Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Történeti emlékekre épült fejlesztések a Hegyvidéken

Történeti emlékekre épült fejlesztések a Hegyvidéken

Beöthy Mária építész a kerület jellegzetes építészeti emlékeit, kortárs épületeit mutatta be a Budapesti Városvédő Egyesület XII. kerületi csoportjának május 15-i programján. A Hegyvidék Galériában tartott vetítettképes előadáson, amely az önkormányzat és az építészek húszéves munkája előtt tisztelgett, az érdeklődő közönség soraiban helyet foglalt többek között Tarcsafalvy Eszter főépítész, Skardelli György építész is.

beothy_maria02

Az elmúlt két évtized fejlesztései történeti emlékekre épültek – kezdte köszöntőjét Pokorni Zoltán polgármester. Mintegy 900 védett épülettel büszkélkedhet a kerület, ebből 550 az önkormányzat döntésének köszönhetően élvez védelmet. Ez nagyon nagy szám, jól mutatja Tarcsafalvy Eszterék munkájának intenzitását. – tette hozzá, majd az értékmegőrzés lehetőségeiről szólt. Az örökségvédelmi pályázat keretében az elmúlt 5 évben 170 épülethez nyújtottak támogatást. A szabályozás kapcsán értéknövelő többletet nyújtanak, ha rendbe hozzák az épületet. A saját tulajdonú épületek példaadó helyreállítása egy harmadik eszköz, e tekintetben a leglátványosabb a Lóvasút vagy az egykori Fácán vendéglő épületének helyreállítása.

lovasut02zugligeti_iskola01

A polgármester még egy sor felújítatlan épületet megemlített, köztük az Istenszeme fogadót és a svábhegyi fogas megállót.

Természeti adottságaiban, épített örökségében és történelmi emlékhelyeiben rendkívül gazdag a Hegyvidék. Épített örökségünkre támaszkodnak a napjainkban történő rekonstrukciók, illetve az új építkezéseknek is példaként szolgálnak. – vezette be előadását Beöthy Mária. Számos épület történetük, sorsuk felvázolásával és tervezőik említésével került bemutatásra, ezekből emeltünk ki néhányat. A klasszicizmus – jeles képviselői Hild József és Pollack Mihály –, szép példája az eredetileg az 1830-as években épült Fácán fogadó, felújítására a Normafa projekt keretében nyílt lehetőség. Sikeres példa a Barabás villa, pályázat útján újították fel. A historizmuson belüli romantikus példa a Rózsa villa, az Istenhegyi Szent László Plébániatemplom és a ma rendezvényeknek otthont adó, megújult, kortárs funkciókkal kiegészített Lóvasút. Szóba került a kalandos történetű, Ybl Miklós tervezte, eredetileg a mai Hősök terén, kútépítményként álló Széchenyi kilátó, valamint a János-hegy tetején lévő, Schulek Frigyes tervei alapján, 1910-ben átadott, 2001-2005 között felújított Erzsébet-kilátó. Kiemelkedő emlék, a ma is működő svábhegyi víztorony.

pokorni_zoltan04

A magyar nemzeti szecesszió és a Hegyvidék műemlék együttese a Városmajori Kós Károly általános iskola, a szecessziót képviseli a Bírák és ügyészek telepe is. A modern építészetben a két világháború közötti korszak legkiemelkedőbb példája a római iskola szellemiségében tervezett Városmajori nagytemplom. Bauhaus stílusban is számos villaépület született a Hegyvidéken, a korszak figyelemreméltó építészeti alkotásai ezen kívül a műemlékké nyilvánított Kútvölgyi Klinika tömbje, és a 2019-ben átadott MOME campus épületegyüttes. A Hegyvidék Galéria kialakítása és az Építőipari nívódíjas Hegyvidéki Kulturális Szalon szintén büszkeségre ad okot.