Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Új adókedvezmény és támogatás az alacsony jövedelmű nyugdíjasoknak

Új adókedvezmény és támogatás az alacsony jövedelmű nyugdíjasoknak

A 70 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező, 70 év feletti nyugdíjasok évi 60 ezer forint támogatásban részesülnek, továbbá az átlag alatti nyugdíjból élők éves kommunális adója júliustól 19.500 forinttal csökken – egyebek mellett erről döntött az önkormányzat képviselő-testülete. A helyi adókkal kapcsolatos, további fontos változás, hogy jóval kisebb lesz az üdülőkre vonatkozó építmény- és telekadó, ezáltal a Csillebércen élők is a kommunális adó mértékéhez közelítő adóteherrel számolhatnak.

A hegyvidéki kommunális adó éves összege a lakás méretétől függően 15 ezer forinttól 30 ezer forintig terjed, ugyanakkor a 40 négyzetmétert meg nem haladó lakások esetében, ha az adóalany életvitelszerűen az ingatlanban lakik, mentesül az adó megfizetése alól. Szintén adómentességet élveznek azok, akik közgyógyellátásban, időskorúak járadékában, lakásfenntartási támogatásban, lakbértámogatásban, kiegészítő lakbértámogatásban, aktív korúak ellátásában, ápolási díjban, gyógyászati támogatásban, szociális ösztöndíjban vagy gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. A családok a gyermekek száma alapján kaphatnak különböző mértékű kedvezményeket, illetve adómentességet.

Fonti Krisztina alpolgármester javaslatára július 1-jétől évi 19.500 forint (2023. második félévére 9.750 forint) kedvezményt kapnak azok a 65. életévüket betöltött, alacsony jövedelmű idősek, akiknek csak nyugdíjból származik bevételük, és annak összege nem haladja meg az előző évi átlagnyugdíjat, ami 2022-ben 164.102 forint volt. Ez azt jelenti, hogy az érintett nyugdíjasoknak, ha a lakásuk mérete a 40 négyzetmétert meghaladja, de nem nagyobb 80 négyzetméternél, a továbbiakban nem kell kommunális adót fizetniük, míg 80-120 négyzetméter között 7000 forintra, 120 négyzetméter felett pedig 10.500 forintra csökken az adójuk összege.

Ahhoz, hogy az átlag alatti nyugdíjban részesülők igénybe tudják venni az adókedvezményt, a kommunális adóra vonatkozóan új adatbejelentést kell tenniük egy űrlap kitöltésével. A nyomtatvány elérhető online a https://hegyvidek.hu/szolgaltatasok/adozas/kommunalis-ado oldalon, vagy személyesen a polgármesteri hivatalban. Aki már befizette egész évre a kommunális adóját, egy erre rendszeresített nyomtatványon (ami online a https://hegyvidek.hu/szolgaltatasok/adozas/tulfizetes oldalon található) visszaigényelheti a második féléves adója után igénybe vehető kedvezményt.

Az üdülőterületen fizetendő építmény- és telekadót a Csillebércen élők kérései alapján mérsékelte az önkormányzat. Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a csillebérci üdülőterület ma már ténylegesen lakóterületként funkcionál, változatlanul gondot okoz azonban, hogy öt nagy területen több száz ingatlantulajdonos osztozkodik. Továbbra is szeretné elérni a kerület, hogy 1/1-es tulajdonosokká váljanak a telkek birtokosai, ez azonban számos jogszabályba ütközik, amelyek alól egyedi felmentéseket kellene adnia a parlamentnek. Amíg ez a folyamat végbemegy, az önkormányzat megteszi azt, amit saját hatáskörben megtehet a rendezés érdekében. Ennek részeként, az üdülőterületre vonatkozó építményadó mértékét nagyjából arra a szintre csökkenti, mintha itt is kommunális adót kellene fizetni.

A csillebérci üdülőterületen található épületek után – ide nem értve a garázsokat, tárolókat, gazdasági épületeket – július 1-jétől 2.190 forint helyett 1.600 forint építményadót kell fizetni négyzetméterenként. A magánszemélyek az általánosan járó 17% helyett 75%-os kedvezményt kapnak, esetükben tehát 1817,7-ről 400 forintra csökken az 1 négyzetméterre fizetendő adó. Az építményadóhoz hasonlóan a telekadó is kedvezményes lesz az üdülő építési övezetbe sorolt telkek esetében. Itt eddig 245, illetve 201 forintot kellett fizetni négyzetméterenként a beépítetlen, valamint a beépített telkek után, a továbbiakban ezek adómértéke egységesen 100 forint lesz.

Rendszeres támogatás a rászoruló időseknek

A Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az itt élő idősekre, rendszeres és rendkívüli pénzbeli támogatásokkal segíti a rászoruló személyek megélhetését. A lakásfenntartási támogatás a számlák megfizetéséhez, a gyógyászati támogatás a gyógyszerek, segédeszközök kiváltásához nyújt rendszeres segítséget. 2022 őszén ezek mellett bevezetésre került a téli rezsitámogatás, amely a téli hónapokban megemelkedett kiadásokat kívánja enyhíteni. A rászoruló kerületi idősek megsegítésére esetenkénti és krízistámogatást, év végén az intézmények javaslatára karácsonyi támogatást nyújt az önkormányzat, az időskorúak eseti támogatását pedig minden márciusban kérelem nélkül, hivatalból utalja az évközben is segítségre szoruló időseknek.

