Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A MOM Kultban adták át a Kopp-Skrabski-díjakat

A MOM Kultban adták át a Kopp-Skrabski-díjakat

Jeles eseménynek adott otthont a MOM Kulturális Központ, ahol a Kopp Mária Emlékév záróestjének keretében adták át az idei esztendő Kopp-Skrabski-díjait. A kiíró Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom egyéni és házaspár, valamint tudományos kategóriákban ezzel jutalmazza azokat a személyeket, akik sokat tesznek az egészséges társadalom, a támogató közösségek létrejöttéért. A családbarát szemlélet népszerűsítéséért és mások boldogulásáért, testi-lelki egészségéért dolgoznak. Az eseményen Novák Katalin köztérsasági elnök mellett Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester is részt vett.

Az ünnepség első megszólalója, Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője arról beszélt, hogy édesanyja dr. Kopp Mária és édesapja Skrabsi Árpád elindítottak egy missziót. Ezt folytatja a mozgalom és vette át a kormány, amikor a családtámogatást tette legfontosabb stratégiai céljává.

skrabski_fruzsina01

„Anyukám meg akarta gyógyítani az egész társadalmat, az ehhez kellő családbarátság már elterjedt, csak a bizalmat kellene általánossá tenni, és lassan rendben is lennénk” – hívta fel a figyelmet Skrabski Fruzsina, majd átadta a szót Novák Katalinnak, aki megfogalmazása szerint a legmagasabb szinten viszi tovább a Kopp Mária által meghirdetett családbarát szemléletet.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a jövő múlik azon, mennyire tartunk ki a család mellett. Vagy lemondunk róla, mert ódivatú, vagy mert nem éri meg családot alapítani. Szerinte ezt Kopp Mária évtizedekkel ezelőtt felismerte, olyan ember volt, aki nemcsak felhívta a problémára a figyelmet, hanem válaszokat is keresett és talált rá.

Novák Katalin elárulta, hogy nem ismerhette személyesen a professzor asszonyt, 10 éve éppen akkor kezdett a magyar családok ügyéért dolgozni, amikor Kopp Mária eltávozott közülünk. De azóta is lépten, nyomon az ő örökségével találkozik, amelynek egyik sarokeleme a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal való együttműködés. Azzal a mozgalommal, amit Kopp Mária alapított és ma leszármazottai működtetnek – ez önmagában is üzenetértékű, hiszen a generációk eredményeinek tovább élését bizonyítja. A másik építőkocka a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megalapítása 2018-ban a családok évében. Az intézmény segíti azt az igényes, tudományos munkát, ami szükséges a jó döntések meghozatalához.

novak_katalin08

A harmadik elem a vágyott gyermekek megszületésének ügye. Kopp Mária mondta ki először, hogy dolga van ott az államnak, ahol kevesebb gyerek születik, mint amennyiről a fiatalok álmodtak. Kimondta a célt, ami ma a magyar családpolitika alapvetése – hangsúlyozta a köztársasági elnök hozzátéve, hogy csak a férfiak és nők szövetségével küzdhetünk meg a demográfiai problémákkal. És kell a Kopp Máriára oly annyira jellemző pozitív életszemlélet, hogy ne legyünk irigyek mások sikerére, és ha valaki bajban van, akkor támogassuk. Nem elég sodródni, hanem a jó kezdeményezések mellé kell állni és harcolni értük. Megóvni azokat az értékeket, amikben hiszünk.

A negyedik alapvetés pedig Novák Katalin meglátása szerint az, hogy ebben mindenkinek van dolga. Cégvezetőnek, politikusnak, a helyi közösségek és az egyházak vezetőinek. Amikor Kopp Mária létrehozta a népesedési kerekasztalt erre buzdított, hogy nem szabad másra várni, felelősséget kell vállalni.

Ide tartozik az is, amikor házasodunk, gyereket vállalunk. Ha pedig valamiért mégsem leszünk ezekben sikeresek, nem szabad mások kedvét elvenni, hanem segíteni őket céljaik elérésében – ahogyan Kopp Mária tanította.

