Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Magyar design kukák a felelős kutyatartásért

mome.hu - 2012. április 23.

A MOME formatervező hallgatói új kutyapiszokgyűjtő kukák megvalósulásához készítettek kreatív terveket a Hegyvidéki Önkormányzat kutyapiszok-ellenes kampányában. A munkák közül a szakmai zsűri által kiválasztott meg is valósult, és mostantól a kerület 100 pontján könnyíti meg az ebtartók és a Hegyvidék lakóinak életét. Az ötletes pályaművekből nyílt kiállítás május 6-ig látogatható a MOM Park Bevásárlóközpontban.

koros_benedek_csiga2

A Hegyvidéki Önkormányzat „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” elnevezésű kampányának egyik fontos eleme volt, hogy a kerületben új, funkcionális kutyapiszokgyűjtő szemetesek kerüljenek ki az utcákra. Az egyedi kukák tervezésére a Moholy-Nagy Művészeti egyetemet kérte fel az Önkormányzat.
A feladatot a másodéves formatervező diákok végezték, a Koós Pál tanszékvezető és Püspök Balázs egyetemi adjunktus iránymutatásával. A cél egy kifejezetten csak a kutyapiszok tárolására alkalmas speciális tárolóedény tervezése volt, mely már kinézetével is sugallja a használati területet és a használat módját, illeszkedni tud a XII. kerület építészeti sajátosságaihoz, és gyártása, karbantartása, üzemeltetése is optimálisan megoldható.
 
A tervezési feladat értékelésekor a 15 hallgató közül első körben Galbács Tamás, Jelinek Dávid, Kőrös Benedek és Korossy-Khayll Bence munkáit választották ki. A következő lépcsőben ezekből kettő került a gyártókkal való egyeztetésre és a végleges tervek kidolgozására: Galbács Tamásé és Kőrös Benedeké. Végül kivitelezésre és kihelyezésre Kőrös Benedek, „Csiga” elnevezésű koncepcióját választotta ki a Hegyvidéki Tervtanács, melyben neves, Ybl- és Kossuth-díjas építészek, Budapest Város Kormányhivatala Kulturális Örökségvédelmi Iroda, valamint a Budapesti Építészkamara képviselői vettek részt.

A „Csiga” egy funkcionális kutyapiszokgyűjtő kuka. A koncepció lényege, hogy kizárólag szabályosan, zacskóval összegyűjtött kutyapiszkot lehet beledobni – így kerülve el, hogy a tároló idő előtt háztartási és vegyes hulladékkal teljen meg, illetve hogy a zsebkendővel kidobott ürülék különböző közegészségügyi problémákat vessen fel. A felhasználó a zacskót a tetőlemezen erre a célra kialakított résen vezeti be az edény bedobó nyílásába.

A MOME kiemelten fontosnak tartja a design társadalmi hatását, a vizuális kultúra jelentőségét és a formatervezésben rejlő környezettudatosságot. A projekt kapcsán ezért is külön kiemelendő a XII. kerületi Önkormányzat progresszív és innovatív gondolkodásmódja, amellyel a designt hívta segítségül egy fontos közösségi probléma megoldásához. Az eredmény rávilágít az alkalmazott művészetben rejlő komoly lehetőségekre, egyúttal bizonyítéka annak, hogy a MOME és a magyar művészetalapú tervezői kapacitás képes a szakmai kihívásokra válaszolni, és minőségi tárgyakat a megvalósításig kifejleszteni. Az önkormányzattal való hatékony és példaértékű együttműködésben egy olyan design tárgy született, amely egyszerre reagál a szakmai, kommunikációs és esztétikai problémákra.

A „Csigát” és a felkérésre beérkezett további munkákat a nagyközönség május 6-ig ingyenesen tekintheti meg a MOM Park Bevásárlóközpontban. A kiállítás célja, hogy a hazai fiatal tehetségek művein keresztül is mind többen találkozzanak a kerület problémájára kínált kreatív megoldással. A szervezők bíznak abban, hogy a munkák nem csupán a Hegyvidék polgárait, hanem további intézményeket, lakóközösségeket is inspirálnak a kulturált környezet kialakítására.