Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A mártír testnevelőre emlékeztek

A mártír testnevelőre emlékeztek

Hegedűs István 1956. október 24-én hajnalban az Izabella utcából a margitszigeti sportuszodába indult tanítványaihoz, amikor néhány lépésre otthonától, a Szófia utcában egy géppisztolysorozat kioltotta az életét. A Testnevelési Egyetem parkjában a róla készült szobor előtt emlékeztek az alig 32 évesen elhunyt, egykori öttusázó magyar bajnok testnevelőre. Tiszteletére most fát is ültettek, az ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester képviselte a Hegyvidéki Önkormányzatot.

mizser_pecsi_pokorni_fabian06

Húsz évvel ezelőtt avatták fel ifj. Tóth Béla, Hegedűs Istvánt mintázó szobrát, amelyet azóta minden évben megkoszorúznak egykori tanítványai és pályatársai. Az emlékművet eredetileg a TF régi területén az Olimpiai parkban állították fel, majd 2015-ben került át mostani és immáron végleges helyére – hangzott el a megemlékezésen, ahol Pécsi Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség volt irányítója arról beszélt, hogy a szobor közadakozásból, az öttusa család összefogásával készülhetett el, méghozzá régi fényképek alapján. Akik személyesen ismerték Hegedűs Istvánt azt mondják, hogy tökéletes lett az alkotás.

pecsi_gabor01

Elmondta, hogy eredetileg Schmidt Pál mondott volna beszédet, ám éppen Indiában korteskedik – sikerrel – az öttusa olimpián tartása mellett. Igaz, nem teljesen az eredeti formájában, de a sportág ott lesz az ötkarikás játékokon, ez pedig nagyszerű hír.

„1964-ben már azt mondták, eltűnik az öttusa az olimpiáról, és most kiderült, hogy ez a jövőben sem fog megtörténni” – hangsúlyozta a korábbi szövetségi kapitány, aki felelevenítette, hogy a régi papír 20 forintoson lévő alakot is Hegedűs Istvánról, a kedvenc lova után “Fityula” becenévre hallgató sportolóról mintázták. Papp Sándor 2016-os megemlékezéséből idézve kiemelte, hogy a TF testnevelőjeként és edzőként Hegedűs István rendkívül komolyan vette a tanítást. Nem hagyta, hogy növendékei akár csak egy fél hosszon helytelen technikával ússzanak: megállította őket és megmagyarázta, mit kell kijavítani és hogyan. Az edzés végén aztán egyenként elmagyarázta, mik az esetleges hibák, és milyen módon lehet ezeken változtatni. Az ügyetlenkedéseken sose gúnyolódott, figyelt a tanítványaira, ahogyan ők is figyeltek rá.

Kötelességteljesítését személyes biztonsága elé helyezte, amikor 1956. október 24-én elindult az uszodába, hogy figyelmeztesse az úszóit a veszélyekre. A Hegedűs Istvánnak ajánlott fa elültetését megelőzően került sor annak a díjnak az átadására, melyet azok a sikeres öttusázók kaphatnak meg, akik megélték a 90. életévüket. Az elismerést Szondy István, Benedek Gábor és a Nyulászi András után ezúttal Bódi János világbajnoki bronzérmes olimpikon vehette át.

csoportkep01