Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Működés

14/2006. (VIII. 9.) Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata rendelete 1956-os Emlékplakett alapításáról és adományozásának rendjéről

 

A Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. §-a (6) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az 1956-os Emlékplakett alapításáról és adományozásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

 

1.§

 

(1) A Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából 1956-os Emlékplakettet alapít.

 

(2) Az 1956-os Emlékplakett (a továbbiakban: Emlékplakett) annak a Budapest XII. kerületi polgárnak adományozható, aki

 

a) az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc idején fegyverrel harcolt a független, demokratikus Magyarországért;

b) a forradalom alatt megalakult forradalmi szervezetekben, bizottságokban jelentős tevékenységet fejtett ki, vagy kiemelkedő szerepet játszott az 1956-os októberi események idején;

c) kiemelkedő szerepet játszott 1956 eszméinek továbbélésében, megőrzésében.

 

2.§

 

(1) Az Emlékplakett az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója méltó megünneplésének elősegítésére, egyszeri alkalommal adományozható.

 

(2) Az Emlékplakett 60 mm átmérőjű, ezüstből készült érem, egyik oldalán magyar történelmi zászlók találhatók, előtérben „lyukas” nemzeti zászlóval. A másik oldalán a Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzatának címere, az érem alsó- és felső szélén 1956, 2006 évszámok, az érem szélén körben pedig Budapest XII. kerület Hegyvidék felirat látható.

3.§

 

(1) Az Emlékplakett adományozását olyan budapesti székhellyel rendelkező társadalmi szervezetek kezdeményezhetik, amelyek tevékenysége az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek kutatására, emlékének, eszmeiségének megőrzésére, ápolására irányul. A kezdeményezéseket az Önkormányzat Polgármesteréhez kell benyújtani.

 

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szervezetek kezdeményezésére figyelemmel az Emlékplakettet az Önkormányzat nevében a Polgármester adományozza.

 

 

 

 

 

4.§

 

Az Emlékplakettet az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen az Önkormányzat Polgármestere adja át.

 

5.§

 

Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.