Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Felhívások, pályázatok

LOGO-ter_koz2018-ban, „TÉR_KÖZ 2018” címmel pályázatot írt ki a főváros a kerületi önkormányzatok városrehabilitációs munkáinak támogatására, a XII. kerületi képviselő-testület pedig egyhangúan döntött arról, hogy a támogatási igényét a Tállya utcai játszótér és park teljes felújítására nyújtja be. A sikeres pályázaton az önkormányzat a fejlesztésre 100 millió forint támogatást nyert, amely összeget saját forrásból 65 millió forinttal egészít ki. A hiánypótló beruházás elsősorban a környéken lakók, valamint a közelben lévő iskolába és óvodába járó gyermekek kikapcsolódását szolgálja.

A projekt kiemelt szempontja volt, hogy a terület fejlesztését az önkormányzat a lakosság bevonásával valósítsa meg, így a parkot használók és a környéken élők előzetes megkérdezésével már a pályázati anyag koncepciótervében is megjelentek a kapcsolódó lakossági igények és vélemények.

A tervezés minden fontos fázisában történt közösségi egyeztetés, a környéken élők tavaly év végén szavazhattak az egyes fejlesztési elemek tartalmáról. Az ez alapján elkészült tervet az önkormányzat lakossági fórum keretében bemutatta, ahol ismét volt lehetőség véleményezni a fejlesztési elemeket.

Az egyeztetési folyamat során több száz észrevétel érkezett, ennek eredményeként az alábbi fejlesztések valósulnak meg.

Új játszóeszközöket telepítenek, amelyek minden korosztály igényét kiszolgálják az egészen kicsiktől az idősebb gyerekekig, valamint mozgássérültek által is használható játszóeszköz is megtalálható lesz a parkban, hogy az ép és a sérült gyerekek együtt is tudjanak játszani. A játszótér új, modern gumiburkolatot kap, amelynek színéről szintén a parkot használók és a környéken élők dönthettek. A felnőtteket kiszolgáló köztéri fitneszgépek száma bővül, és kérésre pingpongasztalt is telepítenek. A területen elhelyezésre kerül egy pelenkázóval ellátott illemhely is.

A lakosság kérésére az önkormányzat a bálványfákat kivágatja, a parkoló előtt évelőket, díszfüveket, lágyszárúakat ültetnek, miután megtörténik a földcsere. A bálványfák helyére olyan őshonos növényeket telepítenek, amelyek nem invazívak és nem burjánoznak el.

A KIMBI Óvoda a területen saját gondozású kiskertet kap.

A park átalakítása során kiemelt figyelmet kapnak a mozgásukban korlátozottak, a mozgássérültek, a babakocsis szülők, így számukra könnyebb lesz a park, az egyes játszóelemek megközelítése, használata.

Az önkormányzat a környezeti fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet, a parkban például ökológiai alapú csapadékvíz-kezelés valósul meg.

A közel négyezer négyzetméteres zöldterületen, a növényzet frissítésén túl megújulnak a sétányok is, a terület középső részének könnyebb megközelíthetősége érdekében lépcső is épül, valamint fejlesztik a közvilágítást is.

A terület domborzati adottságait kihasználva kilátópont létesül a pihenőhelyen.

Az önkormányzat rendezi a parkolót, és az igényeket és a lehetőségeket figyelembe véve plusz egy parkolóhely is létesül.

A munkálatok a napokban kezdődtek, és várhatóan szeptember közepén fejeződnek be.

tallya