Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Magyar Zarándokút Egyesület évadzáró programját november végén tartották a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban

A Magyar Zarándokút Egyesület évadzáró programját november végén tartották a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere régi és jelenkori fotókon mutatta be a Hegyvidék legújabb fejlesztéseit. Mesélt a Lóvasút történetéről, a felújítás körülményeiről és jelenéről. Szóba került a Fácán vendéglő védett épületének helyreállítása, a rekonstruált Normafa síház, a felújított Rajk villa, és a Normafa látogatóközpont új épülete, az újonnan épült Anna réti-kápolna. A fogaskerekű meghosszabbításának terve – a Rege parktól a Normafáig, illetve a Körszállótól a Széll Kálmán téri metróig – egyelőre nem valósult meg, ha kész lesz, joggal mondhatják az autósoknak, hagyják lent a kocsit, jöjjenek fel a fogaskerekűvel. A hegyvidéki zarándokszállás tíz éve a Mátyás király út 54. alatt működik, de szebb, jobb helyre szeretnék költöztetni. A tervek szerint a Jánoshegyi kilátó melletti meseszerű házban, vagy az Istenszeme fogadó épületében kapna helyet – ennek megfelelően módosulna a zarándokútvonal is.

pokorni_zoltan07

A Lóvasút újjáépítő tervezője, Zoboki Gábor Kossuth- és Ybl-díjas építész pályáját elsősorban nagyobb léptékű kulturális épületek kövezték ki. Az általa vezetett szakmai műhely munkáját a Művészetek Palotájának ötéves és az Operaház felújításának hatéves „zarándokútja” jelképezi, de mivel Virányoson nőtt föl, a Lóvasút épülete mindig fontos volt számára. Előadásában arról is beszélt, hogy egy épület tervezése nemcsak materiális, valójában humán tevékenység is, akkor egészséges egy építész pálya, ha ez a két világ egyensúlyban van. A Lóvasút épülete milliméterről milliméterre ugyanúgy néz ki, mint régen, a gyönyörű terasz rögtön beég az erre járó retinájába – az építészetnek ez dolga, és ez a zarándoklás része is! „Nem az építész a fontos, hanem a ház lelke. Ezzel függ össze, hogy ma önök itt jól érzik magukat!” – zárta szavait.

zoboki_gabor01

Ezután Schmittné Makray Katalin örökös zászlós zarándok, valamint Szabó László elnökségi tag átadták az „Év zarándoka – 2023” díjat, amit Izsák Ibolya vehetett át, aki nyolc éve minden évben végigjárja a lélekemelő utat. A Magyar Zarándokút 2023. évi zászlós zarándoka, Kardosné Gyurkó Katalin, ötgyermekes édesanya, korábban az Országos Kék túrát is teljesítette, élményét egy képben fogalmazta meg: „az Írott-kőtől Hollóházáig, majd Esztergomtól Máriagyűdig – három év alatt meglett a kereszt!”

izsak_szabo_schmittne01

A magyar zarándokút gyöngyszemei címmel Huszárné Lukács Rozália Anna, Báta polgármestere tartott átfogó ismertetést Sárköz tündérkertjéről. Az ezeréves településen található a Szent vér bazilika – 1939-ben, az Eucharisztikus világkongresszus évében építették újjá –, egyben kegyhely és az eucharisztia zarándokhelye. Szólt a település nevezetességeiről, népművészetéről, gasztronómiájáról, és bemutatta a Czenzc János művészeti galériát is.

Az új zarándokszállás egyik lehetséges helyszíne az Istenszeme fogadó. Az átalakításra, funkcióváltásra vonatkozó hallgatói javaslatokat Marián Balázs építész, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem építészeti intézetének oktatója ismertette. A MOME és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem építész és tájépítész negyedéves hallgatóinak multifunkcionális tervei között szerepelt zarándokszállás, gyerektábor, erdei iskola, művészeti alkotótábor, kutya-napközi és juhakol.

A rendezvény záróprogramjaként a résztvevők Szabó Kalmár Éva vezetésével elsétáltak a Magyar Zarándokút egyik kiemelt helyszínén megépült Anna-réti kápolnához.

zarandokok09