Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Felhívások, pályázatok

VEKOP-6.1.1-15-BP1-2016-00036 - A Svábhegyi Bölcsőde bővítése, fejlesztése

A kedvezményezett neve: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki ÖnkormányzatA projekt címe: A Svábhegyi Bölcsőde bővítése, fejlesztése
A projekt azonosító száma: VEKOP-6.1.1-15-BP1-2016-00036
A projekt bruttó összköltsége: 376 360 074 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.04.30.

A projekt tartalmának bemutatása, a fejlesztés leírása:

A VEKOP-6.1.1-15-BP1-2016-00036 azonosító számú, a Svábhegyi Bölcsőde kapacitásbővítésére irányuló projekt átfogó célja a bővítés segítségével az, hogy az érintett kerületi családok minél nagyobb számban tudjanak új bölcsődei helyet találni.
A kerület bár sok egyéb, hasonló szolgáltatást biztosító családi napközivel rendelkezik, ez nem jelent alternatívát, mert teljesen más réteget (fizetős) érint, és szolgáltatásaiban sem közelíti meg az önkormányzati bölcsőde tevékenységeit.
Speciális konkrét célok az alábbiak – a bővítés-fejlesztés után:
- A Svábhegyi Bölcsőde 48 férőhellyel bővül, amely 2 bölcsődei csoportot és 4 szobát jelent (szobánként 12 gyermek). Bővítés után 5 csoport,10 szoba, azaz összesen 120 férőhely lesz.
- A jelenlegi 72 férőhely is fejlesztésre kerül a meglévő csoportszobák felújítása által.
- ezekhez tartozó új játszóudvarok készülnek el
- valamint az átalakítás miatt a főzőkonyha, a kiszolgáló helységek (öltőző) bővülnek
- 12 új munkaerő kerül felvételre
A bölcsőde fejlesztése korábbi projektekhez, az elmúlt évek energetikai, illetve kapacitásbővítésre irányuló pályázataival kapcsolódik. A központi költségvetésből származó támogatásra 2014-ban és 2015-ben is pályáztunk a Svábhegyi Bölcsődének otthont adó épület fejlesztésére. Uniós forrásból megvalósuló férőhelybővítés csak a Krisztinavárosi Bölcsődében megvalósuló kapacitásfejlesztés által (72-ről 96 férőhelyesre) történt 2013/14-ben, melynek keretében ezen intézmény felújítása, energetikai korszerűsítése történt meg, ezen felül a Zugligeti Bölcsőde 2010-ben, majd 2015-ben megvalósuló energetikai fejlesztései valósultak meg EU-s forrásból.
A fejlesztés összesen 376 360 074 Ft támogatásból valósul meg. A projekt befejezése 2019 első negyedévében várható.
I. BŐVÍTÉS: új egységek és kiszolgáló helyiségeinek kialakítása
A meglévő épület két új nevelési gondozási egységgel bővül.
A meglévő épület lapos tetős, a bővítés is ahhoz csatlakozóan lapos tetős kialakítású lesz.
Az U alakú épület bővítése északi és nyugati irányba történik. A két nevelési- gondozási egység azonos kialakítású, a meglévő épülethez egymás tükörképeiként kerülnek hozzáépítésre, gyakorlatilag azonos beépítési szituációban egy- egy csoportszoba mellé csatlakoztatva. Ezzel a fennálló és az új gondozási egységeknek új közös bejárati előterük alakul ki, ami az új egységeknek zárt folyosón keresztül történő megközelíthetőségét a közös kiszolgáló területekről biztosítja Az így kialakult bejárati előtérből közvetlenül nyílik a meglévő épület bejárati előtere, de a két előtér a meglévő fal elbontásával össze is nyitható, és így egy nagy közös előtér alakulhat ki. Ez a bejárati előtér egyben babakocsi tárolóként is szolgál, innen közelíthető meg a két új egységben is a gyermek átadó, átvevő, a szülői mosdó és itt kerül kialakításra az egységenként szükséges tisztítószer tároló szekrény. A gyermek átadó- átvevőbe nyílik az egységet kiszolgáló közös játékraktár, innen elérhető mindkét csoportszoba külön – külön és a fürösztő – biliztető helyiség is. A két csoportszobának közvetlen bejárata is van a fürösztő –biliztető helyiségbe. A gyermekszobák előtt előírás szerint árnyékolóval védett terasz kerül kialakításra, a belső terek a teraszokkal összenyithatóak. A teraszról megközelíthető a nevelési – gondozási egységhez tartozó kinti WC és játékraktár.
A két új gondozási egységhez tartozó játszókerteket és teraszfelületeket kapcsolni kell a már meglévő játszókertekhez. A játszókertben ki kell alakítani gondozási egységenként legalább 4 m2 alapterületű lefedhető, ütéscsillapító peremmel határolt homokozót, és egy legalább 4 m2 alapterületű szabályozható kevert vízzel, elfolyó rendszerrel kialakított pancsolót. A játszókert megtervezése során EU szabvány szerinti kialakítás, ennek megfeleltetett játékszerek beépítése szükséges.
Az épület jelenlegi megközelítését biztosító autó és gyalogút egy részére ráépül a nyugati irányba történő bővítés.
Ennek kiváltására az új épületrésztől nyugatabbra kell húzni a burkolt útpálya vonalát. Az új épületek telepítése kapcsán, új burkolt útpálya nyomvonalát kell kijelölni
A tervezett beépítés, igazodva a fennálló épület szerkesztési elvéhez pillérvázas kialakítás lesz, réteges kitöltő falazatokkal, és nagy nyílászáró felületekkel. Az új épület aljzata, falazata és födéme az új energetikai előírásoknak megfelelő hőtechnikai tulajdonságokkal fog rendelkezni

