Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Keretbe foglalt zöldhulladék

Keretbe foglalt zöldhulladék

A növényi eredetű kerti és konyhai hulladékok kezelésének legjobb módja a helyben történő komposztálás, amelyhez a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája minden évben komposztáló keretek ingyenes osztásával és lakossági ismeretterjesztő előadások tartásával nyújt segítséget.

Az idei évben összesen 220 komposztálókeret talált gazdára. A sok érdeklődő miatt a Kulturális Szalon legnagyobb terme is csak több turnusban tudott helyet biztosítani az előadásnak. Az előadó, Eleőd-Faludy Gabriella több ponton kitért a komposztálás során felbukkanó állatokra is. A giliszták a komposzt bontását végző gyűrűsférgek, és mint ilyenek, szükséges segítőtársaink a zöldhulladékok lebontásában. Különösen az őszi időszakban a komposztra kerülő termések mágnesként vonzzák a muslincákat, amelyek robbanásszerű szaporasága legendás. A semmiből előkerülő apró rovarok néhány nap alatt felhőként gomolyognak az erjedő szőlőszemek vagy más gyümölcsök fölött. A legrosszabb, amikor a muslincaraj a fényt követve a szobába is betér, mert az apró rovarokat nehéz távozásra bírni. Az előadó a komposztáló letakarását javasolta, ami jó hatékonysággal gátat szab a hívatlan vendégek dorbézolásának. Ha már hívatlan vendég, akkor felmerült a rágcsálók kérdése is. Többen, a kerület különböző pontjain láttak patkányt, és a komposztáló is gyanúba került, mint a rágcsálók táplálkozó és búvóhelye. Bár nem kizárt, hogy szállást vesz a kolónia a komposztálóban, de a patkányok számára a szabályosan használt komposztálóban csak a rovarok jelentenek vonzerőt, aminél sokkal ínycsiklandóbb például egy városi szemetes. A komposztáló rendszeres használata, évente történő átforgatása elég zavarást okoz, hogy a rágcsálók ne válasszák lakóhelyül. Sünök viszont telelhetnek a zöldhulladékba vackolva, ezért amikor átforgatjuk az anyagot vagy kitermeljük az érett komposztott legyünk elővigyázatosak. Alkalmilag nyestekkel is találkozhatunk a kertben, de ezek a kisragadozók csak akkor keresik fel a komposztálót, ha ételmaradékot (például nagyobb mennyiségű friss tojáshéjat) is dobunk a tetejére és nem takarjuk le egy réteg fűnyesedékkel vagy lombbal.

Bár közvetlenül nem fognak sok kellemetlenséget okozni, de a komposztálóban sok kártevő is áttelelhet, szaporodhat, amelyek aztán a kertben folytatják a lakmározást a következő évben. Érdemes ezért a beteg, fertőzött növényi részeket kiválogatni és eltávolítani a kertből, nehogy a saját kórokozó- és kértevőtenyészetünket alakítsuk ki gondos munkával.

Az előadáson ismertetett egyszerű szabályok betartásával azonban értékes tápanyagokban gazdag komposztott készíthetünk – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azoknak a kerületi szomszédainknak az esete, akik idén azért kértek komposztálókeretet, mert az előző az évek alatt elkorhadt, de a tevékenységet már megszokták és folytatni szeretnék.