Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Parasportra is alkalmas a Normafa

Parasportra is alkalmas a Normafa - A Hegyvidéken indult a magyar parasport napjának eseménysorozata

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a Zugligeti Általános Iskolában mutatta be az idei évi magyar parasport napjának eseményeit. Szóba került az érzékenyítést szolgáló Lélekmozgató program, míg a diákok kipróbálhatták a legnépszerűbb parasportágakat. A programon Pokorni Zoltán polgármester Hegyvidék parasportolási lehetőségeit ismertette, külön kiemelve a Normafa által nyújtott téli sportolási lehetőségeket.

 paralimpiai_sajtotajekoztato02

A magyar parasport napját 2018 óta minden évben február 22-én tartják meg. Az egyébként is gazdag program idén tovább bővül, ráadásul külhoni magyar tannyelvű iskolák is csatlakoztak a kezdeményezéshez – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen dr. Bernyák Adrienn, az eseménynek otthont adó Zugligeti Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy intézményükben az egész életen át való tanulás mellett egymás elfogadására, együttműködésre, az emberi normák tiszteletére, az előítéletek, félelmek leküzdésére nevelik a diákokat. Ebben azok az érzékenyítésre is szolgáló gyakorlati foglalkozások is segítenek, amelyeket testnevelésórák keretében próbálhatnak majd ki a zugligetis gyerekek.
Az intézményvezető kiemelte: a magyar olimpikonok minden olimpián dicsőséget hoznak hazánknak. Jövőre Párizsban, ezt követően Los Angelesben rendezik meg az ötkarikás paralimpiai játékokat utóbbin már 22 sportágban állnak rajthoz a parasportolók.
Akiknek az egyik példaképe lehet Halassy Olivér – ő 1917-ben 8 éves korában egy balesetet követően vesztette el bal lábfejét. A kis focista egy évre rá már úszott és vízilabdázott, később gyorsúszásban Európa-bajnok, vízilabdában pedig kétszeres olimpiai bajnok lett. Története az akarat győzelme, ahogyan minden parasportoló kitartása követendő példa számunkra – hangsúlyozta a pedagógus hozzátéve, hogy a fogyatékossággal élő sportolók mindenkor számíthatnak a zugligeti iskola közösségére.

kosarlabda01

A Lélekmozgató programot ismertetve Toponári Gábor kifejtette, hogy a kezdeményezés a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége a fogyatékossággal élő gyermekek versenyeztetésével járul hozzá Valamint azzal, hogy megismertessék a többségi iskolákba járó gyerekekkel azokat a parasportokat, amiket ők is űzhetnek. A fogyatékossággal élő diákok többsége normál iskolában tanul, ez is szükségessé teszi, hogy az intézményekben legyen lehetőségük sportolni. Hiszen a sport játék, küzdelem, de a befogadás egyik legjobb eszköze is egyben. Valójában, a legtöbb játékot lehet közösen játszani, elég csak a vizes sportokra gondolni, vagy akár az asztaliteniszre, röplabdára.
Az ország minden pontján ünneplik a parasport napját, így van ez a Hegyvidéken is, ahol hagyományosan sokat tesznek a fogyatékkal élők integrációjáért. Erről is beszélt Pokorni Zoltán polgármester, aki mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Normafán – talán az országban egyedüliként – sízhetnek és sífuthatnak a fogyatékkal élők. Előbbire ráadásul a Normafa Síiskola és az önkormányzat jóvoltából nyáron is lehetőség van a speciális műanyagborítású pályán.

A polgármester szerint a kérdés az, hogy a parasport az akar lenni, mint az épek sportja, vagy valami más. Elárulta, hogy kamaszként nem volt igazán gyors futó és a sikertelenség némileg zavarta. Ennek ellenpontjaként fia iskolája kitalált egy olimpiát, ahol nem hirdetnek győztest – ezen a legnagyobb biztatást mindig az utolsók kapják, ami felemelő és egyben megindító élmény. A dilemma tehát az, hogy a parasport az eredmény vagy a részvétel irányába mozdul-e el.

Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója kifejtette, hogy a tankerültben hat helyen folyik integrált oktatás, valamint két gyógypedagógiai intézmény is működik. Az összes intézmény arra törekszik, hogy a gyerekek befogadó környezetben tanulhassanak. A sport pedig az egyik olyan terület, ahol ez hatékonyan megvalósulhat. Az elmúlt tanévekben a tankerület intézményei részt vettek a parasport programokon, tavaly négy gimnázium vegyes csapatokat állított össze ép és fogyatékkal élő diákokból és így vetélkedtek egymással. Hajnissné Anda Éva bízik benne, hogy idén hasonlóan érdekes és előremutató, a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadását erősítő program valósul meg.

Tavaly számos sikert értek el a magyar parasportolók, a parasport napja pedig alkalmat ad arra, hogy ezeket az eredményeket is megmutassuk – hangsúlyozta Szabó László. A Pokorni Zoltán által felvetett kérdésre válaszolva a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége elnöke azt mondta, hogy valószínűleg a parasportnak nem kell utánoznia az épek sportját.

paralimpiai_sajtotajekoztato03

És ez akkor is így van, ha képes lenyűgöző teljesítményeket felmutatni. Mint Adámi Zsanett, aki elektromos kerekesszékesként 2. kategóriában hátúszik – ez a halmozott sérülteket jelöli –, amiben az egész világon csak nyolcan tudtak a legutóbbi olimpián elindulni. Időközben elvégezte a Corvinus Egyetemet a példája mutatja: fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, hogy valaki vesztes.

És ott a másik példa, a részvétel, amikor a kisiskolások beveszik maguk közé a járógépes társukat focizni. Ezeknek az értékeknek keveréke a parasport, ahol az összes résztvevő győztes.

És ezek az elvek vezérelték 53 évvel ezelőtt Zuglóban azokat a szakembereket, akik összeültek a mozgásjavító általános iskolában, hogy létrehozzák a mozgásukban korlátozottak sportját segítő egyesületet. A 2017-ben Halassy Olivér nevét felvevő egyesület alapításának napjához kötötték a parasport napját, az erről szóló döntést az országgyűlés egyhangúan fogadta el.

Szabó László hangsúlyozta: Toponári Gábor és a szövetség érdeme, hogy a diákok kerülnek a középpontba, mert ők azok, akik edukálni tudják a szüleiket. Idén már a külhoni magyar iskolák is csatlakoztak a programhoz, így várhatóan hatszáznál több intézmény hirdet meg valamilyen parasport eseményt. A lényeg, hogy a diákok, tanárok jó hírét vigyék a sportnak és beszéljenek róla otthon, hogy bizony a sport mindenkié.

Végezetül Szatmári András, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó, a parasport napjának ép sportoló nagykövete arról mesélt, hogy egy nagyon szép feladat képviselni a parasportot. Hihetetlen alázat és energia van a parasportolókban, mindannyiunknak példát mutatnak.

A sajtótájékoztatót követően a Zugligeti Általános Iskola diákjai kipróbálhatták a legnépszerűbb parasportágakat, az asztaliteniszt, a csörgőlabdát és az ülőröplabdát.

roplabda02