Az ellenzék és a Fidesz együttműködésével a képviselő-testület most egy olyan új ellátási forma bevezetéséről döntött, ami a legalacsonyabb jövedelmű időseknek nyújt további segítséget. Vincze Géza szocialista képviselő javaslata alapján, Fonti Krisztina alpolgármester előterjesztésére bevezetésre kerül a Hegyvidéki idősek rendszeres támogatása, aminek keretében havi rendszeres pénzellátásban részesülhetnek a 70. életévüket betöltött XII. kerületi idősek, akiknek jövedelme nem haladja meg a 70 ezer forintot. Az új támogatás összege 60 ezer forint/év, ezáltal a felsorolt kerületi támogatásokkal együtt éves szinten mintegy 300-350 ezer forinttal tudja segíteni az önkormányzat a leginkább rászoruló időseket.

Emelkednek az étkeztetés térítési díjai

Az élelmiszerárak drasztikus növekedése miatt 2023. június 1-jétől átlagosan 14%-kal emeli az önkormányzat a bölcsődei, óvodai és iskolai étkezetés térítési díjait. Az eddigi szabályozás szerint nem voltak megkülönböztetve az egyes iskolai korosztályok étkezési térítési díjai, ezért – mivel az egyes életkorokban más és más mennyiségű élelmiszert kell biztosítani a gyermekek részére –a korábbi egységes díjrendszer helyett külön lesz meghatározva az alsó tagozatos, a felső tagozatos és a középiskolás diákok által fizetendő térítési díj. A korosztályok szerinti differenciálásból adódóan az alsó tagozatos díjak szinte alig emelkednek, illetve – miután az uzsonna és a tízórai alapanyagai sajnálatos módon nagyobb mértékben drágultak – arányaiban a kétszeri és háromszori étkezések díjainál tapasztalható nagyobb változás. A díjemelkedések nem érintik azokat, akik 100%-os kedvezményben részesülnek: a polgármester tájékoztatása szerint az óvodások mintegy 50%-a, valamint az iskolások több mint 20%-a teljesen ingyenesen étkezhet.

A szociális étkeztetés díjai 20%-kal emelkednek a nagymértékű inflációs drágulás miatt, ugyanakkor ezek a díjak továbbra is alacsonyabbak a tényleges költségekhez képest. A személyi térítési díjak kérelemre csökkenthetők, illetve elengedhetők, ha az érintett jövedelmi és vagyoni helyzete ezt indokolttá teszi. A házi segítségnyújtás óradíja 1500 forintról 1800 forintra emelkedik, az ellátottak által fizetendő díj azonban a jövedelemre tekintettel jelentős mértékben csökkenhet. Az egészségi okok miatt biztosított szállítási szolgáltatás díjai 25%-kal lesznek magasabbak, de ezek is jóval az önköltségi árak alatt maradnak.

Nyugodtan élhetünk a Hegyvidéken

Nyugodt, biztonságos körülmények között élhetünk a Hegyvidéken, a közbiztonság továbbra is kiváló – derült ki a XII. kerületi rendőrkapitányság múlt évi beszámolójából. Sztanyó István rendőrkapitány elmondta, hogy a számos korlátozással járó járványidőszak után, 2022-ben a Hegyvidéken is emelkedett a bűncselekmények száma (összesen 872 esetet regisztráltak), ez azonban még mindig alacsonyabb 2019-hez képest (akkor 895 bűncselekmény történt).

A közterületen elkövetett bűncselekmények számában lényegi változás nem történt (2021-ben 262, 2022-ben 275 ilyen eset fordult elő). A testi sértések száma 26-ról 23-ra, ezeken belül a súlyos testi sértések száma 23-ról 15-re csökkent. Bár több volt a lopás (számuk 182-ről 256-ra emelkedett), kevesebb gépjárművet törtek fel az elkövetők (a tavalyelőtti 15 után tavaly mindössze 4-et). Szerencsére ritkák a rablások (2021-ben 3, 2022-ben 4 történt), és lakásbetörésből sem volt sok. Bár ez utóbbiak száma némileg emelkedett (25-ről 31-re), ezek felderítése jelentősen javult, a nyomozáseredményességi mutató 10,5%-ról 32,4%-ra nőtt.

Pokorni Zoltán polgármester a beszámolóból azt emelte ki, hogy a gépjárműlopások szinte megszűntek a kerületben, amihez a rendőrség munkája mellett a kerületi térfigyelő kamerarendszer is hozzájárult. Úgy látja, hogy az életünkben egyre inkább jelen lévő probléma az internetes bűnözés, ezzel szemben különböző képzésekkel, tájékoztatással igyekszik segítséget nyújtani az önkormányzat a hegyvidéki polgároknak.

A képviselő-testületi ülés közvetítése itt tekinthető vissza.