Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

HASZNOS TANÁCSOK KISÁLLATTARTÓK SZÁMÁRA A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉRE

HASZNOS TANÁCSOK KISÁLLATTARTÓK SZÁMÁRA A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉRE

1. A legfontosabb, hogy az állattartó minél gyorsabban szervezzen alternatív megoldást kisállata ellátására arra az esetre, ha a gazda megbetegszik, esetleg kórházba kerül! Vagyis egyeztessen le minimum 2, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajbajutott állatokról.

2. A kisállattartók társasház, lakóközösség esetében adják le a közösképviselőnek, gondnoknak, hogy hány, milyen állat van a lakásban, és egy értesítési telefonszámot is.

3. A gazda gondoskodjon előre minimum 2 hétre elegendő táplálékról állatai számára. Az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket, kezelési protokolljukat, orvosi feljegyzéseket készítse össze, és tegye
azonnal megtalálható, egyértelmű helyre a lakásban. Egy esetleges szükséges beavatkozás esetén a segítőknek ne kelljen keresgetni azokat!

4. Sok - elsősorban idős - állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse, akit a fentiekre meg tud kérni. A ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület a koronavírus járvány idején segítségre szoruló kutyás gazdáknak nyújt segítséget. A kezdeményezésről bővebben itt olvashat: https://www.facebook.com/zoldebsegely/ Ez az oldal segít összekapcsolni a bajba jutott gazdákat és a segíteni vágyókat.

Kinek érdemes jelentkezni?
• Akinek szüksége van segítségre kutyája ellátásában, sétáltatásában, szállításában, megőrzésében stb.
• Aki tud olyanról, akinek szüksége van ezekre.
• Aki tud segíteni kutyasétáltatásban.
• Aki ideiglenesen magához tud venni kutyát.
• Aki segíteni tud szállításban.

Kapcsolat: az oldalnak küldött üzenetben, a segelyvonal@zoldeb.hu e-mail címen és a +36 212620044 telefonszámon.

5. Amennyiben tudomást szerez olyan állatról, amely gazdája hirtelen kórházba / karanténba került, és a kisállatok egyedül maradtak ellátatlanul, akkor javasoljuk, hogy forduljanak a rendőrséghez. FIGYELEM! Civil állatvédők a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre. Mégis azt tanácsoljuk, hogy ilyen esetben a hatósággal párhuzamosan a helyi állatvédőket is érdemes értesíteni.

6. Fontos tudni, hogy az állatok koronavírusa NEM UGYANAZ, mint a COVID-19, csak egy vírus családba tartoznak. Az állati vírus NEM FERTŐZHET MEG EMBEREKET, míg jelen tudásunk szerint a COVID-19 nem tud az állatokon keresztül terjedni, fertőzni. Természetesen napjainkban a higiéniás szabályok alkalmazása szó szerint életfontosságú, hiszen a vírus megtelepszik a környezetben a tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és akár az állatok szőrén is.

7. Amennyiben kisállatát bármilyen okból állatorvoshoz kell vinnie, kérjük, érdeklődjön először az adott rendelőnél telefonon, mert elképzelhető, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bizonyos korlátozásokat vezettek be (pl. rövidített nyitva tartás, előzetes bejelentkezés stb.)

8. A nagyobb (1000 m2 +) kutyafuttatókban egyszerre ne tartózkodjon 5 személynél több, a közepes vagy kisebb méretű futtatókban 1-3 főnél több a kutyájával. Az állattartók tartsanak megfelelő (min. 2-3 m) távolságot egymástól! A futtatókban levő, padok, közös kutyajátékok, kutyasporteszközök használatát mellőzzék! Egymás kutyáját ne simogassák!

Készült a Noé Állatotthon ajánlásával.

Segítsünk egymásnak, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk kisállatainkra!