ellátott kismotorpálya is készülne, míg a felnőttek új kardiofitnesz-eszközök segítségével mozgathatnák át magukat. A kutyafuttató agility-eszközökkel történő kiegészítése szintén a fejlesztési csomag része lenne.
 3. A harmadik koncepció szerint a park egy növényzettel borított zajvédő falat kapna a Hegyalja út felőli oldalon. A parkban és az Avar utca mentén megújulnának a járdák, új padok, szemetesek kerülnének ki, valamint megvalósulhatna a zöld felület rekultivációja, gyepesítenének, fákat, cserjéket ültetnének.

 

A nyertes II. koncepciót nem támogatta az ott élők egy része. Polgármester úrral egyeztetést kezdeményeztek. 2017. február 28-ára kaptak időpontot, ahol megállapodtak abban, hogy az önkormányzat összeállít egy listát a fejlesztési irányokról, melyet véleményezésre megküld a részükre. Kovács Lajos Alpolgármester úr 2017. március 20-án ezt meg is tette, azonban érdemi kiegészítésük nem volt.

 

7 fejlesztési irányt véglegesítettünk:

 1.  zöldterület fejlesztés
 2. zajvédő fal kialakítás
 3. közvilágítás fejlesztés
 4. játszótér bővítés
 5. kutyafuttató fejlesztés
 6. fitnesz eszközök kihelyezése
 7. illemhely kiépítése

A Hegyvidékiek online és papír alapon tudtak szavazni egy hónapon keresztül. Közel 300-an szavaztak.

 

Eredmény:

 1. Zöldfelület fejlesztés
 2. Játszótérfejlesztés
 3. Közvilágítás
 4. Zajvédő fal
 5. Illemhely
 6. Felnőtt fitnesz
 7. Kutyafuttató


 Ennek eredményeképpen a Hegyvidéki Önkormányzat elkezdte a park kiviteli terveinek elkészítését. A zajvédő fal tervezését külön kezeljük, közösségi bevonással szeretnénk a kivitelezést lebonyolítani.


 Csorszpark_20171024_latvany_005Csorszpark_20171024_latvany_001

Csörsz Park tervek

 

3 ütemben valósul meg a fejlesztés:

 

 1. ütem:fősétány, faültetés egy része (25 fa), közművek, emlékhely – Piłsudski – és környezete: 2017. novemberében elkezdtük és előreláthatólag január végéig befejezzük.
 2. ütem:játszótér, parkoló kialakítása, zajvédő fal
 3. ütem: tereprendezés, közvilágítás, növényültetés