Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Új perspektívát nyitott a Cziffra György-emlékév a belföldi és nemzetközi zenei kapcsolatokban

Új perspektívát nyitott a Cziffra György-emlékév a belföldi és nemzetközi zenei kapcsolatokban

A Hegyvidéki Kulturális Szalon Miliő kávézójában augusztus 31-én rendezték meg a Cziffra György-emlékév sajtóreggelijét. Hegedűs Anna sajtófőnök Balázs János művészeti vezetőt kérdezte az elmúlt időszak eseményeiről és az előttük álló programokról.

Számtalan koncert kapcsolódik az emlékévhez, 17 ország 31 városát érintették, 27 nemzetközi, 41 hazai szervezettel dolgoztak együtt, de a legnagyobb öröm az, hogy a Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett emlékév sikereiből fakadóan szintet lépett a 2016-ban indult Cziffra Fesztivál; a jövő évtől nemzetközivé válik, és olyan utakon haladhat tovább, amely a magyar kultúrát, a nagyhírű magyar művészeket szolgálja. – újságolta a Kossuth-díjas zongoraművész.

sajtoreggeli05

A járvány miatt év elején online térben lehetett kapcsolódni a programokhoz, jelentős nézőszámmal, de azért jó volt májusban visszatérni a személyes, élő koncertezésre. A hangversenyek mellett zenetörténeti előadások, szakmai konferenciák, képzőművészeti kiállítások, edukációs események színesítették a programpalettát, és olyan kreatív ötletek is megvalósultak, mint a Szent István Parkban zongorabillentyűket ábrázoló virágkompozíció, vagy a Batthyány-téri Cziffra-falfestmény, amelyekkel nemcsak a klasszikus zene iránt érdeklődők, hanem a széles nagyközönség figyelmét is sikerült ráirányítani az ünnepi eseményekre. Az Emlékév komoly nemzetközi elismerést is hozott: Balázs János ImprovisArt címen kiadott, többek között saját átiratait is tartalmazó lemeze elnyerte New Yorkban a Music International Grand Prix első helyezését, valamint közönségdíját is. A művész szerint a lemez győzelme egyben a műfaj, egy új gondolkodás ünneplését is jelzi.


balazs_janos03

 

A Cziffra-emlékévben jelentős fókusz került a fiatalokra: a magyar tehetségek hazánk mellett Bécstől Prágán át Londonig mutathatták be tudásukat, a nagyvilág fiatal generációjának legtehetségesebbjei pedig a magyar közönségnek mutatkozhattak be. A sajtótájékoztatóra is meghívtak néhány fiatal művészt: Kovács Gergely Junior Príma- és Cziffra Fesztivál Tehetségdíjas zongoraművész, Szabó Marcell Junior Príma és Cziffra Fesztivál Tehetségdíjas zongoraművész, Ungár Cecília zongorista és Kádár Viktória zongorista növendék élményeikről és tapasztalataikról számoltak be.


tehetseg_dijasok03

 

November 5., Cziffra György születésnapja immáron hagyományosan az év kiemelt zenei ünnepe, hiszen Balázs János zongoraművész ezen a napon 15 éves kora óta koncertekkel emlékezik meg a Mesterről. A 100. születésnapon Eötvös Péter első zongoraversenyét, a Cziffra Psodiát mutatták be a MÜPÁ-ban, idén a 101. évforduló alkalmából, A zene szabadsága címmel különböző zenei műfajokat képviselő négy kiváló Kossuth-díjas művész – Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi-Lakatos Béla és Balázs János – lép fel a Zeneakadémia nagytermében, hogy Cziffra Györgyöt és az improvizáció művészetét ünnepeljék.

 

további információk: https://cziffrafesztival.hu/