Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Hegyvidékről

Fehér Anna (1947-2021)

Fehér M. Anna gyógypedagógus, szerzetes nővér 1947-ben született Vértesacsán, ahonnan 1959-ben a családjával együtt Budapestre költöztek. Iskoláit – látássérültként – a Virányosi úti iskolában, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán tanult tovább, de egyházi kapcsolatai miatt kizárták, így diplomáját csak később, 1979-ben szerezhette meg. Pedagógusként hét évet dolgozott a Vakok Iskolájában, időközben titokban szerzetesi fogadalmat tett.

1977-ben indult el a Felsővízivárosi Szent Anna templomban a látássérültek lelki gondozása, melynek munkájába bekapcsolódott Fehér Anna is. Vezetésével 1982-ben alakult meg a látássérült gyermekek Szent Anna Otthona a Batthyány téren, azonban az alig száz négyzetméteres lakás hamarosan szűknek bizonyult. Az otthon 1989-ben költözött át a XII. kerület Mátyás király útja 29. szám alá. Itt alakult meg a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, amelyhez ma már óvoda és iskola is tartozik. Ide az országban egyedülálló módon mozgásszervi fogyatékossággal élő látássérült gyermekeket is befogadnak.

Fehér Anna 2021-ben bekövetkezett haláláig az 1991-ben történt alapítás óta az intézmény igazgatója volt. Az Erzsébet apácák között szolgáló nővér hivatásának a látássérültek felkarolását tekintette. Az itt tanuló gyermekeket sokoldalú gyógypedagógiai program keretében segítik, hogy meg tudják állni a helyüket az intézmény falain kívül is.

Anna nővér kitartó és fáradhatatlan munkája eredményeként 2002-től egy többemeletes, uszodával és tornateremmel bővített épületben folytatódhat az oktatás. Ennek eléréséhez számos hazai és külföldi adományozó nyújtott segítséget. Anna nővért hite és állhatatos tevékenysége segítette át a nehézségeken. Vallotta, hogy a halmozottan sérültek is teljes értékű emberek, hiányosságaik olyan adottságok, amelyekkel együtt is teljes életet élhetnek.