Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lépjünk12

Dizájn kuka kutyáknak

A Hegyvidéki Önkormányzat múlt hónapban indított, „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” elnevezésű, kutyapiszok elleni kampányának első szakasza sikeresen lezárult.

A kerület hat pontján kihelyezett színes „Kutya WC” ajtókon több mint 12 ezren léptek át, ezzel jelezvén elkötelezettségüket a kezdeményezés mellett. Szintén sok ezren szavaztak arra, hogy hová kerüljenek ki új kutyapiszokgyűjtő szemetesek a Hegyvidéken. Az önkormányzat most beváltja az ígéretét, 100 új, egyedi kukát helyezett ki a kerületben. Az új gyűjtőedényeket a MOM Park Bevásárlóközpontban tartott sajtótájékoztató keretében leplezte le Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester. A sajtótájékoztató háziasszonya Németh Juci énekesnő volt. Az eseményen részt vett továbbá Novák Péter énekes-táncos-koreográfus, Korom Gábor, a Tükör Módszer alapítója, Kőrös Benedek, az új kutyapiszokgyűjtő kuka formatervezője, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem másodéves hallgatója, Blaskó Nikolett, az ACG reklámügynökség vezetője, valamint jó néhány, a kezdeményezést támogató cég, intézmény képviselője, többek között Pósa Tímea, a sajtótájékoztatónak is otthont adó MOM Park bevásárlóközpont képviselője. Pokorni Zoltán elmondta, hogy az, hogy az elmúlt két hét alatt több mint 12 ezren csatlakoztak a kampányhoz, rendkívül sikeresnek mondható, jelzi azt, hogy a probléma valóban megoldásra vár. Ennek a megoldásnak a következő lépése volt egy olyan kutyapiszokgyűjtő szemetesedény kifejlesztése, amely könnyen azonosítható, esztétikus, illeszkedik a hegyvidéki utcaképbe, és egyértelműen a kutyatartók számára készült.

Az egyedi kukák formatervezésére az önkormányzat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóit kérte fel. A pályamunkák értékelésekor Kőrös Benedek másodéves hallgató terve bizonyult a legjobbnak, amely alapján az új kukák megvalósultak. A formatervezés során kiemelt szempont volt, hogy a tárolóba lehetőség szerint csak kutyaürülékkel teli zacskót lehessen beledobni, háztartási hulladékok, PET palackok ne kerülhessenek bele. A terveket a Hegyvidéki Önkormányzat Tervtanácsa zsűrizte, amelynek tagjai között neves, Ybl- és Kossuth-díjas építészek, Budapest Város Kormányhivatala Kulturális Örökségvédelmi Iroda, valamint a budapesti Építészkamara képviselői voltak.

„Szakmailag nagy kihívás egy ennyire funkcionális tárgyat alkotni, mégis sok érdekes, innovatív munka született, amely remekül mutatja, hogy a hallgatók számára is fontos problémáról van szó. A pályaművekből kiállítás nyílt kedd délelőtt a MOM Park Bevásárlóközpontban, amely május 6-ig tekinthető meg.” – mondta Barcza Dániel, a MOME Design Intézetének igazgatója.

A kuka használata rendkívül egyszerű, a sajtótájékoztatón jelen levő kutyatulajdonosok – többek között a Népszigeti és Őrmezői Kutyaiskola Bemutatócsoportja, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, Kárpáti Rita, a Gesztenyés kerti Ebek Szövetségének vezetője – is kipróbálták az új gyűjtőedényt. Használata mindössze három lépésből áll, az első és legfontosabb, hogy mindig legyen zsebünkben zacskó. Ha nincsen pénzünk bolti kutyapiszokgyűjtő zacskóra, arra is van megoldás, hiszen a háztartásban mindenkinek rengeteg felgyülemlett zacskója van a napi bevásárlásokból adódóan, ezek is teljesen alkalmasak erre a célra. A második lépés, hogy szedjük fel a kutyapiszkot. Végül a harmadik, hogy a becsomózott zacskót vezessük végig a kuka csigavonalán, és ejtsük be a lyukon.

A kezdeményezés nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülálló: a világon eddig még sehol nem volt példa arra, hogy ilyen egyedi dizájn megoldással segítsék a gazdikat abban, hogy megszabadulhassunk végre az utcákat elborító kutyapiszoktól.

Novák Péter, aki kezdettől fogva a kampány lelkes támogatója, idézett fel egy anekdotát: Hankiss Elemér édesapjával utazott egyszer egy budapesti villamoson. Az apa megkérte fiát, hogy lyukassza ki a jegyet. A gyermek nemet mondott, mire az apa eltépte a szelvényt. A fiú megkérdezte apját, hogy miért tette ezt. „Még felhasználhattuk volna később!”- mondta. „Azért – felelte az apa, mert a villamos a miénk.”- mesélte a történetet Novák Péter. Ha megértjük azt, hogy a kutyapiszok is a miénk, létrejön az attitűdváltás, és a közösségi ügy közös üggyé válik.

A kukák kihelyezésével együtt a kampány újabb szakasza is elkezdődött, amelyben amellett, hogy felhívják a lakosok figyelmét a kihelyezett újfajta szemetesekre, három lépésben segítenek megtanítani a gazdikat azok használatára is. Legyen kutyapiszokmentes a Hegyvidék: „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!”

kutyasajtotajekoztato2