Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Közös séta a demenciával élőkért

Közös séta a demenciával élőkért

Az Alzheimer-világnapon ismét sokan összejöttek a Hegyvidéken, hogy kifejezzék szolidaritásukat a demenciával élők és hozzátartozóik iránt. A résztvevők a Monspart Sarolta által alapított Gyalogló Klub vezetőivel a Királyhágó tértől a Hegyvidéki Kulturális Szalonig sétáltak, ahol a Solti György Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekara lepte meg őket egy kiváló komolyzenei koncerttel.

„Az Alzheimer-kór, illetve a demencia ma már népbetegség. Szinte mindenki környezetében van érintett, ezért fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét erre a problémára. Szeretnénk elérni, hogy ne legyen tabu a téma, minél többet tudjunk róla” – mondta el a koncert előtt tartott beszédében Fonti Krisztina, a rendezvény fővédnöke.

alzheimer_seta15

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az öregedéssel nem feltétlenül jár együtt a demencia. A kor előrehaladtával jelentkező memóriavesztés teljesen természetes dolog, ám ha egy idős hozzátartozónk, ismerősünk számára már a napi bevásárlás, vagy akár a saját környékén való eligazodás is problémát jelent, ezek olyan intő jelek lehetnek, amelyek miatt érdemes szakemberhez fordulni. „Bár a demencia nem gyógyítható, hogyha ezt a tünetegyüttest hamar észrevesszük és kezeljük, lassítható a folyamat” – figyelmeztetett.

A demencia megelőzéséhez az életmódunkkal is hozzájárulhatunk. Fonti Krisztina szerint mindenkinek ajánlható a rendszeres séta a szabadban, vagy a kertészkedés – amire már a Böszörményi úton létrehozott közösségi kertben is van lehetőség. Az egészséges táplálkozásra is érdemes odafigyelni, továbbá kerülni kell a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást. Különösen fontos az is, hogy járjunk közösségbe, ne magányosan töltsük a hétköznapjainkat, illetve próbáljunk olyan szellemi és fizikai tevékenységeket találni, amik lekötnek bennünket.

alzheimer_seta04

„Minden idősnek szívből ajánlom a Hegyvidéki Kulturális Szalont, valamint a gondozási központok nappali klubjait, ahol jó közösségekre lelhetnek” – mondta az alpolgármester, aki több, demenseknek szóló önkormányzati programot is kiemelt. Megemlítette, hogy tavaly ősszel online demenciaszűrést indítottak, amin eddig közel háromszázan vettek részt, továbbá a Normafa Gondozási Központban megteremtették a demensellátás feltételeit. Az érintettek hozzátartozóinak tanácsadással, beszélgetésekkel igyekeznek segítséget nyújtani.

alzheimer_seta07

Fonti Krisztina arról is szólt, hogy még idén elindítanak egy programot, amelynek célja, hogy demenciabaráttá váljon a kerület. Ennek része, hogy az itt élők, dolgozók és tanulók közösségeinek legkülönbözőbb tagjai, például az iskolások, a boltokban dolgozók, a gyógyszertárosok, továbbá a tűzoltók, rendőrök, rendészek megfelelő felkészítést követően képesek legyenek felismerni a demenciával élőket, és tudják, milyen segítségre van szükségük.

alzheimer_seta18