Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Lehetőségek és kihívások az idősellátásban

Lehetőségek és kihívások az idősellátásban

Az Idősbarát önkormányzat díjjal kitüntetett települések vezetői, valamint szakértők találkoztak a Lóvasút rendezvényközpontban, hogy egy konferencia keretében megosszák egymással az idősellátással kapcsolatos tapasztalataikat. A szakmai fórumon szándéknyilatkozatot írtak alá az önkormányzatok képviselői arról, hogy tartós együttműködést kívánnak kialakítani az időseknek szóló szolgáltatásaik továbbfejlesztése érdekében.

„Magyarországon nálunk élnek a legtovább emberek. Ennek köszönhetően a XII. kerületben magas az idősek aránya, a 60 ezer lakosból 16 ezer 65 év feletti” – adott demográfiai szempontból helyzetképet Pokorni Zoltán polgármester az idősügyi konferencián. Hozzátette: örömteli, hogy a hegyvidékiek egyre tovább élnek, ez azonban új kihívások elé állítja az önkormányzatot.

A polgármester elmondta, hogy az aktív időseknek, a testi-lelki egészségük megőrzése érdekében számtalan közösségi programot szerveznek az idősklubokban, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Sőt, külföldi minta alapján bevezették az úgynevezett zöld receptet, amivel a kerületi háziorvosok nem gyógyszert írnak fel, hanem egészségmegőrzést szolgáló mozgásformát.

Miközben sok mindent tesz az önkormányzat az idősek aktivitásának megőrzése érdekében, a demenciával küzdőkre, illetve a hozzátartozóikra is gondolnia kell. Pokorni Zoltán arról adott hírt, hogy a demencia korai felismerése és az állapotromlás szakemberek segítségével történő megakadályozása érdekében memóriaszűrő-programot indított a kerület.

„A társadalom átlagéletkora folyamatosan emelkedik, Magyarországon minden ötödik ember elmúlt 65 éves” – erről Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszélt. Mint mondta, a nők körében 79, a férfiaknál pedig 73 év a várható élettartam, az egészségben eltöltött évek száma ugyanakkor ennél jóval kevesebb. Épp ezért hirdetett a kormány szűrő- és prevenciós programokat, hogy a krónikus betegségek megelőzhetőek legyenek.

Az államtitkár fontosnak tartja azt is, hogy az aktív időseknek lehetőségeket kínáljanak a szabadidő tartalmas eltöltésére, például olyan önkéntes programokat, amiben a résztvevők hasznosnak érezhetik magukat. Mindezt azzal egészítette ki, hogy az idősek túlnyomó többségének nélkülözhetetlen feladatai vannak a családban: a Kopp Mária Intézet felmérésre szerint a nagyszülők 78%-a aktívan közreműködik a gyermeknevelésben.

Idosugyi_konferencia03

A polgármester által említett hegyvidéki memóriavizsgálathoz dr. Csukly Gábor és munkatársai fejlesztettek ki olyan számítógépes játékokat, amik mérik a kognitív funkciókat, fenntartják a szellemi frissességet, végül, de nem utolsósorban pedig szórakoztatnak. A pszichiáter szakorvos elmondta, hogy a demencia tüneteiért nagyrészt az Alzheimer-kór felelős, így a memóriavizsgálat is elsősorban ezt szűri. De nem csak erre irányul a teszt: mivel a demensek egy részénél előfordul, hogy nem a rövidtávú memória, hanem a végrehajtó funkciók sérültek, ezért a tervezéssel, problémamegoldással kapcsolatos feladatokat is beépítettek a játékokba. A vizsgálat azt is kiderítheti, ha valaki a depresszió, és nem a demencia miatt teljesít rosszul.

A Hegyvidéki Önkormányzat, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ, a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Barankovics Alapítvány szervezésében megvalósult konferencia zárásaként a résztvevő önkormányzatok képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá. Ebben kinyilvánították, hogy az Idősbarát Önkormányzat díjjal kitüntetett települések tartós együttműködést kívánnak kialakítani, fontosnak tartják ugyanis, hogy egymástól tanulva fejlesszék szolgáltatásaikat, így segítve minél több embernek méltóságban és aktívan megélni az időskorát.