Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

„A Hegyvidéken valóban jó kutyásnak lenni”

„A Hegyvidéken valóban jó kutyásnak lenni”

Békés vitafórum, érdekes előadások, lebilincselő trükkök és izgalmas játékok – a Gesztenyéskertben harmadik alkalommal is „vau” élmények várták a Hegyvidéki Kutya jó nap kétlábú és négylábú vendégeit. A vidám csaholásoktól hangos programon jó hírekből sem volt hiány: Fonti Krisztina alpolgármester ugyanis egy olyan fontos intézkedést is bejelentett, ami még biztonságosabbá varázsolja a hegyvidéki kutyusok életét.

„Nagyon szerencsések vagyunk mi, hegyvidéki kutyatulajdonosok, hiszen a főváros legzöldebb kerületében élhetünk. Itt van nekünk a Normafa, de számos, az otthonunkhoz közeli parkba, ligetbe, például a Gesztenyés kertbe is elvihetjük a kutyánkat sétálni, ugyanakkor fontos, hogy ezek a területek mindenki másnak is a kikapcsolódást jelentik, ezért az ő nyugalmukra is figyelemmel kell lennünk” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Fonti Krisztina alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a Kutya jó napot nem csak kutyások számára rendezte meg az önkormányzat. „Nemcsak idősek és a fiatalok vagy az autósok és a bringások között van szükség párbeszédre, hanem a kutyások és a nem kutyások esetében is. A békés egymás mellett élés érdekében fontos, hogy tiszteletben tartsuk, meghallgassuk a másik véleményét!” – emelte ki az alpolgármester, aki azt is felidézte, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat hosszú évek óta kiemelt feladatának tekinti az ebekről való gondoskodást az egész kerületben. Mint fogalmazott, a kutyapiszokkal teli utcák, parkok látványa és szaga a nem kutyásokat és a felelős kutyatartókat is zavarta. „A hegyvidékiek kéréseit figyelembe véve 2012-ben indítottuk el a „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” kampányt, amely a kutyaürülék összeszedésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Ma már több mint háromszáz speciális kialakítású, messziről is könnyen felismerhető, zacskóadagolóval ellátott dizájnkuka került ki az utcákra, amiknek a megtervezésére a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos diákjait kértük fel. A kutyapiszoktól mentes Hegyvidékért indított kezdeményezés számos hazai és nemzetközi díjat kapott: Európai Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (EACA) EACA CARE-díj I. helyezést, Golden Hammer ezüstdíjat, Arany Penge bronzdíjat. A New York-i Clio Awardson döntőbe jutott, de elnyerte az Effie reklámhatékonysági verseny aranydíját is, amelyet a kommunikációs szakma Oscarjának neveznek” – tette hozzá az alpolgármester, aki azt is megemlítette, hogy az önkormányzat szükségét érezte, hogy a járdafelületeken feltűnő piktogramokkal és számos helyen táblával is felhívja a figyelmet a gyűjtők használatára. Fonti Krisztina emlékeztetett arra is, hogy a kerületben élők és a kutyák biztonsága is fontos, ezért a Hegyvidéki Önkormányzat minden itt tartott eb esetében finanszírozza a veszettség elleni védőoltás költségét, aminek a maximális mértéke kedvencenként 7500 forint. „Megjelent a toklász, a kutyák egyik legádázabb ellensége, ami hamarosan beérik. Ez a növény nagyon veszélyes a kedvencekre, hiszen belefúródhat a mancsukba, az orrukba, a fülükbe vagy a szemükbe, amit aztán csak komoly operációval lehet eltávolítani. Éppen ezért elindítottam a toklász elleni harcot, és megkértem a munkatársaimat, hogy kaszálják le ezt, a kutyákra különösen ártalmas gyomnövényt” – jelentette be Fonti Krisztina, aki minden részt vevőnek kutya jó napot kívánt.

fotozas03

Izgalmas programokból idén sem volt hiány: a Tükörsuli látványos kutyás bemutatóval, a Madách Színház humoros előadással várta az érdeklődőket. A Gesztenyés kert népszerű pontja volt a játékos agility, ahol a négylábú kedvencek próbára tehették az ügyességüket, de sokan részt vettek a kutya-gazdi fotózáson is, ahol tökéletesen megkomponált fényképek készülhettek.

kutya_jo_nap04

A Kutya jó napon a Kóborka Állatvédő Egyesület és a Noé Állatotthon munkatársai is fontos témákra hívták fel a figyelmet. „Van jó hírem, mert egyre több a tudatos kutyatartó, ugyanakkor telített a piac, ezért csökkent az örökbefogadások száma. A szegregátumokban sajnos továbbra is nagy szükség lenne egy átfogó ivartalanítási programra” – számolt be az elmúlt egy év tapasztalatairól Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány vezetője, aki lapunknak arról is beszélt, hogy mikor érdemes gazdivá válni. „Mi lesz velem a következő tizenöt évben? Fel tudok-e kelni akkor is, ha este bulizni voltam, és reggel iszonyú hideg van? Mit csinálok a kutyával, ha nyaralni megyek? Ha eltöröm a lábam, lesz segítségem? Ha allergiás lesz a kutyám, akkor meg tudom venni a speciális tápot? Ezeket a kérdéseket kell feltennie magának annak, aki kutyát szeretne” – szögezte le Schneider Kinga, aki arra is felhívta a leendő gazdik figyelmét, hogy ne divatból, képről vagy film alapján válasszanak kedvencet.

kutya_jo_nap01

Hasonlóan vélekedik Korom Gábor, a Tükörmódszer megálmodója is, aki előadásában sok más mellett kutyafajtákról is mesélt. „A kutyafajta egy olyan matrica, amit különböző tulajdonságcsoportokra ragasztanak. Ez néha bejön, néha nem. Én minden kutyafajtát szeretek, de az a helyzet, hogy elég sokszor találkozom olyan kedvencekkel, akik a fajtájukhoz képest másképp viselkednek” – árulta el a szakértő, aki szerint az ebek ma már nem falkában, hanem családban élnek.

korom_gabor01

A Kutya jó napon ismét tabuk nélkül, egyetértésre törekedve beszélgettek a kutyások és a nem kutyások. A vitafórumon szóba került a póráz használata, a kutyapiszok felszedése, valamint az ebtartásra vonatkozó szabályok. „Az idei Kutya jó nap is rendkívül hasznos volt. Úgy gondolom, hogy a Hegyvidéken valóban jó kutyásnak lenni!” – összegzett Korom Gábor.

tukor_csoport01