Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Megint KUTYA JÓ NAP! lesz a Gesztenyés kertben

Megint KUTYA JÓ NAP! lesz a Gesztenyés kertben

Hogyan lehet valaki tudatos gazdi? Tényleg szükség van a pórázra? Mit köszönhet az emberiség a kutyáknak? Hogyan élhetnek kulturáltan együtt kutyások és nem kutyások? Mit tehetünk kutyatámadás esetén? A hegyvidéki Kutya jó nap! nemcsak izgalmas előadásokkal, vitafórummal várja az érdeklődőket, de az interaktív programok segítségével szavak nélkül is megtanulhatja bárki megérteni négylábú barátainkat.

Ha van kutyája, azért, ha nincs, azért várják önöket a szervezők az immár hagyományosnak mondható Kutya jó nap! elnevezésű programra (2023. május 14. vasárnap), a Gesztenyés kertbe. Az önkormányzati rendezvény legfontosabb témája ugyanis, hogy hogyan élhetnek egymással harmóniában a kutyások és nem kutyások.

A kutyákra és kutyásokra nem kizárólag a rendezvény keretében figyel oda az önkormányzat. Még 2012-ben nagy sikert aratott a „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” elnevezésű, kutyapiszok elleni nagyszabású kampány, amely több rangos nemzetközi díjat nyert. Az ekkor telepített 100 speciális kutyapiszokgyűjtők száma mára megközelíti a 300-at. Az akciónak köszönhetően akkor sokat javult a helyzet, a Hegyvidék közterületein lényegesen kevesebb kutyapiszok maradt.

„A Hegyvidék Budapest legzöldebb kerülete, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy olyan kerületben élhetünk, ahol sok a park, sok a fa és a zöld terület. Ez áldás nemcsak az embernek, hanem a kutyáinknak is. Kutyatulajdonosként tudom, mekkora felelősség az állattartás” – nyilatkozta Fonti Krisztina alpolgármester, aki tavaly óta „gazdája” a Kutya jó nap! rendezvénynek. Szerinte a kutyatulajdonosok nemcsak kedvencük jóllétéért, hanem a környezet tisztaságáért és a többi ember nyugalmáért is felelősséggel tartoznak. A Kutya jó nappal az önkormányzat ezekre a szabályokra szeretné felhívni a figyelmet, és újabb alkalmat kínál arra, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz kutyások és nem kutyások.

Fonti Krisztina elmondta, hogy az elmúlt években 11 helyszínen épült zárt kutyafuttató a kerületben, elősegítve, hogy póráz nélkül, biztonságosan el lehessen engedni a kedvenceket. Erre egyébként jelenleg csak a kutyafuttatókban van mód, az érvényes törvényi szabályozás szerint kutyát közterületen kizárólag pórázon szabad vezetni. Igaz ez a parkokra, sőt az erdőkre is. Aki megszegi a szabályt, komoly pénzbírságra számíthat.

Az önkormányzat igyekszik megteremteni a kulturált kutyatartás feltételeit, ennek ellenére az utóbbi időben több panasz érkezett a polgármesteri hivatalhoz elsősorban az össze nem szedett kutyapiszok, a kutyatámadások vagy póráz nélküli sétáltatás miatt.

Éppen ezért, a tavalyi évhez hasonlóan 2023-ban is a tudatos kutyatartást és különösen a városi kutyatartás kultúráját népszerűsítő rendezvény megtartása mellett döntött az önkormányzat.

Mint mondta, látszik az előrelépés, például egyre több gazdánál van zacskó kutyaürülékhez. Ha viszont valakinek nincs energiája, ideje, nem következetes, vagy éppen nem tudja finanszírozni a kutyatartást, akkor inkább ne tartson ebet.

 

A rendezvény nem titkolt célja továbbra is a szemléletformálás, hiszen mindenki – kutyás és nem kutyás - számára a békés egymás mellett élés a legjobb. Fontos, hogy megértsük a másik motivációit, érzéseit, és így közelebb kerüljünk a megoldáshoz.

A konfliktusok elsősorban akkor alakulnak ki, ha a kutyán nincs kontroll. Ezen segíthetnek a kutyaiskolák, és örvendetes, hogy egyre többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást, mert túl azon, hogy minden állatot meg lehet tanítani az alapokra, az iskola leginkább a gazdiknak szól.

Többek között ennek elfogadásában, megértésében is segít a Kutya jó nap!, amelynek programjait jórészt a Tükör Módszer alapítójával, Korom Gáborral – aki a Noé Állatotthon részére ajánlotta fel a tiszteletdíját – és az általa alapított kutyasuli őrmezői iskolájával közösen szervezi az önkormányzat.

A Gesztenyés kertben Korom Gábor és a kutyasulit vezető Kresák Ágnes mellett előadóként ott lesz a Noé Állatotthon és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége is, hogy a tudatos kutyaválasztáshoz, a városi kutyatartás kultúrájához hasznos és fontos tanácsokat adjon.

Arról is lesz lehetőség elbeszélgetni, hogy miért fontos az ivartalanítás, és hogy mit tehetünk a kutyák egészséges táplálkozásáért.

Szó esik a problémás helyzetekről, amelyben terápiás oktató segít megérteni, mikor van szükség különleges közbelépésre.

De teret adunk a nem kutyások számára is, hogy elmondhassák véleményüket, szót értsenek egymással a gazdik és a kutyatartással kapcsolatban ellenérzéssel, fenntartással vagy éppen félelemmel gondolkodók.

A színpadon túl izgalmas programok, bemutatók várják az érdeklődőket, lesznek olyan programok is, amin a gazdik tesztelhetik, mennyire ismerik saját kutyájukat, hogyan tudják őt fegyelmezni bizonyos helyzetekben. Tippeket adnak a kutyák szakszerű megmozgatására, hangsúlyozva, hogy nemcsak kutyások vannak, hanem olyanok is, akik nem tartanak otthon állatot, így sétáltatás, futtatás közben rájuk is figyelni kell.

Bízunk benne, hogy a Kutya Jó Nap! és a hasonló programok továbbra is hozzájárulnak a kutyások és a nem kutyások közti megértéshez, egymás elfogadásához.

A programról részletek: https://hegyvidek.hu/elet-a-hegyvideken/kutyaval-a-hegyvideken/kutya-jo-nap-2023