Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

Skardelli György

Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészmérnök

1980-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1986 és 1988 között a Magyar Építőművész Szövetség Mesteriskola hallgatója volt. 1980-tól dolgozik a KÖZTI-ben, kezdetben szerkezettervező gyakornokként. 1981-ben részt vett Nigériában a Kanoi Stadion helyszíni tervezésében. Hazatérését követően Dobozi Miklós műtermében dolgozott, gyakran Zalaváry Lajos munkatársaként. 1988-tól vezető tervező, 1990-től műteremvezető, majd a részvénytársaság keretei között stúdióvezető. 2004-től 2021-ig a vállalat igazgatóságának tagja.

Változatos tárgyú munkáinak egy részét díjnyertes pályázatokkal szerezte. Az utolsó évtizedben főleg sportlétesítményeket tervezett. Jelentősebb munkái: a Knorr-Bremse Kutatási és Fejlesztési Központ irodaépülete, a Gandhi Gimnázium Pécsett, a Pannonhalmi Főapátság Fogadóépülete, a Budapest Sportaréna, a Ludovika Aréna, a Puskás Ferenc Stadion, az MVM Dome multifunkcionális csarnok, valamint több magyar nagykövetség épülete.

Skardelli György munkáiban a 21. század alapdilemmáival találkozunk: közösség és tér, ember és hit, technológia és művészet, természeti és építészeti környezet ellentétét oldja fel egy-egy munkájában lendületes formákkal, ugyanakkor nagyon fegyelmezett, anyag- és tömegtakarékos módon. Látványos gesztusai ellenére nem látványépítészetet művel, hanem a társadalom igényeinek megfelelő, de az erőforrások józan használatára figyelő, egyszerre racionális és derűs térművészetet.

Több szakmai egyesület, tervtanács és diplomabizottság munkájában vesz részt. 2010 óta tagja a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiájának, 2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Számos egyéb díj és kitüntetés mellett 1997-ben Ybl Miklós-díjat, 2001-ben Pro Architectura díjat, 2009-ben Prima Primissima díjat, 2019-ben Érdemes Művész kitüntetést, 2020-ban Csonka Pál érmet és Kossuth-díjat kapott. Kerületi lakos.