Egykori barátnőjére emlékezve Szathmáry-Király Hanna a német Wilhelm Röpke gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. A világhírű közgazdász és társadalomkritikus a szellemi elit fontosságát hangsúlyozta. Olyan emberek csoportját, akik a megváltoztathatatlan értékekért, normákért felelősséget éreznek és példát mutatnak. Közéjük tartozott Kopp Mária és férje Skrabski Árpád, akiknek hagyatéka mutatja számunkra a szellemi utat.

szatmary_kiraly_hanna01

Böjte Csaba mindenkit megnyugtatott, hogy a gyógyítók gyógyítója, a legjobb orvosság az élet bajaira a gyermek. Mert nagyszerű dolog gyereket nevelni, nem érdemes sokat várni, minél hamarabb döntsünk az élet mellett. Legyen szó akár vérszerinti, akár magunkhoz vett gyerekről mondjunk rá bátran igent. Merjük befogadni, hordozni és tegyünk meg mindent érte, hogy majd felnőve gyerekeink vigyék tovább örökségünket, mindazt, amit felvállaltunk – intett a ferences rendi szerzetes.

bojte_csaba01

Hornung Ágnes államtitkár kifejtette, hogy a kormány azokat a nézeteket vallja a családról és a nemzetről, amelyeket Kopp Mária is megfogalmazott. Tudósként a problémák megoldásán dolgozott, műveiből kiderül, hogy az élet szép és derűs, ez az örökség pedig ma is itt van velünk.

Fűrész Tünde kiemelte, hogy különleges év végén járunk, hiszen ezt az esztendőt Kopp Máriának szenteltük. Ennek jegyében a KINCS országos kutatást valósított meg, pályázatot hirdetett, számos szakmai programot szervezett.

A szakember kifejtette: a családok által kikövezett utat választjuk, ezen az úton az irányjelző alapvetés, hogy szülessenek meg a vágyott és tervezett gyerekek. Ez a családbarát Magyarország célja is, ami egy felfogás, az elköteleződés a magyar családok támogatása mellett.

Kopp Mária küldetése buzdít folytatásra, ezért is kezdeményezték, hogy a Normafán egy sétányt nevezzenek el róla. Ezzel is ösztönözve másokat, hogy az általa kijelölt utat válasszák.

Skrabski Fruzsina büszke a jelölkere, akik közösségépítő tevékenységükkel, szakértelmükkel sokat tesznek az országért. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke külön is megköszönte munkatársainak az egész éves közös munkát.

Purebl György a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet orvos igazgatója és a zsűri társelnöke az azonos értékeket valló, mégis sokszínű közösségek fontosságát hangsúlyozta. Ezt üzeni a család intézménye is, amelyből a közösségek felépülhetnek.

Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Tanszékének vezetője, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány alelnöke, a zsűri társelnöke rámutatott, hogy a tavaly óta létező tudományos kategóriával a névadók tevékenysége előtt tisztelegnek. Kopp Mária orvos, pszichológus volt, férje mérnök és szociológus, így magától értetődő volt számukra, hogy interdiszciplinárisan gondolkodtak. Ezt tükrözik a jelölések is, hiszen a társadalomért, az egyének és a családok boldogulásáért dolgozók a legkülönbözőbb szakterületekről érkeztek. És az is lényeges, hogy több korosztály jelenik meg a díjazottak között.

osszes_dijazott

 

A Kopp-Skrabski-díj idei díjazottjai:

Tudományos díj 35 év alatt közönségdíj: dr. Polcz Péter,

Tudományos díj 35 év alatt fődíj: Perge Anna

Tudományos díj 35 év felett közönségdíj: dr. Szabó-Tóth Kinga

Tudományos díj 35 év felett fődíj: dr. Szűcs Kinga Beatrix

Házaspár kategória közönségdíj: dr. Mező Ferenc és dr. Mező Katalin

Házaspár kategória fődíj: dr. Kapitány ágnes és dr. Kapitány Gábor

Egyéni jelöltek közönségdíj: Steinbach Éva

Egyéni jelöltek fődíj: dr Nagy Natália