II. FEJLESZTÉS: meglévő egységek és kiszolgáló helyiségeinek átalakítása
Az épület bővítése alapvetően a fő funkciót célozza, de a létszámnövekedés szükségszerűvé válik a kiszolgáló funkciók bővítése is. Ez az igény elsősorban a gondozói öltöző helyiséget érinti. A belső udvar irányában van lehetőség az épület bővítésére, ami így az eddigi meglévő öltözővel összenyitva már megfelelő méretű lesz.
A bővítés keretében lehetőség adódik az öltöző melletti használton kívüli varroda helyiségben egy sószoba kialakítására, ami régi igény a bölcsőde vezetésének részéről és emelné a bölcsőde által nyújtott szolgáltatás színvonalát.
A létszámnövekedés kapcsán szükséges a mosodatechnológia és a konyhatechnológia újratervezése is. Ennek helyigénye, a technológia terv függvénye, cél, hogy a meglévő helyiségekben, esetleg belső átalakítással, modernebb, nagyobb kapacitású gépekkel ez megoldható legyen, de amennyiben erre nincs lehetőség, akkor itt is bővíteni kell az épületet.
- Öltözők
A létszámbővítés miatt bővítésre kerülnek az öltözők. A hozzáépített rész összenyitása a meglévő öltözővel a meglévő öltöző esetében is átalakítást eredményez. Az épületben egyéb helyeken helyhiány miatt kialakított öltözők megszüntethetőek.

- Főzőkonyha
Konyhatechnológia eredetileg 28 fő bölcsődei dolgozó és 60 fő gyermekre méretezett, így bővítése szükségszerű a plusz 12 fő dolgozó és 48 fő gyermek létszámnövekedés miatt. Erre önálló konyhatechnológia tervezés és méretezés szükséges. Eszközbővítés szükséges, ennek helyigénye határozza meg, hogy a területi bővítés is szükséges-e. A helyigény pontos meghatározása a technológia terv függvénye. Cél, hogy csak a jelenleg rendelkezésre álló területen történjen meg az átalakítás, de a szakági tervezésfüggvénye, hogy szükséges – e helyiség bővítése is.

- Mosoda
Mosodatechnológia eredetileg 28 fő bölcsődei dolgozó és 60 fő gyermekre méretezett, így bővítése szükségszerű a plusz 12 fő dolgozó és 48 fő gyermek létszámnövekedés miatt. Erre önálló technológiatervezés és méretezés szükséges. Eszközbővítés szükséges, ennek helyigénye határozza meg, hogy a területi bővítés is szükséges-e. A helyigény pontos meghatározása a technológia terv függvénye. Cél, hogy csak a jelenleg rendelkezésre álló területen történjen meg az átalakítás, de a szakági tervezésfüggvénye, hogy szükséges – e helyiség bővítése is.

- Gyermekátadó – átvevő
A bővítés miatt homlokzati nyílászárói megszűnnek, így természetes megvilágítást másik falakon kialakított ablakokkal kell biztosítani.

- Varroda
Jelenleg használaton kívüli helyiség, átalakítható megrendelő igény szerint sószobává.

- Kazánház, elektromos helyiség, gázfogadó
A hozzáépítés ellátását biztosítandó a gépészeti és elektromos rendszer szükséges bővítése, modernizálása. Szakági tervezést követően határozható meg az átalakítás mértéke. Cél, hogy csak a jelenleg rendelkezésre álló területen történjen meg az átalakítás, de a szakági tervezésfüggvénye, hogy szükséges – e helyiség bővítése is.

- Meglévő épület kialakításának felülvizsgálása komplex akadálymentesítés szempontjából.

- Kert komplex újratervezése