Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Oktatás, nevelés

Egyfecskék Waldorf Óvoda

Óvodavezető: Szmirnov Krisztina
Cím: 1125 Budapest, Kiss Áron utca 15.
Tel.: +3630 782 7771
E-mail: jelentkezes.egyfecskek@gmail.com
Honlap: www.egyfecskek.hu
Fenntartó: Egyfecskék Közhasznú Egyesület

Ezt az otthonos egycsoportos óvodát a családokkal közösen ápoljuk, gondozzuk immár több, mint három éve. A havonta megrendezett szülői esteken rendszeresen beszélgetünk az óvoda ritmusairól, az aktuális és az egész évet átölelő ünnepkörökről. A közösségben minden felnőtt megtalálhatja a helyét, szerepét, ahol saját képességeit kibontakoztathatja a gyermekek és az egész óvodai közösség javára. Így a gyermekek a szociális együttélés emberi, organikus formáját tapasztalják öntudatlanul nap, mint nap.

A gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges az ismétlődések sora, melyek megerősítik őket a tevékenységeikben, az idő- és térérzékelésükben, a szociális kapcsolataikban. Óvodánkban a hetente visszatérő művészeti tevékenységek mellett az adott ünnepekhez kapcsolódóan olyan időszakos tevékenységeket végzünk a gyermekekkel együtt, melyek illeszkednek az ember valódi, hasznos, mindennapi feladataihoz. Ősszel a gabona feldolgozás folyamatát éljük át tevékenyen, s a magokból tavasszal új élet sarjad a kezeink között. Ahogy sötétednek a napok, lámpást készítünk, s készülünk a fény befogadására. A karácsonyhoz kötődő keresztény hagyomány átélhető képi formában, megfoghatóan jelenik meg a Waldorf óvodában, adventi tál készítésével, gyertyamártással. Számos ünnep közös a családokkal, s van olyan, amely csak felnőtteknek szól.

Az óvodai mindennapokban rigmusokkal, dalokkal indirekt módon vezetjük a gyermekeket egyik tevékenységből a másikba. Az egészséges ritmus, valamint a biztonságérzet kialakításában és az akaraterő fejlesztésében segít a körjáték és a mesék több napon, héten át tartó megélése.

A pedagógiai kollégiumunk közös szellemi alapokra, Waldorf-pedagógia emberközpontúságára támaszkodik - ez hozza létre azt a közvetlen, bensőséges hangulatot, ahogy a ránk bízott gyermekeket kísérjük felnövekvésükben.