Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Figyelemfelhívó séta a demenciával előkért

Figyelemfelhívó séta a demenciával élőkért

Ahogyan nő a születéskor várható élettartam, úgy emelkedik világszerte a demens emberek száma. A demencia előfordulása 65 éves korban 1%, 85 év felett már 30%. Egyes kutatások szerint Magyarországon nincsen olyan család, amelyben ne lenne demens személy. Erre a komoly társadalmi problémára hívja fel a figyelmet az Alzheimer-világnap alkalmából minden évben országszerte megrendezett közös séta, amihez immáron ötödik alkalommal Hegyvidék is csatlakozott.

 alzheimer_seta03

A séta résztvevői a közös bemelegítést követően ezúttal is a Királyhágó térről indultak a Városháza térre, hogy kezükben lila lufikkal - ez a szín az Alzheimer-kór nemzetközi szimbóluma – menet közben is felhívják a figyelmet a betegségre. A kellemes testmozgás után a Kulturális Szalon előtt kis ünnepség várta a sétálókat, akiknek egy kis ajándékcsomaggal, benne egészséges finomságokkal kedveskedett az önkormányzat és a polgármesteri hivatalban működő Ízlelő Étterem.
Mielőtt megkezdődött volna az ilyenkor szokásos szabadtéri koncert, a népjóléti irodát vezető Varga-Kovács Emese tolmácsolta a betegsége miatt távol lévő Fonti Krisztina szavait a szép számú közönségnek. Elhangzott, hogy a séta arra hívja fel a figyelmet, milyen nehéz helyzetben vannak azok a családok, akiket érint a demencia, és hogy milyen fontos a megtartó közeg, egy biztonságos közösség kiépítése, ahol a nehézségek ellenére tudnak boldogulni.

varga_kovacs_emese02

Sajnos érezhetően egyre több a beteg, és így a gondozó családtagok száma is növekszik, de a demencia ennek ellenére még mindig tabutémának számít. Szégyellünk róla beszélni, pedig mennyivel könnyebb lenne, ha nyíltan vállalhatnánk és segítséget kérnénk – hívta fel a figyelmet az alpolgármester, aki azt kéri a kerületiektől, hogy ha a környezetükben ismernek valakit, aki ebben a helyzetben van, és van rá lehetőségük, üljenek le egy kicsit beszélgetni vele. Igyanak meg együtt egy teát, hogy ne érezzék magukat annyira elszigetelve. Esetleg segítsenek nekik megszervezni némi szabadidőt, hiszen, fél-egy óra kiszakadás is sokat jelenthet annak, akire ilyen óriási teher nehezedik.

Hegyvidék önkormányzata is igyekszik segíteni mind a betegeknek, mind a gondoskodó családtagjaiknak. Immáron két gondozási központban várják a demenciával élőket színes programokkal, biztonságos környezetben. Az önkormányzat szállítási szolgáltatásával az oda- és a hazajutás is megoldott.

„Valóban elmondhatjuk magunkról, hogy demenciabarát kerület vagyunk. Képzéseket szerveztünk saját munkatársaink, valamint a kerületben dolgozó gyógyszerészek, eladók, rendőrök és rendészek számára, hogy a tünetegyüttest minél szélesebb körben ismertté tegyük. A képzésben résztvevő szolgáltatók bejáratára felkerültek az első „demenciabarát üzlet” logók, amire nagyon büszkék vagyunk. Ezen kívül osztályfőnöki órák keretében tartottunk érzékenyítő foglalkozást a kilencedikesek számára, hogy erősítsük a generációk közötti kapcsolatot” – hangsúlyozta köszöntőjében Fonti Krisztina kiemelve, hogy az önkormányzat honlapján olyan tájékoztató füzetek olvashatók, melyek a betegség velejáróin túl gyakorlati tanácsokat is adnak.

E mellett ingyenesen biztosítanak gondozást segítő kézikönyveket, az önkormányzat Alzheimer Cafét működtet, és hozzátartozói csoportot szervez azok számára, akik szeretnék egymással megosztani nehézségeiket, tapasztalataikat.

bemelegites01

Bár az Alzheimer-kór sajnos jelenleg gyógyíthatatlan és rendszerint demenciához vezet, de e mellett a tünetegyüttes hátterében számtalan más betegség is állhat, amelyek megelőzése érdekében igenis sokat tehetünk. Ehhez járul hozzá a Zöld Recept program, amely ingyenes mozgáslehetőséget biztosít a sportolni vágyók számára, ahogyan a Kulturális Szalonban is számos hasznos program vár az érintettekre. Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a szellemi aktivitás, a társas kapcsolatok megőrzése, a megfelelő alvás mind segíthetnek abban, hogy megelőzzük vagy késleltessük bizonyos betegségek kialakulását. És az is fontos, hogy ha már kialakultak krónikus betegségeink, azokat ne hagyjuk kezeletlenül. De talán a legfontosabb, hogy figyeljünk egymásra – ha időben felismerjük a figyelmeztető jeleket, időt nyerhetünk a kezelésre, és a beteg életminőségének megőrzésére.
Fonti Krisztina mindenkit arra kért, hogy ne csak a világnapon gondoljunk a demenciával élőkre, hanem a mindennapok során is vegyük észre, ha valakinek szüksége van ránk, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy jobb jövőt teremtsünk a betegeinknek és a gondozóiknak.

A köszöntőt követően Menyhárt Éva arról beszélt, hogy a Kulturális Szalonban több, mint 30 civil szervezet működik és szervez programokat. Köztük van a Monspart Sarolta által alapított gyaloglóklub, amely minden héten szervez a Normafánál, a Margitszigeten és a Gesztenyéskertben találkozókat. Példaértékű a munkájuk, ahogyan összetartják azt a közösséget, amelynek tagjai a mostani sétára is eljöttek. A Kulturális Szalon vezetője szerint nagy szükség van a közös tevékenységekre, hiszen ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy ne érezzük magunkat egyedül.

menyhart_eva02

 
Az Alzheimer-világnapi rendezvényt Bolla Milán vezetésével a Solti György Zeneiskola Vonószenekarának koncertje zárta. Mielőtt felcsendültek volna a szépséges dallamok, Bolla Milán arra hívta fel a figyelmet, hogy a klasszikus zene, a jó zene a kutatások szerint jótékonyan hat a szellemi egészségre is.

solti_koncert01