Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

Kovács Gergelyné

Kovács Gergelyné kultúrtörténész, etnográfus-muzeológus, múzeumigazgató 1939-ben született Debrecenben. 1963 óta él a XII. kerületben. Egyetemi tanulmányait szülővárosában a Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte, ahol magyar-történelem szakos középiskolai tanári és etnográfus-muzeológusi diplomát kapott. 1963-tól 1974-ig konferenciaszervezőként és idegenvezetőként dolgozott. Ezt követően 1985-ig az Országos Természetvédelmi Hivatal kultúrtörténészeként az első nemzeti parkok kulturális értékeinek megóvásáért fáradozott. Nevéhez fűződik a Hollókői Tájvédelmi Körzet, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park kialakítása, melyek később a világörökség részévé váltak. Legjelentősebb munkája a Mohácsi Történelmi Emlékhely kiépítése, amely a csata 450. évfordulójára készült el. Külön kiemelendő, hogy a XII. kerületben a Jókai-kert Természetvédelmi Terület kialakításában is jelentős szerepet vállalt.

1985-től húsz éven át volt a Postamúzeum igazgatója, majd 1990-től a Hírközlési Múzeum Alapítvány igazgatói teendőit is ellátta. 1991-ben létrehozta a Telefónia Múzeumot, 1995-ben a Rádió- és Televízió Múzeumot. Az említetteken kívül még Ópusztaszeren, Hollókőn, Miskolcon, Pécsett, Kiskunhalason, valamint Kőszegen nyitott új postamúzeumi filiálét. Vezetése alatt a Postamúzeum 1989-ben Széchenyi emlékérmet, 2002-ben Az év múzeuma kitüntetést nyerte el. 2006-ban 48 éves aktív munkásság után vonult nyugdíjba. A Magyar Katolikus Rádió önkéntes munkatársa.

Számos szakfolyóiratban publikált, idegenforgalmi szakíróként több kiadást is megért útikönyvei jelentek meg magyar, angol és német nyelven. Szerkesztője volt a Hortobágy, a nomád pusztától a nemzeti parkig kötetnek, valamint A Dunánál című tizenkét nyelven megjelent képeskönyvnek. Szakmai munkásságáért számos kitüntetésben és elismerésben részesült: a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje (2005), Pro Natura díj (1995), Szocialista Kultúráért (1976), kétszeres nívódíjas (1981, 1990), valamint számos emlékérem, plakett tulajdonosa.