Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Pokorni Zoltán: Nem folytathatjuk úgy az életünket, ahogy eddig

Pokorni Zoltán: Nem folytathatjuk úgy az életünket, ahogy eddig

Az önkormányzatok nem mehetnek csődbe – jelentette ki a Hegyvidék polgármestere az index.hu-nak adott, hétfő este megjelent interjújában, amelynek témája a háború okozta energiaválság és annak helyi kezelése volt.

Pokorni Zoltán elmondta, hogy az önkormányzat eddigi 16 milliárd forint körüli költségvetéséből a válság miatt keletkező mintegy 3 milliárdos többletet teljes egészében nem lehet kifizetni, ezért spórolni kell.

„A főpolgármester-helyettes szerint minek megtakarítani pár száz milliót, hogyha milliárdok hiányoznak. Polgármester kollégák ironizálnak, hogy ha csődbe kell menni, akkor ők menjenek a legjobban csődbe. Én ezekkel nem nagyon tudok azonosulni, mert egy önkormányzat nem mehet csődbe. Következésképp radikálisan át kell alakítani a működésünket. Minden javaslatot támogatok, ami az önkormányzatok mozgásterét növeli, ugyanakkor nem ártana azt is végiggondolni, hogy mi mit tudunk tenni a saját gondjaink megoldása érdekében. Szokássá vált, hogy mindenki megmondja, a másik mit csináljon. Mi az elmúlt heteket inkább azzal töltöttük, hogy felmértük és rangsoroltuk saját feladatainkat. Arra jutottunk, hogy a gyermekeket, a gondozásra szoruló időseket és a betegeket ellátó intézményeinknek továbbra is működniük kell, ha nem is változatlan formában” – mondta a polgármester.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy arányaiban a Hegyvidéken él a legtöbb nyugdíjas, több mint 15 ezren vannak. Közülük sokan szorulnak házi segítségnyújtásra, amit az önkormányzat továbbra is biztosít. Bevezetik a téli rezsitámogatást a rászorultaknak, és az önkormányzati lakások bérleti díjait is egy időre befagyasztják. A nyugdíjasklubok is nyitva lesznek, csak az egyiket, egy néhány száz embert kiszolgáló klubot zárnak be néhány hónapra.

A kerületben egyébként már évek óta zajlik egy takarékossági program, miután a Hegyvidék Önkormányzata részt vett egy európai uniós finanszírozású energetikai programban – emlékeztetett a polgármester. Ez tette lehetővé, hogy 6-7 kiválasztott hegyvidéki intézmény mellett a polgármesteri hivatalt is korszerűsíthessék. „2017-ben még szerencsére nagyon sok pályázat volt ablakcserére, napelemek telepítésére, energetikai korszerűsítésre. Nem is gondolná az ember, hogy emellett szokásaink megváltoztatásával, kis odafigyeléssel mennyit lehet spórolni. Sajnos sokaknál még nem esett le a tantusz, nem fogták fel, hogy nem folytathatjuk úgy az életünket, ahogy eddig. Az első számlák megérkezése hozza el a megvilágosodást, ami a családoktól, nagyobb közösségektől és az önkormányzatoktól is azonnali lépéseket követel. Természetesen nem egyformán érint mindenkit, a kormány az átlag alatt fogyasztókat megvédi az áremelések hatásaitól, de az átlag felett fogyasztó családokat is védi azzal, hogy "csupán" kétszeres villanyáram és hétszeres gázdíjat kell fizetniük az ennél is lényegesen magasabb piaci árak helyett. Az önkormányzat viszont a gáz esetében tizenegy és félszeres, az áram esetében pedig tizenkétszeres árra számíthat. Ez azt jelenti, hogy ezután egy hónap alatt kell kifizetnünk annyit, mint korábban egy év alatt.”

– A feladat az, hogy kevesebbet fogyasszunk, a legnagyobb fogyasztást jelentő téli időszakban ezért állítjuk le két-három hónapra a kulturális és sportlétesítményeinket – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a zárás alól a Kulturális Szalon, illetve a Lóvasút azért kivétel, mert esetükben nagyon hatékony hőszivattyús fűtőberendezések működnek. A programok egy részét ezért ezekbe az intézményekbe viszi át az önkormányzat. Létrehoztak két pénzügyi alapot is. Az egyik az energia veszélyhelyzeti működési alap, ide érkezik a befolyó kommunális adó nem tervezett többlete, illetve az ingatlaneladásokból származó többlet összegek. Ezeket csak a megnövekedett rezsire lehet fordítani. A másik az energia veszélyhelyzeti fejlesztési alap. Ide kerülnek azok a bevételek, amik a most eladásra meghirdetett lakásokból, telkekből folynak majd be.

Az önkormányzati vagyon eladásából származó bevételeket így nem a napi működésre használja el az önkormányzat, hanem az önkormányzati vagyonba forgatja be, ami praktikusan hőszivattyút, napelemeket, hőszigetelést jelent. Ilyen korszerűsítés lesz a januári bezárás idején például a Városmajori uszoda esetében. A MOM Sportközpont esete azért is érdekes, mert ez az intézmény "békeidőben" eltartotta magát, most azért kell mégis bezárni, mert az energiaszámlája 1,4 milliárddal növekszik meg.

Pokorni Zoltán úgy véli, hogy bár most a megszokásainkon több ponton is változtatni kell, ami számos kellemetlenséget okoz, mégis, „ha néhány év múlva visszatekintünk, és azt mondhatjuk, hogy itt Kelet-Közép Európában a szomszédban lezajló háborút ennyivel átvészeltük, akkor nagyon boldogok leszünk.”

Az interjút teljes egészében itt olvashatják: https://index.hu/belfold/2022/09/26/pokorni-zoltan-onkormanyzati-vagyonelemeket-adunk-el-mert-napelem-hoszigeteles-kell/

Fotó: Karip Tímea / Index