Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

zarandokut01

A Hegyvidéken jártak a zarándokok

Nyugalomban, békességben, szeretetben, a húsvét utáni „újjászületés” jegyében ismét elindult a Magyar Zarándokút. Ahogy az lenni szokott, a Hegyvidéken odaadó gondoskodás várta a megpihenni vágyó zarándokokat, akik egy ízletes reggeli mellett Fonti Krisztina alpolgármesterrel és Pokorni Zoltán polgármesterrel is megosztották az élményeiket.

 reggeli09

A Magyar Zarándokút immáron tizenharmadik alkalommal indult útjára – a zarándokok az elmúlt években kialakult szokásoknak megfelelően ezúttal is gyalogosan teszik meg az Esztergom és Baja közötti távolságot. „Önkormányzati szinten és magánemberként, Pokorni Zoltán polgármesterúrral közösen is támogatjuk a Magyar Zarándokutat, ami az El Camino mintájára jött létre. Mi is többször végigmentünk már az első szakaszon, ezúttal is fontosnak érzetük, hogy találkozzunk velük. Úgy gondolom, a Magyar Zarándokút legnagyobb értéke nemcsak az, hogy hazánk természeti kincsekben gazdag tájain vezet végig, hanem azok a találkozások és élmények, amiket maga az út ad. S bár – az elmondottak alapján – az első napok fizikálisan nem könnyűek, a lelki, szellemi és testi feltöltődés megtapasztalása felbecsülhetetlen érzés” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester, aki Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen a Hegyvidéki Kulturális Szalonban fogadta a zarándokokat.

reggeli01

 

„Amikor az ember elkezdi megismerni önmagát és a világot, akkor rájön arra, hogy tényleg szükség van a megújulásra, feltöltődésre. Húsvét időszakában nekünk is lehetőségünk van arra, hogy testileg, szellemileg és lelkileg is újjászülessünk. Ez az érzés általában kitart az év végéig, ami sokat segít abban, hogy az ember átvészelje a hétköznapok megpróbáltatásait” – mesélte Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke és alapítója, aki azt is megosztotta velünk, hogy mi inspirálta a hazai útvonalat. „2008-ban jártam meg először a spanyolországi El Caminot, ezt követően hatszor mentem még vissza. A spanyol és a magyar útvonal nagyon hasonló: az El Camino is hegyvidéki terepről indul, majd hosszú síkság következik, és hegyvidéki környezetben ér véget. Mi a Pilisből indulunk és a Mecsekben érünk célba” – tette hozzá.


eligazitas01


Az idei „zászlós” zarándok Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, aki gyalog teszi meg a teljes utat. „Öt gyermek édasanyjaként és a NOE elnökeként nagyon lüktető életem van, olykor szükségem van arra, hogy egy picit lelassuljak, és megtapasztaljam a saját korlátjaimat, ezt pedig legtöbbször egy zarándoklat vagy túra során érezhetem igazán. Nem a cél a legfontosabb, hanem az, hogy az oda vezető utat kikkel járjuk végig. Nagyon jó megélni azt a szeretetet és gondoskodást, ami a zarándoklaton körbevesz minket” – mondta a NOE elnöke, aki meghatódva árulta el nekünk, hogy mivel engedték útnak a gyermekei. »Anya, várunk haza« – mondták. Bevallom, a legnagyobb kihívása számomra mégis csak az, hogy nyolc napot a családom nélkül kell töltenem, de ma láthatom őket. Ez mindenképpen erőt ad az utam folytatásához”.

zarandokut01