Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

full_orr_gege09

Fejlesztés a Szent János Kórház új szakrendelőjében

A Szent János Kórház nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gasztroenterológiai szakrendelése átköltözött a megújuló Kútvölgyi-tömbbe, és hamarosan a többi kórházi járóbeteg-rendelés is itt kap helyet.

„A betegek rövidebb idő alatt, jobb műszerezettségi viszonyok között, a kor színvonalának megfelelő ellátást kapnak” – Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere így összegezte a Szent János Kórház új, Kútvölgyi úti szakrendelőjével kapcsolatos fejlesztések előnyeit a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető bejelentette, hogy a korábban a Semmelweis Egyetemhez tartozó szakrendelő épületébe kerül a János kórház járóbeteg-ellátása.

Három János kórházi szakrendelés – a nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet és a gasztroenterológia – már a Kútvölgyiben működik, július 1-től pedig az itt működő ortopédiai, reumatológiai és fizioterápiás rendelő szintén a János kórház égisze alatt folytatja munkáját. Az épület rekonstrukciójának ütemében a kórház többi szakrendelése is ide fog költözni.

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy teljessé válik a centrumkórházi rendszer, és Észak-Közép-Budán, a fővárosban negyedikként a Szent János Kórház is centrumként fog működni. Hozzátette, sikerült a Semmelweis Egyetemmel olyan megoldást találni, amivel mindenki elégedett lehet, és július 1-jével az egyetem valamennyi Kútvölgyi úti rendelését zökkenőmentesen átveheti a Szent János Kórház.

full_orr_gege08

„A szakrendelő felújítása kulcsfontosságú, ez egy fontos, jó irányba tett lépés a budapesti egészségügyi fejlesztések terén” – jelentette ki a Hegyvidéki országgyűlési képviselője. Kiemelte, hogy a Szent János Kórház járóbeteg-rendelésein körülbelül tízszer annyian fordulnak meg, mint a fekvőbeteg-osztályokon – az előbbieknél több mint 400 ezer, utóbbiaknál pedig mintegy 40 ezer a betegek száma.

„Régóta panaszos az az állapot, hogy pizsama és télikabát keveredik a kórház folyosóin” – utalt Pokorni Zoltán polgármester az egy helyszínen történő járó- és fekvőbeteg ellátások problémájára. Hangsúlyozta, hogy a szakrendelések fejlesztése, külön épületben való elhelyezése nem csak a hegyvidékiek ügye, hiszen a budai kerületek mellett az agglomerációhoz tartozó mintegy 130 település lakosainak ellátását is végzi a Szent János Kórház.

A polgármester felidézte, hogy a kormány 2017 őszén fogadta el a Hegyvidéki Szakrendelő Programot, ehhez több mint 9 milliárd forintot biztosított. Sokáig keresték a megfelelő intézményi konstrukciót, végül az a központi döntés született, hogy a Szent János Kórház és a mellette található Kútvölgyi-tömb a kórház keretei között újuljon meg.

„Bonyolult és nagyon sok szervezést igénylő feladat közben vagyunk, aminek első látható eredménye, hogy a szakrendelő épületének első emeletén, három szakmában elindult a Szent János Kórház járóbeteg-rendelése” – mondta el Pokorni Zoltán. Hozzátette, zajlik a teljes szakrendelő orvosszakmai és építészeti koncepciójának kidolgozása. Idén, év közben írhatják ki az építészeti pályázatot, és nagyjából két évre tehető az a munka, ami alatt átalakításra kerül a szakrendelő épülete. Ezzel párhuzamosan történik a János kórház fekvőbeteg-területeinek tervezése; ennek lezárását követően, három-négy éven belül valósulhat meg a teljes átépítés.

Takács Péter, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója közölte, hogy a kormány 293 millió forintos támogatásából alakították ki a nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gasztroenterológiai szakrendeléseik új helyszínét a Kútvölgyi-tömbben. A fejlesztés keretében számos vadonatúj, nagy értékű műszert szereztek be.

nogyogyaszat03

A Szent János Kórház alapjain létrejött új intézmény vezetője kitért rá, hogy a Kútvölgyi-tömb vagyonkezelését már átvették a Semmelweis Egyetemtől. Következő lépésként a kórház telephelyén működő, szintén egyetemi fenntartású Pulmonológiai Klinika július 1-jéig kiköltözik, és elkezdődik az épület felújítása a Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum számára.

Bár a nagy kórházi átalakítás orvosszakmai programjának összeállítása folyamatban van, az alapvető célkitűzések már ismertek. Takács Péter elmondta, nagyjából 550-600 aktív fekvőbetegágy, illetve 400 krónikus és rehabilitációs ágy kapacitással számolnak. Egy új, korszerű sürgősségi és műtéti tömböt építenének, míg a felszabaduló pavilonépületek a rehabilitáció és a krónikus ápolás céljait fogják szolgálni.